Národní účty - aplikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Domácí produkt
Advertisements

Kapitálový trh jako zdroj financování
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
Analýza peněžních toků – cash flow
Agregátní poptávka a nabídka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Inflace.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
Využití národních účtů pro ekonomickou analýzu
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
HDP= hrubý domácí produkt
Investiční multiplikátor
Rozpočty územních samosprávných celků
Vládní neziskové organizace
Makroekonomické výstupy
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
8. Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Role komoditních toků v národních účtech Ing. Marek Rojíček, Ph.D.
Finanční a rozpočtové právo
Finanční výkazy obchodních společností
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Inflace.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Ing. Vítězslav Ondruš, CSc. Odbor ročních národních účtů HISTORICKÁ ROČENKA NÁRODNÍCH.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Příjmy a výdaje SR.
Rozpočtová a fiskální politika
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Příloha k prezentaci Vítězslav Ondruš.
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Rozpočtová a fiskální politika
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Rozpočtová a fiskální politika
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Národní účty - aplikace Marek Rojíček

Osnova přednášky Analyticky významné položky NÚ Analýza chování domácností Vládní deficit a dluh Reálný vývoj x vývoj cenové hladiny Mezinárodní srovnání cenové hladiny a životní úrovně

Klíčové ukazatele NÚ Hrubá přidaná hodnota (hrubý domácí produkt) Čistý provozní přebytek Čistý disponibilní důchod Konečná spotřeba Hrubé/čisté úspory Čisté půjčky/výpůjčky

Základní vztahy mezi účty v systému NÚ

Analýza chování domácností Domácnosti jako jeden ze sektorů národního hospodářství jsou vymezeny jako sektor spotřebitelů, tzn., že jejich hlavní ekonomickou funkcí je spotřeba. Spotřebu je však nutné posuzovat v souvislostech s úsporami, neboť domácnosti jsou obecně významným tvůrcem národní úspory a ta je (podle ekonomické teorie) základem ekonomického růstu a prosperity.

Domácnosti hrají v ekonomice zastupitelnou roli jako sektor, jehož výsledek hospodaření (vyjádřený v národních účtech saldem jejich nefinančního účtu) je kladný = pozice věřitele. Naopak stát (vládní instituce) a nefinanční podniky končí téměř bez výjimky v roli dlužníka a výsledek hospodaření finančních institucí bývá sice kladný, ne však příliš významný Z toho vyplývá, že domácnosti jsou i významným faktorem ovlivňujícím výši zahraniční zadluženosti země.

Struktura disponibilního důchodu domácností

Struktura KSD podle účelu

Sklon domácností ke spotřebě

Vývoj míry úspor domácností v ČR

Srovnání míry úspor domácností zemí EU

Podíl domácností na majetku a závazcích

Struktura finančního majetku domácností

Zatíženost domácností ve formě úvěrů

Vládní deficit a dluh Existují 2 metodiky vládní statistiky: Vládní finanční statistika Národní účty (standard ESA 95)

Vládní finanční statistika Tvůrcem je MMF Je postavena na bázi peněžních toků Vládní sektor vymezuje úžeji než ESA95 Nižší náročnost na zdrojová data Včasnější vytváření fiskálních predikcí Přímá vazba na státní rozpočet

ESA 95 Tvůrcem je EUROSTAT Je postaven na akruální bázi Nejširší vymezení vládního sektoru Přesná data jsou k dispozici až s publikováním sestavy národních účtů Sleduje také pohledávky a závazky Je určující pro plnění maastrichtských kritérií dluhu a deficitu

Vládní deficit a dluh dle ESA 95 Ve vládním deficitu (přebytku) a vládním dluhu se odráží hospodaření všech institucionálních jednotek zatříděných v sektoru vládních institucí, což jsou organizační složky státu, územní samosprávné celky, některé příspěvkové organizace, státní a jiné mimorozpočtové fondy (Pozemkový fond, Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond a Vinařský fond), Správa železniční dopravní cesty, transformační instituce (ČKA, Konpo, Prisko, Česká inkasní a Česká finanční), PPP Centrum, veřejné vysoké školy a zdravotní pojišťovny, Asociace zdravotních pojišťoven a Centrum mimostátních úhrad.

Vládní deficit (přebytek) - EDP B Vládní deficit (přebytek) - EDP B.9 - je výše čistých výpůjček (-) nebo čistých půjček (+) včetně úroků ze swapových operací. Vyjadřuje schopnost sektoru vládních institucí v daném roce financovat (+) jiné subjekty nebo potřebu sektoru vládních institucí být financován (-). Vládní dluh zahrnuje dle definice závazky sektoru vládních institucí vyplývající z emise oběživa (v ČR nepřichází v úvahu), přijatých vkladů, vydaných úvěrových cenných papírů jiných než účasti (s výjimkou finančních derivátů) a přijatých půjček.

Schéma vládního sektoru

Relativní cenová úroveň, rok 2005

Reálný vývoj a vývoj cenové hladiny Platí rovnice: IQ = Iq x Ip Index nominálního vývoje ukazatele (např. HDP) lze beze zbytku rozložit na index reálného vývoje a index vývoje cenové hladiny (deflátoru). K přepočtu do stálých cen se v NÚ využívají tabulky dodávek a užití = teoreticky nejvhodnější metoda

Děkuji za pozornost