Martina Lakomá Tereza Wzientková Radek Zapletal

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Advertisements

Ivan Langer Ministr vnitra Zdeněk Zajíček Náměstek ministra vnitra Tisková konference
AUTORIZOVANÁ KONVERZE
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
E-government Jakub Dvo ř ák František Č ech ř íjen 2010.
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Strategie implementace
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Statutární město Karlovy Vary
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Konference „10 let eGovernmentu v ČR“ Ivan Langer Praha, Senát Parlamentu ČR, 8. dubna 2010.
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
Úvodní slovo Ministerstva vnitra „ fiat lux“ budiž světlo Mikulov, 6. září 2011.
Základní vztahy mezi subjekty v e-Businessu
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
363 DNÍ OD „FIAT LUX“. PŘED 363 DNY – 1. ČÁST PŘED 363 DNY - 2. ČÁST „ FIAT LUX“
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
DATOVÉ SCHRÁNKY Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Základní registry ve veřejné správě
Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Prezentace Hradec Králové Registr živnostenského podnikání.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Czech Point na poštách ISSS Mgr. Pavel Kolář náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu.
Jiří Průša E-Government Jiří Průša
Zákon o eGovernmentu ► Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci a o změně některých zákonů ► Některé problémy.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Czech POINT ve službách České pošty aneb Česká pošta ve službách Czech POINTU Petr Stiegler náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu a eGovernment.
E - government Hana Válková Lucie Švestková Karel Volný Tereza Dvořáková.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Městský úřad Nový Bydžov eGon centrum ORP Nový Bydžov Ing. Martin Kořínek Bc. Ondřej Neuman.
Seminář pro organizace zřizované krajem Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji 19. a KrÚ Pk, sál Zastupitelstva Pk 9:00 hod.
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Informační a komunikační politika ČR PhDr. Hana Slámová,Ph.D.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
„CZECH POINT e-shop – výpisy poštou“ Petr Stiegler – náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu a eGovernment Tisková konference,
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Czechpoint, bezdlužnost a záznam v trestním rejstříku
ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Transkript prezentace:

Martina Lakomá Tereza Wzientková Radek Zapletal E-government Martina Lakomá Tereza Wzientková Radek Zapletal

E-government Modernizace veřejné správy pomocí informačních a komunikačních technologií. Ulehčení styku občana s veřejnou správou. Zlepšení komunikace uvnitř veřejné správy. Levnější, rychlejší a efektivnější úřady.

Historie elektronizace VS 1/4 Cesta k rozvoji VS v ČR zahájena už po roce 1990. Proces poznamenán chybějícími znalostmi a informacemi. Od počátku 90. let si některé okresní úřady budovaly vlastní IS ovšem s vlastními programy, což komplikovalo vzájemnou výměnu dat.

Historie elektronizace VS 2/4 V roce 1995 Výstavba státního informačního systému ČR. Působnost Ministerstva Hospodářství, které bylo v roce 1996 zrušeno. Dosavadní situace, kdy si každý rezort vytvářel své vlastní IS, se nezměnila.

Historie elektronizace VS 3/4 Dokument Státní informační politika chválen v roce 1999. Dokument Koncepce budování informačních systémů veřejné správy. Ministerstvo informatiky  Portál veřejné správy (říjen 2003). Problematická místa e-governmentu: nízká dostupnost internetu a schopnost práce s ním, nedostatečné vybavení.

Historie elektronizace VS 4/4 Inicitiva eEurope  Akční plán eEurope 2005  eGovernment. Převedení systému e-government do praxe v ČR: bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ve funkci 2006-2009). Vznik projektů CzechPOINT, datové schránky.

Legislativa k e-governmentu Primární je zákon 300/2008 Sb. často zvaný ,,Zákon o eGovernmentu“. Návrh toho zákona schválen v únoru 2008, platnost od července 2009. Zákon o základních registrech schválen v únoru 2009, platnost od července 2010.

Současný stav e-governmentu v ČR Czech POINT = asistované místo výkonu veřejné správy, bude nadále rozšiřován o další služby. KIVS (Komunikační infrastruktura veřejné správy). Datové schránky. Čtyři základní registry = soubor dat a údajů, ze kterých celá VS čerpá informace.

