Kanady Dopravní zeměpis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

Oceány a moře HYDROSFÉRA
Afrika SOUTĚŽ RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
JEZERA AMERIKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doprava.
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_024.
SEVERNÍ AMERIKA PODNEBÍ A VODSTVO
Registrační číslo projektu
Puzzle – jehličnaté stromy
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
AMERIKA podnebí a vodstvo
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
Dopravní síť České Republiky
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
BAJKAL Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Identifikátor materiálu: EU
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
Dopravní zeměpis USA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Úloha dopravy v hospodářství
Dopravní zeměpis Venezuely a Kolumbie
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
Téma hodiny: Kanada - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vývoj pevniny a litosférické desky
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ STŘEDNÍ EVROPA NĚMECKO 8. třída.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KANADA.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Island Barevný ostrov severu
Kanada povrch a přírodní krajiny
Kanada.
Vodstvo Severní Ameriky
Kanada Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Elektronická učebnice - II
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – doprava Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Dopravní zeměpis Jordánska a Sýrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Hospodarz. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Sedláček. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ZE7_VODSTVO AMERIKY TÉMA: Vodstvo Ameriky Vodstvo Ameriky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název:VY_32_INOVACE_05_03A_Doprava v ČR Téma:Zeměpis České republiky.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Název učiva: Amerika severní
Severní Amerika globální aspekty ekonomického rozvoje doprava
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Island Barevný ostrov severu
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Světadíly
Severní Amerika – globální aspekty ekonomického rozvoje
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_KANADA
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AMERIKA - VODSTVO.
Transkript prezentace:

Kanady Dopravní zeměpis Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Řízení kanadské dopravy Kanadská doprava patří do kompetence dvou ministerstev: ministerstva dopravy, ministerstva rybolovu a oceánů. Obě ministerstva spolupracují s provinčními vládami - vytváření dopravních předpisů a údržba dálničních tahů.

Porovnejte železniční síť Kanady a USA! Železniční doprava Porovnejte železniční síť Kanady a USA! Hromadné substráty na dlouhé vzdálenosti. Motorová trakce. Přes 46 000 km železničních tratí normálního rozchodu – 5. nejdelší síť světa. Nejhustší železniční síť je na východ od 100. poledníku. Největší koncentrace železnic je na jihu federace; největší železniční uzel je Montreal. Společnost pro provozování osobní dopravy: Via Rail Canada.

<1>Commons. wikimedia. org [online] - [cit <1>Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-07-06] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci 2.0 Generic z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VIA_-_The_Canadian_-_End_Car.jpg. Autor: Loozrboy.

Vyhlídkový vůz <2> Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-07-06] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci - 3.0 unported z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VIA_Silver_%26_Blue_Class.jpg. Autor: Ansgar Walk.

Pacifické dráhy Halifax - Montreal - Ottawa - Sudbury - Winnipeg - Regina - Calgary - Vancouver Halifax - Quebec - Hearst - Winnipeg - Edmonton - Prince George - Prince Rupert

Páteřní železnice kanadské sítě <3> Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-07-06] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci - 3.0. unported z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ViaRailNetworkMap.png. Autor: Al Guy.

Kde začíná Panamerická dálnice? Silniční doprava Přes 1 000 000 km všech silnic - 6. místo na světě z hlediska délky sítě. Zpevněné silnice tvoří asi 40 %; jsou budovány na jihu země s převažujícími směry východ – západ. Většina automobilové dopravy se uskutečňuje v koridoru Windsor – Quebec. Kanadu protíná Transkanadská dálnice - Victoria – St. John´s (7 700 km). Ze severu na jih Kanadou prochází Panamerická dálnice. Kde začíná Panamerická dálnice?

Kanadská silniční síť <4> Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-15-06] - dostupný pod licencí volné dílo z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roads-Canada-frame.png.

Trans-Canada Highway <5> Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-15-06] - dostupný pod licencí volné dílo z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TransCanadaHwyRoute.png.

Silniční doprava Na severu země se používají saňové vleky, motorové saně a sněžné traktory. Některé z těchto strojů dosahují rychlosti až 200 km/h, proto nahrazují psí spřežení. Život se tím v oblastech věčného sněhu značně zjednodušil - některá obydlí jsou od sebe vzdálena i stovky kilometrů. I nadále se využívají psí spřežení, ale jen v menší míře.

Trans-Canada Highway v Albertě <6> Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-22-05] - dostupný pod licencí volné dílo z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TC_Hwy_Rockies.JPG.

Confederation Bridge Prince Edward Island - New Brunswick 1997 délka: 12,9 km 44 polí o rozpětí 250 m povolená rychlost - 80 km/h platí se zde mýto

<7> Commons. wikimedia. org [online] - [cit <7> Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-07-06] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci - 3.0 unported z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Northumberland_Strait_map.png. Autor: Norman Einstein.

