Jak se mluví za Olší?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život je jako cesta vlakem…
Advertisements

Bůh je dobrý Pán, u něho svůj domov mám. On mě miluje, jako nikdo na světě. 1. Bez hranic je jeho láska, každý den ji potkávám. Hnedle.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Když jsi se narodil, plakal si a všichni okolo Tebe se usmívali.
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo tebe se usmívali.
Svět po 1. sv. válce.
Jaro Evropy 2009 Vzkažte Evropě. Neodolali jsme výzvě zapojit se do soutěže v rámci aktivity „Spring Day 2009“. Město Varnsdorf bylo kdysi největší vesnicí.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
STÁT, NÁROD.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Poválečný vývoj v Československu
Státy a jejich seskupení
Ústavní listina Československé republiky
II. ZIMNÍ LEGIOMARŠ MOTTO: „Nejkrásnější:
Ochota pomoci ve skupině Nic nechci raději vidět!
Československá republika mezi válkami
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Díky naší společné štědrosti mohlo mít loni téměř 1200 dětí bohatší vánoce a prožít to, že někomu na nich záleží … Milý příteli,
POVÁLEČNÉ USPOŘÁDÁNÍ Evropa a svět.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky
INFOREG 2006 Společný česko-polský projekt Regionálního sdružení pro česko- polskou spolupráci Těšínského Slezska a Stowarzyszenia Rozwoju i Współpracy.
III/2 XVI.1 9. C
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: Havířov-místo, kde žiju Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový.
Život.
Naše vlast – Česká republika
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
P OZNÁVÁME K RNOVSKO Krnovsko a EU. K RNOVSKO A EU Otázky pro začátek Ve kterém roce vstoupila Česká republika do Evropské unie? Slyšel jsi někdy pojem.
SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká Republika.
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
Možnosti podnikání českých podnikatelů v Polsku TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ERDF PROSTŘEDNICTVÍM EUROREGIONU TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO.
Vypracoval: Mgr. Běla Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_31
VLAST 6. ročník.
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Jakub Alexa Zita Dostálová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Jak začít s… …přeshraničním projektem Mgr. Gabriela Grycová Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
PŘIBLIŽME SE K SOBĚ – PD STUDIE CENTRA OBCE REG.Č.: CZ3.22/3.3.05/ Začátek spolupráce: Dne byla zástupci obou obcí Mosty u Jablunkova.
Československo, Česko a Slovensko a.... Česko a Slovensko Česko a Slovensko Slováci jsou druhou nejpočetnější menšinou v ČR. Podle nejrůznějších odhadů.
SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně.
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
RISKUJ! VY_32_Inovace_01MT-3 autor: Mgr. Tereza Mačková
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Státní znaky Československa
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_02_Obyvatelé České republiky
ZACHRÁNCE MŮJ TADY JÁ JSEM, ČEKÁM TĚ ZACHRÁNILS MĚ SKRZE SVOU KREV
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
Národnostní menšiny, migrace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
Pane, prosím tě….
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

Jak se mluví za Olší?

A co si o tom myslíme…

Těšínsko a Zaolzie

Několik údajů… území „Těšínské Slezsko“ > přerozdělení hranic v roce 1920 > část Poláků se ocitla vně hranic (autochtonní menšina) > označení české části „Zaolzie/Záolší“ = za řekou Olší (z polské strany)

Historie Slezsko patřilo k Prusku a Rakousku-Uhersku… 1918 – na Těšínské Slezsko si brousí zuby vzniklé Polsko i Československo 1920 – rozdělení území, Československu připadlo „Záolší“: 139 tisíc Poláků 113 tisíc Čechů 34 tisíc Němců 1938–1945 – patřilo přechodně k Polsku 1958 – smlouva o konečném vytyčení státních hranic

Jazyk Záolší Těšínské nářečí „po naszymu“ vliv češtiny, polštiny, němčiny podle polských lingvistů ze staropolštiny používané na české straně, mluví jím hlavně Poláci

Jazyk Záolší Lk 15,4 - 15,6 Ješli mo kdo z vas sto łovcóv a ztrpči jyny jednomu z nich, tak něněcho tych dževindžešónt dževinć na proudnym mjescu a něydže za tóm, ojeto śe ztračiła pjył jóm něnajdže? Má-li někdo z vás sto ovcí a ztratí jednu z nich, což nenechá těch devadesát devět na pustém místě a nejde za tou, která se ztratila, dokud ji nenalezne? ---------------- cug „vlak“, banhof „nádraží“, foter „otec“

Sčítání lidu (2011) jako bitva o česko-polské nápisy (www.tyden.cz) kampaň „Postaw na polskość“ (Kongres Polaków w Republice Czeskiej) Ewa Farna – tvář kampaně http://youtu.be/Zih-j2Z3-qY

Sčítání lidu (2011) jako bitva o česko-polské nápisy (www.tyden.cz) Ewa Farna + Władysław Niedoba – “Jura spod Grónia“ (t 1999)

možnost dvou národností kampaň „Budoucnost se počítá“ katolický duchovní Zbigniew Czendlik http://youtu.be/qm_3vwj8qV8 polština x čeština

Zbigniew Czendlik

Postoj „většin“ „Pokud si chcete hrát na Poláky, tak jděte do Polska a tady nestrašte…“ „To ty za granicą mieszkasz czy nie, w końcu? (…) tam są osoby, które mówią w innym jazyku, prawda?“ „Každý, kdo se hlásí k polské národnosti, ať se odstěhuje do Polska ... tam bude mít nápisů do haleluja.“

A co na to Ewa…? „Já jsem Polka, žiju tady a nemluvím polsky s tebou, ale se svou kamarádkou. (…) Když už nás posloucháš, tak buď zticha a neobořuj se na mě za to, že mluvím se svojí kamarádkou ve své mateřštině.“ „Nechceš se hlásit k tomu, že jsi Polák, OK. Ale snad bys v sobě mohl najít trochu tolerance a pochopení proto, že my chceme být Poláky, těší nás to a chceme mít svoje organizace, svoje nápisy… Podle zákona na to máme právo.“

Jak to tedy je? silná představa ÚZEMÍ = JAZYK NÁRODNOST ? „Mluvíš plynně polsky a žiješ v ČR?“ „Žiješ v ČR, umíš česky a tvrdíš, že jsi Polka?“ „Nemluvte polsky, jsme v Čechách!“ „A kdy vy jste sem z Polska přišli?“ silná představa ÚZEMÍ = JAZYK NÁRODNOST ? Žiji celý život na území ČR, ale jsem Polka. Přijela jsem z ČR, ale nejsem Češka. My jsme tu odjakživa, stěhovala se hranice.

Projekty a budoucnost polské ZŠ, gymnázium v Českém Těšíně vznik euroregionu Śląsk Cieszyński – Těšínské Slezsko (evropský fond pro regionální rozvoj) projekt „Zaolzie Teraz“ (Záolší dnes) (Kongres poláků v ČR, Těšínská knižnice) naděje na větší přeshraniční spolupráci

Otázky?

Děkujeme za pozornost Klára Zindulková Tereza Hýsková