Určování času na Zemi Rozdíly času na Zemi odpovídají rozdílům zeměpisných délek daných míst – tj. 1° zeměpisné délky = rozdíl v čase 4 minuty – 1 hodina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

Práce s mapou – určování azimutu
Meteorologie: kousek astronomie
Nonverbální úlohy - - pohyb Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař.
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Slovní úloha o pohybu Zadání příkladu: V 6 hodin 40 minut vyplul z přístavu parník plující průměrnou rychlostí 12 . Přesně v 10 hodin za ním vyplul motorový.
Projekt „ Státy Evropy - EU“
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
Zeměpisná síť a zeměpisné souřadnice
Geografie jako věda a její využití
Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autor: Mgr. Helena Nováková
Určování zeměpisné polohy
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
Úpravy mnohočlenů - vzorce
Test č.3  Binomické rozdělení pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_21-17.
Orientace na Zemi – poledníky a rovnoběžky
Registrační číslo projektu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Čas a časová pásma Název školy
Kristina Zůbková Honza Smolík. Marek váží 65 kg a má spočítat, kolik energie vydal za 8 hodin spánku a za 90-ti minutový fotbalový zápas. Fotbal: Při.
Rychlost těles.
Zdroj obrazového materiálu www. images.google.com
Evropa: severní Evropa
Dráha Rychlost Čas Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT ZŠ JUDr. Josefa Mareše a MŠ, Znojmo, Klášterní 2,
Nejdelší rovnoběžkou je …. Rozděluje Zemi pomyslně na …. a ….
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Helena Nováková
Kartografie a topografie
Určování zeměpisné polohy 3 VY_32_INOVACE_02 Sada 5
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_162_časová pásma Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova.
Člověk a příroda Zeměpis Zeměpis v praxi Hlavní města Evropy VY_32_INOVACE_19 Sada 7 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
OŘÍŠKY2 Výuka pro druhý stupeň. Knedlíky Paní Nováková uvařila na oběd knedlíky. Dva snědla ona, čtyři snědl pan Novák. Každé z jejich tří dětí snědlo.
ÚHLY, ÚHLÍKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
DRUHY MAP.
Slovní úlohy Dělitelnost
1 Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_ Časová pásma – výuka Tomáš Kvasný Zeměpis listopad ročník Pomocí prezentace přiblížit žákům princip časových pásem a počítání.
Časová pásma.
U příkladů, kde se vyskytují procenta, rozlišujeme tři základní veličiny: - základ (100%)... z - procentovou část... č - počet procent... p První dvě.
ČAS NA ZEMI. ČASOVÁ PÁSMA Země je rozdělená na 24 časových pásem a všechna místa v jednom časovém pásmu mají stejný čas!24 časových pásem Země se otočí.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_08_Časová pásma Číslo projektu:
U RČOVÁNÍ ZEMĚPISNÉ POLOHY, MĚŘÍTKO - PROCVIČENÍ Autor: Hana Brýdlová.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu:
Napříč Evropou Matematicko- geografický projekt. Zadání úkolů 1. Podle daných indícií se pokuste zjistit a určit město, ve kterém se nacházíte 1. Podle.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
VY_32_INOVACE_ Zeměpisná šířka – výuka Tomáš Kvasný Zeměpis leden ročník Pomocí prezentace přiblížit žákům princip zeměpisných souřadnic.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS NA ZEMI ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Okříšky Autor: Mgr. Zuzana Butorová Název:
VY_32_INOVACE_07M_Zlomek, výpočet více částí z celku - 3
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VY_32_INOVACE_18_01_zeměpisná šířka a délka
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_19_ URČOVÁNÍ ČASU
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
Změř na mapě přibližné přímé vzdálenosti
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
VY_32_INOVACE_Z.9.275_obrysy států světa
Otáčení Země kolem své osy
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
PŘEVODY JEDNOTEK ČASU 60 minut 60 sekund 1 hodina 1 minuta 1 h 1 min
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Určování času na Zemi Rozdíly času na Zemi odpovídají rozdílům zeměpisných délek daných míst – tj. 1° zeměpisné délky = rozdíl v čase 4 minuty – 1 hodina je tedy 15° a 360° = 24 hodin. Londýn Praha na ZÁPAD každé časové pásmo ODEČTEME - 1 hod. na VÝCHOD každé časové pásmo PŘIČTEME + 1 hod. Na mapě jsou vyznačeny dvě města Londýn a Praha – mezi těmito městy je časový posun jedno pásmo. V Praze je zrovna 12 hodin, kolik hodin je ve stejnou dobu v Londýně? Správná odpověď je 11 hod. Řešení: 12 mínus 1 hodina (protože se pohybujeme směrem na západ) = 11 hod.

Procvičování: V Londýně je 12 hodiny, kolik hodin ve stejnou chvíli v těchto městech: New York Reykjavík Řím Belém Káhira Helsinky Reykjavík Helsinky Londýn New York Řím Káhira Belém

Řešení: V Londýně je 12 hodiny, kolik hodin ve stejnou chvíli v těchto městech: New York = 7 hodin Reykjavík = 12 hodin Řím = 13 hodin Belém = 9 hodin Káhira = 14 hodin Helsinky = 14 hodin Reykjavík (stejné časové pásmo) Helsinky (+2 hod.) Londýn New York (-5 hodin) Řím (+1 hodina) Káhira (+ 2 hod.) Belém (-3 hodiny)