<8> Commons. wikimedia. org [online] - [cit <8> Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-07-06] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci - 3.0 unported z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Confederation_bridge_pei_2009.JPG. Autor: Chensiyuan.

Letecká doprava Zabezpečuje důležité spojení: východu a jihu s dálným západem, s oblastmi lesů, s přímořskými oblastmi. Zvláštní význam mají letecké linky na sever spoje vedou poledníkovými směry z jihu. Air Canada zajišťuje pravidelné spojení mezi více než stovkou letišť.

Kanadská letiště Toronto Pearson International Airport: Lester Bowles Pearson kanadský státník, diplomat a historik, nositel Nobelovy ceny za mír. Přes 30 milionů odbavených cestujících - největší kanadské letiště z hlediska počtu odbavených cestujících. Vancouver International Airport asi 18 milionů odbavených cestujících. Montréal - Pierre Elliott Trudeau International Airport

Letištní plocha torontského letiště <9> Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-07-06] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora - 2.0 Generic z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:YYZ.JPG. Autor: Bolonium.

Vnitrozemská vodní doprava Délka kanadské plavební sítě činí 10 000 km. Není jasné, do jaké míry se využívají řeky v některých málo obydlených oblastech na severu. Plavba v oblasti Velkých jezer a řeky sv. Vavřince představuje velmi významnou část provozu, je sledována stejně jako námořní plavba.

Vnitrozemská vodní doprava Moderní a výkonný systém na vyspělém jihu. Vodní cesty na málo obydleném severu jsou často jedinými dopravními cestami pro hromadnou přepravu.

Velká jezera Velká jezera jsou propojena přirozeným způsobem - splavněnými řekami a umělými průplavy. Řeka sv. Vavřince (St. Lawrence River) je spojuje s Atlantickým oceánem. Díky mnohaletému zlepšování technické úrovně a kanadské spolupráci s USA je tento systém jedním z nejdokonalejších na světě.

Velká jezera Celý úsek plavby od Montrealu až k Velkým jezerům je přístupný asi pro čtyři pětiny světových nákladních lodí. Vodní cesta zamrzá asi na 115 dní v roce. Přepravují se zejména hromadné substráty. Přístup k moři touto cestou je možný z 26 přístavů v USA a z 12 kanadských přístavních měst.

Velká jezera © Petr Hospodarz

Hořejší jezero Huronské jezero Michiganské jezero Ontarijské jezero , Erijské jezero <10> Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-22-05] - dostupný pod licencí volné dílo z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Great_Lakes_from_space.jpg. Úprava obrázku: Petr Hospodarz.

Vodní cesty na severu Vodní cesty na severu náleží do povodí řeky Mackenzie. Tato řeka spojuje střed země a jezera Athabasca a Velké Otročí jezero se Severním ledovým oceánem. Celková délka splavných vodních cest v této oblasti dosahuje mnoha tisíců kilometrů. Pro pravidelnou vodní dopravu jsou využívány jen některé trasy. Najděte na mapě: řeku Mackenzie, jezero Athabasca, Velké Otročí jezero.

Velké Otročí jezero <11> Commons.wikimedia.org [online] - [cit. 2010-07-06] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci - 3.0 unported z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yellowknife_houseboats.JPG. Autor: Cambridge Bay Weather.

Vnitrozemské přístavy jsou současně také námořními přístavy. Paří sem: Quebec, Montreal, Toronto, Ottava.

Přístavy Námořní přístavy: Halifax a St. John při Atlantiku zajišťují obchodní spojení s Evropou. Vancouver je největší kanadský přístav, uskutečňuje se zde trajektové spojení mezi kanadskou pevninou a ostrovem. A společně s přístavem Prince Rupert Vancouver zajišťuje napojení na Asii a Austrálii.

1. Odkud vycházejí kanadské Pacifické dráhy? Montreal Toronto Halifax Edmonton

2. Který námořní přístav není vnitrozemský? Toronto Vancouver Montreal Quebec

3. Které kanadské letiště odbaví nejvíce cestujících? Montreal Vancouver Ottava Edmonton Toronto Winnipeg Calgary

3. Určete, které věty jsou pravdivé. Kanadská železniční síť má široký rozchod a převážně motorovou trakci. Panamerická dálnice vede od východu k západu. Kanada má 5. nejdelší železniční síť na světě. Přístav Halifax leží při Atlantickém oceánu. Řeka sv. Vavřince vzájemně spojuje Velká jezera. Ve městě Prince Rupert končí Pacifická dráha.

Použité zdroje HOSPODARZ, P. Dopravní zeměpis. 2. vyd. Praha: rok vydání a ISBN neuvedeno, s. 17 – 19. CIA: The World Factbook-United States [online] [cit. 2010-05-20] dostupné z WWW: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/us.html. MZV České republiky: Encyklopedie států - Severní Amerika: Kanada [online] [cit. 2010-05-21] dostupné z WWW: http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/severni_amerika/kanada/ekonomika/ekonomicka_charakteristika_zeme.html. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.