CHLÓR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce III. díl
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halogeny.
Halové prvky Halogeny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
17 skupina.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
HALOGENY.
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Dusík, N.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
CH_100_ Prvky_Fluor a chlor
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halové prvky /halogeny/
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_Ch_ACH Ročník: I. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.
Kyslík.
HALOGENIDY.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Výroba a použití telluru
14. skupina 15. skupina 16. skupina 17. skupina 18. skupina a vodík
H A L O G E N Y.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
VODÍK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Brom a jod Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
Halogeny a halogenidy.
8.2 Nepostradatelné kyseliny.
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ. 1
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Soli a jejich chemické vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
Halogenidy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Halogény Prvky VII.A podskupiny.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

CHLÓR

Fyzikální a chemické vlastnosti chlóru Chlór je velmi reaktivní plyn, který se ochotně slučuje s většinou prvků periodické soustavy. Byl objeven roku 1774 Wilhelmem Scheelem, ale dnešní pojmenování mu dal až roku 1810 anglický chemik sir Humphry Davy. vlastnosti: žlutozelený, štiplavě páchnoucí a velmi jedovatý plyn, leptá sliznice, má 2,5 krát větší hustotu než vzduch příprava: reakcí manganistanu draselného KMnO4 s koncentrovanou kyselinou chlorovodíkovou HCl: 2 KMnO4 + 16 HCl 5 Cl2 + 2 KCl + 2 MnCl2 + 8 H2O

Výskyt Na Zemi je chlór přítomen pouze ve formě sloučenin, většina z nich je rozpuštěna v mořské vodě a ve vodě některých vnitrozemských jezer (Mrtvé moře, Velké solné jezero a další). Z minerálů je nejznámější chlorid sodný, neboli kuchyňská sůl. Velká ložiska chloridu sodného se nacházejí např. v Polsku a USA a geologicky vznikla jako pozůstatek po odpaření slaných vnitrozemských jezer. V zemské kůře je chlór přítomen v koncentraci 200 –1900 ppm (mg/kg). V mořské vodě tvoří chloridové ionty nejvíce zastoupený anion, jejich koncentrace se pohybuje kolem 19 g/l.

Výroba a využití Výroba plynného chlóru je založena na elektrolýze vodného roztoku chloridu sodného, solanky. Při práci s plynným chlórem je nezbytné zachovávat přísná bezpečnostní opatření, protože je velmi silně toxický a z průmyslových provozů je známa řada havárií se smrtelnými následky. Plynný chlór je znám jako první prakticky použitá chemická bojová látka již z 1. světové války v roce 1915. Elementární chlór se prakticky používá k desinfekci pitné vody, protože i v malých koncentracích hubí bakterie a jeho nadbytek lze z vody snadno odstranit pouhým probubláváním vzduchem.

Chlór jako bojová látka První německý plynový útok na západní frontě přišel u Nouve Chapelle v říjnu 1914, na konci ledna 1915 pak byl plyn poprvé použit na východní frontě. Ochrana proti plynovým útokům byla primitivní - po prvních německých útocích obdrželi dohodoví vojáci bavlněnou látku, kterou si měli dávat před obličej a namáčet v sodě. Filtrové respirátory a plynové masky se rozmohly až v roce 1917, ve velké míře ale až v roce 1918.

ZDROJE: http://home. tiscali. cz/chemie/nekovy. htm http://cs ZDROJE: http://home.tiscali.cz/chemie/nekovy.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Chl%C3%B3r Vypracovala: Veronika Sztulová kvinta A