Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie pro publikování na webu 1
Advertisements

Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
Ing. Jaroslav Parma.  Instalace programu ABBYY Fine Reader 10 Trial  Co to je PDF soubor  Práce s PDF dokumenty  Programy pro práci s PDF dokumenty.
Nástroj pro prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
DSC Monitor DSC Monitor Obsah Tato PowerPointová prezentace je rozdělena do několika různých sekcí. Stisknutím názvu sekce.
Tvorba webových stránek
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.14/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Microsoft Silverlight
Programová rozhraní pro grafické adaptéry
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Nástroj pro prezentace
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
PHP – vkládání souborů a html 5
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Informační systém Benefit7+
Tvorba webových aplikací
Microsoft Office PowerPoint
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Počítačová grafika a prezentace 1 Radek Pinc
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
VY_32_INOVACE_7B1 Grafika 1 Rozdělení grafiky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačová grafika a prezentace
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Publikování a export výkresů Přednáška č.5. Témata přednášky e-Transmit Publikování Publikování v síti WWW Export výkresů.
Digitální učební materiál
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Ing. Bohuslava Vitekerová
Tvorba Flash a umístění na web David Sommer. Menu Co je to Flash? Tagy pro vložení na web Sothink SWF Moje tvorba.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Navigace a mapování pomocí GPS
Jazyk XML v geoinformatice
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
Kartografie v ArcGIS.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Formátování dokumentu
Vektorová grafika (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
HTML stránka – vložení obrázku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Uživatelský software 1./2 A4 kabinet Aut – suterén / 15 cvičení (4 témata) - na konci.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
SVG v kartografii Otakar Čerba Západočeská univerzita Plzeň Geoinformatics 2006, Praha
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Operační systém Windows
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Geografická kartografie
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
Počítačová grafika.
SVG vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Transkript prezentace:

Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG? Jana Sýkorová Klára Špicelová Vedoucí prací: Ing. et. Mgr. Otakar Čerba

2 in 1 Bezbariérové mapy Západočeské univerzity nejen pro handicapované Klára Špicelová Možnosti tvorby kartografických symbolů ve formátu SVG Jana Sýkorová = +

Obsah bezbariérových map Tématická stránka – náplň pokrývá potřeby handicapovaných studentů (zjišťováno průzkumem a z literatury) Bezbariérový přístup – výtahy, WC, parkování, IT řešení – PC učebny, WiFi síť, možnosti kopírování, tisku Přítomnost nápojových automatů, možnosti stravování Zvýraznění schodů a překážek kontrastní barvou Další informace – poradenská centra, knihovny, studovny, speciální vybavení učeben

Pravidla tvorby digitálních map Podobnost jasné zvýraznění tématu přítomnost informací o obsahu mapy (legenda), metadata (odpovídá tiráží) přehlednost a srozumitelnost dokumentu mapa se nespoléhá pouze na rozlišení pomocí barev … Pravidla tvorby přístupného webu Pravidla pro tvorbu kartograficky správných map Odvozená pravidla pro tvorbu webové mapy Pravidla pro tvorbu webových map

Specifické požadavky na mapu Zohlednit různorodost uživatelů Požadavky na mapy Uživatel Přehlednost a srozumitelnost (jak tématu, tak symbolů a ovládání) Poruchy soustředění, nezkušený uživatel Vhodná barevnost mapy Poruchy barvocitu – deuteranopie, jiné zobrazovací zařízení Alternativní zobrazení mapy (např. vyšší kontrast, textový popis mapy, zvukový záznam, pouze obrázek) Browser nepodporuje daný formát, nevidomý uživatel, Možnost pracovat jen s klávesnicí Horší motorika, nepoužívá myš, jiné ovládací zařízení Libovolné přiblížení/oddálení mapy Osoby s vadou zraku

SVG v kartografii W3C doporučení pro 2D vektorovou grafiku Založený na XML Snadné zoomování a posun Velké možnosti pomocí scriptování (propojení s jinými dokumenty, vrstvy …) Definování vlastních kartografický znaků

Figurální znaky pomocí SVG Tvorba značky (pomocí <symbol> v části <defs>a její užití v dokumentu pomocí <use> <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-1" standalone="no"?> <!DOCTYPE svg PUBLIC "-//W3C//DTD SVG 1.1//EN" "http://www.w3.org/Graphics/SVG/1.1/DTD/svg11.dtd" []> <svg width="100%" height="100%" viewBox="0 0 1024 768" xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink"> <defs> <symbol id="znacka" overflow="visible"> <polyline fill="none" stroke="red" stroke-width="3" points=" 0,-35 -20,-35 -20,-55 20,-55 20,-35 0,-35 0,0 20,0" /> </symbol> </defs> <use id="tvar" x="200" y="400" xlink:href="#znacka"/> </svg>

Modularita znaků

Skládání znaků id="vytah" id="slepec" id="vozickar" <symbol id="vytahSlepec" overflow="visible"> <use x="0" y="0" xlink:href="#vytah"/> <use x=" 1.90" y="2" xlink:href="#slepec"/> <use x=" 2.10" y="4" xlink:href="#vozickar" transform="scale(-0.5,0.5)"/> </symbol>

Přehled vytvořených znaků Snaha o vytvoření snadno pochopitelných znaků – požadavek přístupnosti

Řešení nedostatků znaků Použití textu ve znacích Ukázalo se jako nevhodné neboť prohlížeče různě přibližují text a obrázky Vhodnější je písmena nadefinovat např. elementem <path> (znak je konzistentní) zobrazení ve Firefox 2 Barevnost znaků Pokud chceme měnit barvu symbolu, nedefinujeme Neproměnlivé barvy nadefinovány již v základních geometrických primitivech Proměnlivé barvy definujeme při vkládání symbolu (<use>) Problém u složených znaků – pouze jedna volitelná výplň a jeden obrys

SVG – nepřístupný formát Textový formát, stačí jednoduchý editor (Poznámkový blok) Popis prvků atributy <desc> a <title> - měly by se zobrazit jako nápověda u grafických prohlížečů, jako zvuk u hlasových syntetizátorů Snadná modifikace mapy – vytvoření více verzí pro různé uživatele, nejlépe pomocí CSS SVG podporuje DOM -velké možnosti rozšíření pomocí JavaScriptu (např. ovládání), DOM může být využíván i pomocnými technologiemi či čtečky obrazovky. Definování vlastních symbolů

SVG – nepřístupný formát Nedostatečná podpora prohlížečů Použití novějšího prohlížeče, příp. navíc instalace pluginu (Adobe SVG Viewer) Různé zobrazování v různých prohlížečích – především alternativních popisů SVG mapa nepoužita samostatně, ale umístěna do webové stránky (XHTML 1.0 + CSS) pomocí příkazu <iframe> Potřeba myši pro zoomování

Děkujeme za pozornost