Čtyři základní registry Registr obyvatelstva, registr osob, registr územní identifikace, adres a nemovitostí, registr práv a povinností. + Digitální mapa veřejné správy.

Neznámé výrazy vám osvětlí slovník nejčastěji používaných pojmů ve veřejné správě: http://svs.institutpraha.cz/.

Základní registry veřejné správy Centrální uložení dat Automatická výměna údajů mezi úřady Bez nutnosti ověřování Občan nemusí vypisovat stále stejné údaje Registr obyvatel, práv a povinností, osob, územní identifikace adres a nemovitostí

Datové schránky Elektronické doručování úředních dokumentů Rovnost elektronických dokumentů s listinnými (elektronický podpis) „Email se zaručenou identitou, doručením“ Povinné pro OVM a PO, dobrovolné u FO

Czech POINT Český Podací Ověřovací a Informační Národní terminál Univerzální kontaktní místo veřejné správy Obecní úřady, pobočky České pošty, notáři (celkem 6341 míst)

Služby Czech POINTu Výpisy: katastr nemovitostí, obchodní rejstřík, živnostenský rejstřík, rejstřík trestů, insolvenční rejstřík, bodové ohodnocení řidiče a další Autorizovaná konverze dokumentů Úřední ověření listin a podpisů Informace o průběhu správních řízení Některé možno objednat přes eShop

Budoucnost eGovermentu Czech POINT v domácím PC eIdentita

Ukázka Datových schránek Zřízení na Czech POINTu (3 prac. dny) www.mojedatovaschranka.cz Nefungují na běžném PC (školy, kavárny) Nutná instalace speciálního doplňku

Uchování doručených zpráv Automatické smazání po 90 dnech Problém uložení ve vlastním PC Autorizovaná konverze (30 Kč / stránka) Datový trezor České pošty: 100 zpráv = 1 200 Kč 500 zpráv = 5 400 Kč (ročně, bez DPH) 5 000 zpráv = 48 000 Kč

Výhody 1/4 urychlení a zjednodušení komunikace mezi orgány VS a občany či podnikatelskými subjekty posiluje demokratizaci VS a její funkci služby společnosti iniciace v procesu re-engineering(změny v organizaci a řízení VS) úspora času i peněz formuláře dostupné na internetu

Výhody 2/4 úřad funguje 7 dní v týdnu, 24 hodin denně nástroj k zajišťování transparentnosti (lepší přístup k informacím lepší kontrola činnosti orgánů veřejné moci – korupce, protekce, nehospodárné nakládání s veř. prostředky,…) omezení přímého kontaktu občanů a úředníků (proti úplatkům)

Výhody 3/4 ochota občanů angažovat se ve věcí veřejných (elektronická média – sledování zasedání zastupitelstva, ankety, diskusní fóra, průzkumy, uvažuje se o VOLBÁCH) omezení přímého kontaktu občanů a úředníků (proti úplatkům) úřad funguje 7 dní v týdnu, 24 hodin denně

Výhody 4/4 méně papírování uspořádané databáze – snadné vyhledávání lepší komunikace uvnitř státního aparátu - data, údaje a informace se předávají mezi jednotlivými stupni VS (rychle, spolehlivě, velká kvanta) úspora personálu (moderní informační technologie)

Nevýhody velké vstupní investice méně anonymní (ztráta identity, ovládání lidí tím, kdo disponuje informacemi) napadení či poškození elektronicky vedených informačních systémů únik dat je těžko zjistitelný

Závěr snaha o zefektivnění a zpříjemnění výkonu veřejné moci z hlediska účastníků, ale i státu poskytnutí lidem či jakýmkoli subjektům soukromého práva větší komfort při jednání se státem a jeho orgány služba občanům = zákazníkům

Zdroje informací Oficiální stránky ministerstva vnitra www.mvcr.cz Stránky www.ITBIz.cz MATES, Pavel; SMEJKAL, Vladimír. E-government v českém právu. Praha : Linde Praha, a.s., 2006. 244 s. ISBN 80-7201-64-8.

Děkujeme za pozornost.