Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _641 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Izolace karotenoidních barviv z rostlinného materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metody oddělování složek směsí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_109.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_01.
Chromatografie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 06.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 53.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_131.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_120.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_105.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_13.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _624 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _626 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Chromatografie Chromatografické dělení je založeno na distribuci separované látky mezi mobilní a stacionární fázi Richard Vytášek 2009.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _617 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Metody pro monitorování terapie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_87.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kvalitativní a kvantitativní analýza – chromatografie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_168.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_751.
Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_156 Jméno autora: Mgr. Tomáš FULÍN Třída/ročník: PS2 / 2.ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Matematika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_776.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _656 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_757.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_114.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _726 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_08.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_120 Jméno autora: Lucie Šrámková Třída/ročník: 5. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován v rámci.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _646 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
chromatografické metody adsorpce - fyzikální, chemická
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _629 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_715.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_752.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_779.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _654 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Chromatografické metody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chromatografie Petr Breinek Chromatografie-I 2012.
Plynová chromatografie - GC
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Plynová chromatografie při radiační dechloraci polutantů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_118

Separační metody, chromatografie Jméno autora: Ing. Klára Šírová Třída/ročník: III. Datum vytvoření: 15.11.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Chemie kolem nás Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Chromatografie Klíčová slova: Separační metody, chromatografie Druh učebního materiálu: prezentace

Chromatografie Chromatografie nachází široké uplatnění v mnoha odvětvích vědy, průmyslu i lékařství. Chromatografie je separační analytická metoda jejíž podstatou je rozdělování složek směsi mezi pohyblivou, mobilní fázi a nepohyblivou stacionární fázi. Mobilní fází může být kapalina nebo plyn, stac. fáze může být pevná látka nebo povlak kapaliny zakotvený na pevné látce. Princip: Vzorek je unášen spolu s pohybující se mobilní fází. Dělené složky vzorku interagují v různé míře se stacionární a mobilní fází. Složky, které se poutají více ke stacionární fázi, se pohybují pomaleji a jsou zadržovány déle, než složky, které se ke stacionární fázi poutají méně. Na základě tohoto principu dochází k rozdělení složek směsi.

Chromatografické metody Existuje vícero chromat. metod, které můžeme dělit např. podle skupenství mobilní fáze na plynovou (GC) a kapalinovou chromatografii (LC). Podle uspořádání stacionární fáze dělíme na kolonovou, chromatografii na tenké vrstvě (TLC), papírovou chromatografii (PC) Plynová chromatografie Mobilní fází je zde plyn nazývaný nosný plyn, může jím být He, Ar, H2, N2. Stacionární fáze se nachází v chromatografické koloně. Plyn. chromatograf Agilent 7890 s autosamplerem [1]

Používá se k analýze plynů, kapalin a látek s b.v. do cca 300 °C. Analyzovaná látka je vnesena do proudu nosného plynu a postupuje dále na kolonu, kde dochází k dělení směsi na jednotlivé složky. Na výstupu z kolony je detektor, jehož signál je zaznamenáván jako chromatogram. Pro vyhodnocení se používá porovnání se standardy, (MS detektor umožňuje kvalitativní určení), množství látky se určí z plochy píku. Plynová chromatografie se používá např. pro sledování kvality ovzduší, zjištění alkoholu v krvi, zjištění množství methanolu v destilátech, sledování kvality zemního plynu aj. Kapilární kolona pro GC [1] Chromatogram – závislost odezvy detektoru na čase

Kapalinová chromatografie (LC) Významná je technika HPLC (High Performance Liquid Chromatography) Mobilní fází je kapalina (např. voda, methanol, acetonitril) Stacionární fáze se nachází v koloně Důležitou částí je vysokotlaké bezpulsní čerpadlo (tlak až desítek MPa) Výhodou oproti GC je možnost analyzovat termolabilní látky. Používá se pro analýzy v potravinářství, farmacii, biochemii aj., např. pro stanovení stop výbušnin, kontrolu kvality léčiv, stanovení vitamínů, anorg. látek Příklad kolon pro HPLC [1] HPLC Agilent 1200 [2]

Tenkovrstvá chromatografie Zkratka TLC (Thin Layer Chromatography) Mobilní fáze je kapalná (aceton, voda aj.), stacionární fáze (Al2O3, silikagel aj.) je pevná látka v podobě tenké vrstvy nebo kapalina zakotvená na tenké vrstvě. Na tenkou vrstvu se nanese kapka analyzované směsi. Tenká vrstva se jedním koncem ponoří do mobilní fáze. Dochází k vzlínání mobilní fáze a dělení jednotlivých složek. Pro kvalitativní vyhodnocení se současně analyzuje standard. Používá se k analýzám aminokyselin, barviv, hormonů. Průběh chromatografického dělení barviv obsažených v špenátovém extraktu [2]

Na kapalinovou a plynovou chromatografii. Procvičování Jak nazýváme v chromatogarfickém systému fázi která je nepohyblivá? Stacionární fáze Jak dělíme chromatografii podle skupenství mobilní fáze? Na kapalinovou a plynovou chromatografii. Co je mobilní fází v případě plynové chromatografie? Mobilní fáze je plynná, např. He, Ar, H2 Přiřaďte k jednotlivým chromatografickým metodám správné zkratky. Plynová chromatografie GC Tenkovrstvá chromatografie TLC Kapalinová chromatografie LC (HPLC)

Použitá literatura a obrázky [online]. [cit. 2012-06-11]. Dostupné z: http://www.agilent.com/ [online]. [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Chromatografie [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: old.lf3.cuni.cz/chemie/cesky/materialy_B/chromatografie.doc