„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přebohaté hodinky vévody z Berry
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
„EU peníze středním školám“
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník. VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Z čeho se skládá písmeno
„EU peníze středním školám“
Zlatý řez v kompozici Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávící soustava – 1.část
Soustava trávicí - část 2.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Kompozice Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Požární ochrana Tematická oblast:Zdravotnická příprava Téma:Orgány trávicího systému Ročník:2. Datum.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Písmová osnova Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Použití ozdobného písma (fontu)
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Monte Cassino Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
Tematická a monotematická výloha
KVADRATICKÉ NEROVNICE. Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Perspektivní zobrazení
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Základní škola, Hradec Králové
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluJícen, žaludek Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_12 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

Potraviny a výživa Trávicí soustava JÍCEN, ŽALUDEK

Jícen je trubice dlouhá 25 cm, spojuje hltan se žaludkem, svaly jícnu se střídavě stahují a uvolňují a protlačují tak potravu směrem k žaludku, jícen je normálně zploštělý, roztáhne se při průchodu potravy.

Žaludek a jeho umístění žaludek je silný vak, umístěný v nadbříšku pod plícemi

Anatomie žaludku stěna žaludku je svalová a může se rozpínat, když je žaludek plný obsahuje asi 1,5 litru potravy, může se roztáhnout až do délky 25 cm, denně vytvoří 1 – 2 litry žaludeční šťávy.

východ ze žaludku je obvykle uzavřen kruhovým svalem – svěračem, ten se otevírá, jen když vypouští malou dávku tráveniny do dvanáctníku – začátek tenkého střeva č. 9, v horní části bývá málo spolknutého vzduchu, je uzavřen vrátníkem č. 6

Funkce žaludku rozmělňuje potravu na menší, lépe stravitelné kousky, žaludeční šťáva obsahuje enzym – PEPSIN (který štěpí bílkoviny), kyselinu chlorovodíkovou a hlen MUCIN, živiny se v žaludku nevstřebávají, vstřebává se zde alkohol, některé jedy a soli.

Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X