„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluJícen, žaludek Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_12 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Potraviny a výživa Trávicí soustava JÍCEN, ŽALUDEK
Jícen je trubice dlouhá 25 cm, spojuje hltan se žaludkem, svaly jícnu se střídavě stahují a uvolňují a protlačují tak potravu směrem k žaludku, jícen je normálně zploštělý, roztáhne se při průchodu potravy.
Žaludek a jeho umístění žaludek je silný vak, umístěný v nadbříšku pod plícemi
Anatomie žaludku stěna žaludku je svalová a může se rozpínat, když je žaludek plný obsahuje asi 1,5 litru potravy, může se roztáhnout až do délky 25 cm, denně vytvoří 1 – 2 litry žaludeční šťávy.
východ ze žaludku je obvykle uzavřen kruhovým svalem – svěračem, ten se otevírá, jen když vypouští malou dávku tráveniny do dvanáctníku – začátek tenkého střeva č. 9, v horní části bývá málo spolknutého vzduchu, je uzavřen vrátníkem č. 6
Funkce žaludku rozmělňuje potravu na menší, lépe stravitelné kousky, žaludeční šťáva obsahuje enzym – PEPSIN (který štěpí bílkoviny), kyselinu chlorovodíkovou a hlen MUCIN, živiny se v žaludku nevstřebávají, vstřebává se zde alkohol, některé jedy a soli.
Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X