Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

LIDÉ V OHROŽENÍ povodně
Extrémní fenomény počasí
Příroda ovlivňuje člověka
SOPEČNÁ ČINNOST Mgr. Helena Tlapáková.
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
Člověk a příroda.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Tsunami Josef Matouš.
Tsunami Radka Prokopová.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
Konzultant: Mgr. Martina Mikulincová Vypracovala: Karolina Tannertová
Tsunami Asie.
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Schéma vzniku a průběhu
Přírodní katastrofy.
Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická.
Přírodní katastrofy.
Přírodní činitelé.
Sopečné jevy.
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Tlak a proudění vzduchu
Krausová, Ničová, Jirotková
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
Výbuch sopky na Islandu
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Endogení geologické děje
... aneb Proč se země chvěje
Největší vulkanické katastrofy
Zpracovali:Renáta Bzirská Kristýna Maloušková Kristýna Maloušková.
TSUNAMI.
POHYB VODY NA ZEMI.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Využití energie přílivu
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Model rovnováhy počtu druhů na ostrově
VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda.
Tsunami.
Tornáda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.
Zemětřesení.
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Příklady vulkanických hazardů spjatých s pliniovskými erupcemi (Mt
Zemětřesení.
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Schéma vzniku a průběhu
Zemětřesení Mgr. Michal Střeštík.
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Nejčastější přírodní katastrofy
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
LITOSFÉRA zemětřesení
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B

Přírodní katastrofy Tsunami Hurikán Tornádo

Výbuch sopky na Islandu Nedávná erupce islandského vulkánu Fimmvörduháls vytvořila nový kráter. Prasklina je dlouhá 300 metrů a stále roste

Hurikán Katrina Katrina je jméno hurikánu, který na konci srpna 2005 způsobil obrovské škody na jihu Spojených států. Rychlost větru dosahovala na moři až 280 km/h, na pevnině kolem 250 km/h. U New Orleansu se protrhly ochranné hráze a město zcela zaplavila voda z oceánu a blízkého jezera Pontchartrain. Počet obětí se odhaduje asi na 1 300. Z ekonomického hlediska jde patrně o vůbec největší katastrofu způsobenou atlantickým hurikánem.

Tornáda Tornádo můžeme charakterizovat jako silně rotující vír (se zhruba vertikální osou) mající tvar nálevky, chobotu, který se spouští ze spodní základny konvektivních bouří (většinou tzv. supercel) a během své existence se alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný. Tornáda jsou často vázána na tzv. supercelu.

Tsunami Tsunami (nebo též cunami; z japonského 津波 znamenajícího vlna v přístavu) je jedna nebo několik po sobě jdoucích vln na hladině moře, které vznikají při silném zemětřesení pod hladinou moře, podmořském sesuvu nebo dopadu meteoritu do moře nebo jeho blízkosti. Místo tsunami je někdy nesprávně používán termín přílivová vlna, ale z vědeckého pohledu se jedná o různé děje.