Vladimír Michajlovič Bechtěrev

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Psychologie Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov01 Autor Mgr.
Obvodová nervová soustava
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Nervová soustava.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
biologie člověka studuje člověka jako jedince i druh
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
OB21-VVP-HUM-ZSV-MIK-L PSYCHOLOGIE, JEJÍ ODVĚTVÍ, VÝZNAM PRO ČLOVĚKA Mgr. Marie Mikulcová.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Temperament.
B EHAVIORISMUS Materiál není určen k jakémukoliv šíření, neobsahuje citace!
Učení Petr Machala.
K ARL L UDWIG VON B ERTALANFFY. L UDWIG VON B ERTALANFFY *19. září 1901 v Atzgersdorfu (u Vídně) †12. června 1972 v Buffalu - rakouský biolog a filosof,
Nervová soustava - úvod
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Jak poznávám a vnímám Pavel Šuranský.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
John Broadus Watson ( – )
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Psychologie učení.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Vypracovaly: Kánská, Ivanovová, Strýčková, Maroušková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Dějiny psychologie Strukturalismus.
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Dějiny psychologie Asocianismus.
Tereza Doležalová, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
JOHN BROADUS WATSON *9. leden 1878 †25. srpen 1958.
Dějiny české psychologie
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 KOCH VY_32_INOVACE_F05 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Ulric Neisser Veronika Řeháková C4B, PSY. Životopis ( ) Americký psycholog narozen v Německu Profesor Cornellovy university Zakladatel kognitivní.
Dynamické vlastnosti osobnosti
Jana Ženíšková, 3.B Behaviorismus. je psychologický směr, založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy druh.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _13 Osobnosti vědy Téma: Dějepis 9. ročník Číslo.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Michail Vasiljevič lomonosov
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PAVLOV VY_52_INOVACE_ února 2014
VY_32_INOVACE_
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
Psychologie v obezitologii
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_12_28_Nervová soustava
Dějiny psychologie Strukturalismus.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Marie Curie Sklodowska
Transkript prezentace:

Vladimír Michajlovič Bechtěrev  (1857 - 1927) Ivan Petrovič Pavlov  (1849-1936) Nikolaj Evgenjevič Vvedenskij (1852-1922) Alexej Alexejevič Uchtomskij (1875 – 1942) Bronislav Fortunatovič Verigo (1860 – 1925) Ivan Michajlovič Sečenov  (1829 - 1905) Alexej Matvejevič Filomafitskij (1807 – 1849) Viktor Vasiljevič Pašutin (1845—1901)

A.M.Filomafitskij (1807 – 1849) transfúze krve eterová narkóza

Vladimír Michajlovič Bechtěrev (1857 - 1927) Ruský lékař Vladimír Michajlovič Bechtěrev  vystoupil s kritikou introspekce a s požadavkem objektivního studia psychiky. Chování označil za reflexy mozku a psychologie v jeho pojetí se stala reflexologií. Je považován nejenom za zakladatele ruské reflexologie, ale také za zakladatele ruské experimentální psychologie. V roce 1907 založil Psychoneurologický ústav a v roce 1909 Ústav pro výzkum rozvoje dítěte. Vladimír Michajlovič Bechtěrev  (1857 - 1927) Zakladatel ruské psychofyziologie. Zabýval se reflexní teorií psychické činnosti. Oddělil vstupní a výstupní část reflexního oblouku a pojednal o jeho ústřední části. Považoval i myšlení za speciální druh reflexu, stejně jako duševní činnost vůbec. Byl to předchůdce I. P. Pavlova. Byl profesorem na univerzitě v Oděse, Petrohradě a v Moskvě. Objevil proces centrálního útlumu v mozku. Provedl syntézu asocianismu, reflexní koncepce ve fyziologii, fyziologie smyslů. Ivan Michajlovič Sečenov   (1829 - 1905)

Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936)  byl ruský fyziolog, psycholog a lékař, který se zabýval studiem trávicích procesů a s nimi spojených reflexů. V roce 1904 obdržel za své výzkumy Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Byl 24. nejcitovanějším psychologem ve 20. století. Své objevy nakonec shrnul ve sborníku Podmíněné reflexy (1923): Nepodmíněný podnět-působí bez žádných zvláštních podmínek; Nepodmíněný reflex-reakce na nepodmíněný podnět (instinkt); Podmíněný podnět-původně neutrální podnět; Podmíněný reflex-reakce na podmíněný podnět. Využití těchto klasických podmiňování se užívá v léčbě alkoholismu - alkoholikovi se po požití, čichnutí, nebo dívání se na alkohol podá tableta, která do půl hodiny způsobí zvracení. Takto se to užívá několik týdnů a závislý člověk si podmíní tuto spojitost, tzn. že po ukončení léčby mu pohled, vůně i chuť na alkohol působí pocit zvracení, takže se k tomuto zlozvyku těžko vrací.

Děkuji za pozornost 