Strategie a správa akciových společností – Corporate Governance

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Advertisements

Investiční společnosti a podílové fondy
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Strategické aliance HOLDING.
ZALOŽENÍ TJ/SK Brigita Stloukalová. Nastudujte si sami: Šimková, E. Základy managementu a marketingu pro neziskové organizace. Kap. 5. Manažer v organizaci.
Správa a řízení obchodních společností
Cvičení č. 2 Řízení multinacionálních firem
Strategický leadership
ŘÍZENÍ RETAILINGOVÉ FIRMY
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
Druhý workshop klastru v oboru zpracování kamene Hradec Králové, Klastry – přehled právních forem Ing. František Žoček Projektový manažer.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ORGANIZOVÁNÍ.
Firemní prezentace. Něco o nás Předmětem podnikání je stavební činnost s prioritním zaměřením na provádění dopravních, občanských, bytových, inženýrských.
Teplárna Otrokovice po změně majoritního vlastníka XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akciová společnost.
Podnikání – obchodní společnosti
Struktura vlastnictví 100%. Parlament Vláda Nadační trust Správní rada Vzdělávací společnost Správa Švédského rozhlasu (SRF) Rozhlasová služba ve městě.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Organizace a řízení nadnárodních společností
Jitka Čižmáriková Otakar Dokoupil Eva Hronová Luboš Kříž
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
prof.Ing. Miroslav Hučka, CSc. Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava
Dobré odpoledne.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
prof. Ing. Miroslav Hučka, CSc. Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI opakování
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Informační systémy v personálním řízení
prof.Ing. Miroslav Hučka, CSc. Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava
Správa a management společnosti (corporate governance) přednáška pro BPH_ZMAN v návaznosti na přednášku prof. Hučky z VŠB TU Ostrava.
Výrobní faktory v podniku
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
prof. Ing. Miroslav Hučka, CSc. Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava
Obchodní právo I. Akciová společnost
Řízení vztahu podniku k vlastníkům
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Kulturní a etické cíle Corporate Governance
Corporate governance – správa společností
Hodnocení řídícího a kontrolního systému interním auditem
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Výroba a organizace firmy TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

Strategie a správa akciových společností – Corporate Governance Účel, smysl správy akciových společností (corporate governance) Vliv stakeholderů na strategii Modely správy korporací - jednoúrovňový (anglosaský) - dvouúrovňový (německý) - český Diskusní téma: Privatizace a správa akciových společností.

Účel, smysl správy akciových společností Organizace vztahů mezi vlastníky, exekutivním managementem a dalšími stakeholdery. Ochrana práv akcionářů. Usměrňování strategických rozhodnutí. Monitoring a efektivní kontrola.

Jednoúrovňový model (anglosaský) Board of directors (rada ředitelů) tvořena exekutivními i neexekutivními členy a nezávislými experty, projednává a schvaluje strategická rozhodnutí a jmenuje vrcholový výkonný management, obklopen specializovanými výbory pro provádění analýz a tvorbu návrhů, předseda obvykle není CEO.

Dvouúrovňový model (německý) Dozorčí rada (supervisory board, Aufsichtsfat) tvořena představiteli vlastníků, nezávislými odborníky, třetina volena zaměstnanci, schvaluje strategická rozhodnutí, volí představenstvo.

Dvouúrovňový model (německý) Představenstvo (managing board, Vorstand) tvořeno především exekutivními manažery, vykonává reporting vůči dozorčí radě, předsedou představenstva je obvykle generální ředitel (CEO).

Diskusní téma: Privatizace a správa akciových společností Čeští i zahraniční investoři nemají většinou zájem o investování do menších fragmentů akcií, ale usilují pouze o získání většinového podílu na hlasovacích právech – kapitálový trh tak získal podobu trhu s majoritami. Monitorovací funkce státem vlastněných bank byla nízká – vznikly neprůhledné vzájemně propojené kapitálové cyklické vztahy – kapitálové bubliny.