Aplikace pro plánování rozvozu zboží

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Zajímavé aplikace teorie grafů
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
Programová rozhraní pro grafické adaptéry
Aplikace teorie grafů Základní pojmy teorie grafů
Studie a zhodnocení domácích volně dostupných API mapových služeb Diplomová práce Vysoká škola Báňská – Technická univerzita Ostrava Hornicko – geologická.
Průvodce pro prostorové dotazy v systému PostGIS (plugin pro OpenJUMP) Vedoucí: Ing. Jan Růžička.Ph.D. Konzultant: Ing. Aleš Daněk Diplomová práce.
MAPA BUDOV A ZAŘÍZENÍ V MAJETKU STATUTÁRNÍHO MĚSTA OLOMOUCE Jan Příborský.
Problém obchodního cestujícího a příbuzné úlohy K611 - Ústav aplikované matematiky FD ČVUT.
DOK „Umělá inteligence“ v DOK (i jinde). NEURONOVÉ SÍTĚ.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
TI 7.1 NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6. TI 7.2 Nejkratší cesty z jednoho uzlu Seznámíme se s následujícími pojmy: w-vzdálenost (vzdálenost na.
Vít PÁSZTO - Katedra geoinformatiky PřF UP Olomouc
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
MAPGUIDE OPEN SOURCE - MAPOVÝ SERVER Student: Bc. Martin Soukup Předmět: GEIS Přednášející : R NDr. Tomáš Vaníček, P hD. Datum: Web:
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Agentov ě orientovaný simula č ní model pro distribuci zboží Diplomová práce Vypracoval: Bc. Ji ř í Popelka Vedoucí práce: Ing. Michael Bažant Ph.D.
1 MUDIM Mgr. Petr Šimeček. 2 Nevíte, co dělat s daty?
Redakční systém dopravní informace pro státní správu ISSS 4. dubna 2006.
Algoritmus a jeho vlastnosti
Pathfinding s využitím PostGIS Prezentuje : Jan Kolář.
KIV/PRO Cvičení Nejkratší cesta Vstup – N měst – Mezi některými dvojicemi měst vedou obousměrné silnice, zadány délky cest Výstup – Nejkratší.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Vedoucí diplomové práce: Ing.Tomáš Peňáz Ph.D.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Problém obchodního cestujícího a příbuzné úlohy
Autor: Vladislav Svozilík Vedoucí : RNDr. Daniela Szturcová, Ph.D.
MAPOVÝ SERVER PRO MĚSTO VAMBERK Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička Ph.D. Řešitel: Jaroslav Poláček.
WebCastle VŠB Vedoucí bakalářské práce:Ing. Jan Ružička Ph.D. Vypracoval:Martin Prager VŠB – TU Ostrava Institut Geoinformatiky Studijní skupina :G362.
Alternativy k evolučním optimalizačním algoritmům Porovnání genetických algoritmů a některých tradičních stochastických optimalizačních přístupů David.
Tomáš Vambera. Přístroje  Mobilní telefony  Přenosné počítače (Pda)  GPS Přístroje.
Institut geoinformatiky VYUŽITÍ CELULÁRNÍCH AUTOMATŮ PRO MODELOVÁNÍ SILNIČNÍ SÍTĚ V MULTIAGENTOVÉM SYSTÉMU Vypracoval: Bc. Martin Hlaváček Vedoucí: Ing.
Srovnání systémů řízení projektů Vypracovala: Jitka Procházková.
Datový sklad pro DOPRAVOPROJEKT, s.r.o.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
Navigace a mapování pomocí GPS
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
Katedra počítačů ČVUT FEL
Service layer. Service layer – úvod Problém  Vytvoření API aplikace  Odstínění bussiness logiky a transakčního chování od zbytku aplikace  Kam s aplikační.
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
Možnosti GIS při tvorbě trojrozměrných map zemětřesení Vedoucí práce: Doc.Ing.Petr Rapant CSc. Odborná konzultace: Ing. Aleš Poláček CSc. Zpracoval : Pavel.
Tvorba aplikace pro evidenci rybářských úlovků, využívající službu WWW Vedoucí diplomové práce : Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D. Název diplomové práce:
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Analýza dojížďky studentů na VŠB – TU Ostrava
GIS systémy a ArcGIS Engine
Vedoucí diplomové práce: Ing. Markéta Hanzlová
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Mgr. Michal LOUTHAN Katedra geoinformatiky, UP Olomouc
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Publikujeme s Autodesk MapGuide v.5.0 Ing. Jan Růžička, Dr. Ing. Jiří Horák VŠB-Technická univerzita Ostrava
Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Prezentace ročníkového projektu Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Autor: Petr BALA Vedoucí: Dr.Ing.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
INFORMAČNÍ SYSTÉM GEOLOGICKÝCH SBÍREK
Problém obchodního cestujícího Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Hybridní mobilní aplikace pro Android Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
Znázornění dopravní sítě grafem a kostra grafu Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
C-síť (circle – net) Petr Kolman.
Hybridní mobilní aplikace pro Android
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
WORDPRESS AFFILIATE DATA V XML.
Transkript prezentace:

Aplikace pro plánování rozvozu zboží Diplomová práce Aplikace pro plánování rozvozu zboží Vedoucí práce: ing Jan Růžička, Ph. D. Vypracoval: Petr Fuks Studijní obor: geoinformatika Studijní skupina: G562, 5.ročník Školní rok: 2004/2005

Úkoly Nastudujte algoritmy prohledávání sítě Použijte poznatky z teorie grafů Připravte data a aplikaci (využijte stávající) pro automatizovaný import do struktur vhodných pro vyhledávání v silniční síti Vytvořte aplikaci, která na základě udání polohy zákazníka (zákazníků) navrhne trasu rozvozu zboží (s možnou nakládkou v meziskladech a pobočkách firmy).

