Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Advertisements

Trh a jeho zákonitosti.
přednáška Environmentální etika
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
ZÁKLADNÍ ETICKÉ KATEGORIE II
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.04/Be.
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Teorie Lawrence Kohlberga
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
3. Má náš život nějaký cíl? cíl jako motivace jednání
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
6. Je dobro dáno povinností?
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
(komentovaný přehled)
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Mravní výchova.
2. Co je to dobro? Nonkognitivní teorie Kognitivní teorie
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Etika v práci s lidmi.
Etické teorie Střední odborná škola Otrokovice
Albert Camus Barbora Vaňková.
Výchova jako součást duševního života Zuzana Svobodová.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Komunikace a prezentace KOPRD
Německá osvícenská filozofie
Charakter Pavel Šuranský.
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Kantova etika EVŽEN POUR, C4A. Kantova etika  1785 – Základy metafysiky mravů  Podmínky mravního života  Hypotetický imperativ – podmíněný z vnějšku.
Environmentální etika
D OBRO A ZLO Jakub Novák, C4A. D OBRO X Z LO Nekonečná rivalita protipólů Nikdy nepoznáme dobro bez zla Nekonečná bitva Nejvyšší a nejobecnější kategorie.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Tresty a ochranná opatření
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Existencionalismus, neorealismus
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Morálka a mravnost Mgr. Michal Oblouk.
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Náboženství a fanatismus
Etika dnes více rozdíl mezi etickou x sociální, právní sférou
Sekularizace Evangelii Nuntiandi 55.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Hodnotové tradice – ctnosti EvP (P-4)
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek TYPY MODERNÍ ETIKY Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek

TYPY ETIKY HEDONISMUS Touha po uspokojení pozitivní pocitů a snaha vyhnout se negativním prvkům Její nebezpečí tkví v přechodu ke konzumní mentalitě

TYPY ETIKY EUDAIMONISMUS Štěstí jako nejvyšší mravní hodnota UTILITARISMUS Mravné je to, co je užitečné pro co největší počet lidí

TYPY ETIKY PRAGMATISMUS O morálnosti rozhodují výsledky jednání. Dobrý výsledek ospravedlňuje kroky k jeho dosažení. (účel světí prostředky) ETIKA AUTONOMIE Vychází z autonomie svědomí a svobody Morální je to, co vychází z čistého a upřímného přesvědčení

TYPY ETIKY EXISTENCIALISMUS (Jean Paul Sartre) Mravní příkaz jednat svobodně a autenticky. Vše je dovoleno, není žádný objektivní zákon Já ve své svobodě rozhoduji o morálnosti, já tvořím a určuji hodnoty, za vše jsem absolutně zodpovědný.

TYPY ETIKY KANTOVA ETIKA (Imanuel Kant) Mravní autorita není dána zvnějšku (Bůh), ale vychází z člověka. Sebeurčující autoritou je praktický rozum a obecně platné mravní zákony. Kategorický imperativ: „Představ si, že by to takhle dělali všichni.“

TYPY ETIKY ETIKA ODPOVĚDNOSTI Odpovědnost za budoucí generace Odpovědnost rodičovská