Výroba piva
Základní suroviny pro výrobu piva voda, slad a chmel voda je tělo, slad je duše a chmel koření piva
Rozdělení výroby A, Výroba sladu ve sladovně - příjem sladovnického ječmene - čištění a třídění pomocí proudění vzduchu - skladování – na sýpkách a silech
máčení – v náduvnících, zvyšování vlhkosti zp.klíčení klíčení – probíhá na humnech, ve vrstvě 7-15 cm, 4dny hvozdění (sušení) - probíhá na hvozdech -> odkličování (kvalitní krmivo pro HZ) skladování -> expedice – slad se skladuje v silech několik týdnů, než se může expedovat (volně ložený nebo v pytlích 25-30 kg)
B, Výroba piva mletí sladu – probíhá ve šrotovníku těsně před vařením piva vaření piva – probíhá ve varně, slad se vaří ve vodě, vznikne sladina, poté se povaří sladina s chmelem a vzniká mladina hlavní kvašení – mladina + pivovarské kvasnice, probíhá ve spilkách po dobu 7-10 dní při teplotě 5-12st. C – vzniká mladé pivo
Zrání piva – probíhá v ležáckém sklepě v uzavřených tancích při teplotě 1-2st.C, cca 1 měsíc Filtrace – oddělí zbytky kvasnic Stáčení a balení – pivo se stáčí a balí do 0,5l lahví a KEG sudů o objemu 20, 30 a 50 l Expedice
Děkuji za pozornost
Zdroje: http://www.uricharda.eu/img/pages/chmel2.jpg http://mm.denik.cz/12/97/chmel_ilu_2007_denik_clanek_solo.jpg http://www.chodovar.cz/img/pivovar/pivovar_3.jpg http://www.svet-piva.cz/fotogalerie/zaslali-nam-ctenari.php http://projektysipvz.gytool.cz/ProjektySIPVZ/Default.aspx?uid=104
Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025 Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í