Teorie grafů Graf je uspořádaná dvojice G = (V,E) kde V je množina vrcholů a E je množina hran – množina vybraných dvouprvkových podmnožin množiny vrcholů Silniční síť souvislý,orientovaný, ohodnocený multigraf Rozsah silniční sítě ČR – graf : 22126 vrcholů a 30490 hran ( viz. silniční databanka ŘSD ze dne 1.7.2004)

Algoritmy pro hledání nejkratší cesty Problémem hledání cesty (pathfinding) se rozumí úloha nalezení podle daných kritérií nejvhodnější cesty z místa A do místa B v mapě. Příklady algoritmů Prohledávání do šířky Prohledávání do hloubky Dijkstrův algoritmus Prohledávání čistě podle heuristiky Dijkstrův algoritmus s heuristikou

Problém obchodního cestujícího Je dáno m měst. Některá města jsou propojena silnicemi, délka silnic je známa. Úkolem obchodního cestujícího je navštívit všechna města a vrátit se do výchozího města. Nalezněte takovou cestu (permutaci měst), aby délka uražené cesty byla co nejmenší. Příklady řešení Nalezení nejkratší permutace ze všech permutací – při větším počtu měst výpočetně náročné Neuronová síť (Hopfieldova síť) Genetické algoritmy – napodobení systému biologické evoluce

Princip hledání cesty 7 O3 5 Z1 Start 4 6 O2 Z3 6 5 3 4 5 Z2 O1 5 O4

Princip hledání cesty vypočet nejkratších cest 15 Z1 12 Start 15 9 Z3 12 9 Z2

Princip hledání cesty problém obchodního cestujícího 4. Z1 3. Start Z3 1. 2. Z2

Princip hledání cesty vytvoření cesty v grafu silniční sítě Z1 O3 Start O2 Z3 Z2 O1 O4

Data Požadavky vektorová mapa silniční sítě ČR dostupnost dat Možné zdroje dat ArcČR 500 T-mapy Silniční síť ČR 1: 50 000 DMÚ 25 silniční databanka ŘSD - ZDARMA

Graf (projekt JGraphT) JGraphT - Open source projekt implementující objekty a algoritmy Teorie grafů knihovna JGraphT optimalizována pro vytváření datových a výpočetních modelů obsahuje obecně popsané API funkce které lze dále rozšiřovat, modifikovat a specializovat je navržena pro práci s rozsáhlým grafem (v řádu milionů vrcholů a hran)

Vytvoření grafu Na základě atributů vrstvy úseků a tříd projektu JGraphT byl vytovořen graf silniční sítě Úsek silniční sítě Hrana grafu 1242 * 2,5 1242 m B Silnice II. třídy B A A 5046 * 1,5 5046 m D Silnice I. třídy D C C 5046 * 1,5

Vývoj GUI aplikace J2SE 1.4.2 JAVA – Swing – neobsahuje třídy pro práce s geodaty Projekt OpenMap – pro vizualizaci nutná transformace dat ze souřadnicového systému JTSK do WGS 84 Projekt GeoTools lite – obsahuje základní nastroje pro vizualizaci dat zaměřené na publikaci dat webu JUMP – open source aplikace pro práci s geodaty, kterou lze jednoduše rozšiřovat pomocí pluginů

Projekt JUMP Open source projekt jež vyvíjí snadno rozšiřitelné API funkce a grafického rozhraní pro prohlížení a manipulaci s prostorovými daty Je rozdělen na tři samostatné projekty: The JUMP Unified Mapping Platform (JUMP) The JTS Topology Suite (JTS) The JCS Conflation Suite (JSC)

Tvorba plugin aplikace JUMP Seznámení se s možnostmi projektu JUMP Nastudování dokumentace Vyzkoušení tvorby jednoduchých pluginů Přepsání dosavadní aplikace do podoby pluginu

Vývoj pluginu - Načtení dat K načtení vstupních dat je využito existujícího pluginu LoadDataSet. Layer úseky ID Feature Collection Length Orienation Quality

Vývoj pluginu – nalezení nejkratší cesty Vypočtení nejkratší spojení mezi zastávkami – využití implemtace Dijkstrova algoritmu z projektu JGraphT Nalezení nejkratší permutace – úloha obchodního cestujícho Rekonstrukce nalezené cesty – převedení nalezné cesty grafu na pouslopnost geoprvků reprezentující cestu v silniční síti

Vývoj Pluginu - GUI

Vývoj Pluginu - GUI

Použité nástroje a technoligie Programovací jazyk – Java J2SE v. 1.4.2 Vývojové prostředí – Borland JBuilder X Operační systém Windows/Linux (Fedora 2)

Literatura: http://www.rsd.cz http://www.tmapy.cz http://www.arcdata.cz http://www.cs.vsb.cz/ochodkova http://sourceforge.net/projects/geotools/ http://pathlib.hildebrand.cz/doc/Referat/pathref.html http://www.sys-con.com/story/?storyid=36224&DE=1 http://www.aic.nrl.navy.mil/galist/src/ http://sickboy.hyperlink.cz/ctufee/paa/tsp/ascii/tsp.html http://java.sun.com/j2se/1.4.2/docs/api/ http://www.cs.vsb.cz/hlineny/ http://openmap.bbn.com/ http://www.jump-project.org/ http://jgap.sourceforge.net/

Děkuji za pozornost