Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Použití luštěnin v kuchyni
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Smažení – rozdělení, způsoby, předběžná úprava potravin
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pečení – rozdělení, způsoby
Fach Kellner Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Dušení potravin Střední odborná škola Otrokovice
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Použití zeleniny v kuchyni
Řízení – diagnostika závad, opravy
Druhy základů, zahušťování pokrmů
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/1-SL-3/8 Název DUMPečení rostlinných a živočišných potravin Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař – číšník pro pohostinství Vyučovací předmětTechnologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: rozdílnost pečení rostlinných a živočišných potravin, zvláštní druhy pečení a pečení anglickým způsobem Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Pečení rostlinných potravin na pánvi, v troubě, anglickým způsobem Datum

Pečení rostlinných potravin - na pánvi - troubě a konvektomatu Pečení živočišných potravin - v troubě - anglickým způsobem Náplň výuky Pečení rostlinných a živočišných potravin

Pečení rostlinných potravin Těsta Pečeme výrobky z obilovin – moučná jídla a moučníky. Moučná jídla připravujeme jak sladká, tak i slaná. Každé vypracované těsto se musí tepelně zpracovat správným technologickým postupem. Během pečení nepodléváme ani nepřeléváme potravinu. Rostlinné potraviny pečeme v troubě, konvektomatu i na pánvi. Obr. 1

Pečení v konvektomatu a troubě Pečení ve střední části trouby Střední část trouby a konvektomatu je pro pečení nejvděčnější. Pečeme zde těsta kypřená práškem do pečiva a těsta kynutá droždím. Pečení v horní části Pečeme zde větší pečivo, piškotová těsta, slané výrobky. Pečeme na spodní části Na spodní drážku umístíme kynuté pečivo ve formě například chléb, který potřebuje na pečení delší čas. Obr. 2

Pečení na pánvi Pečeme: - litá těsta – palačinky - litá těsta kynutá – lívance - piškotová těsta – omelety Obr. 3

Pečení živočišných potravin Masa pečeně připravujeme v kusech, méně často porce koření vtíráme do masa podléváme vývarem přeléváme výpekem maso s kostí vkládáme do pekáče kostí nahoru rozsekané kosti vkládáme pod maso pekáč vkládáme do vyhřáté trouby můžeme péct bez základu nebo na základech. Obr. 4 při pečení hrabavé drůbeže a suššího masa tuk dodáváme. při pečení vodní drůbeže a tučného masa tuk odebíráme.

Pečení anglickým způsobem Anglickým způsobem pečeme hovězí kvalitní maso – nízký roštěnec a svíčkovou předběžně upravíme – naložíme, kořeníme, zakápneme tukem maso zprudka opečeme ze všech stran necháme dopékat – na pánvi, v troubě teplota pečení je 60 – 70 °C délka dopékání je podle velikosti masa. podle doby pečení je střed masa růžový až krvavý maso během pečení nepodléváme! Obr. 5

Kontrolní otázky 1.Jakým způsobem můžeme péct rostlinné potraviny? 2.Uveď příklady pečení těst. 3.Jaký je správný postup při pečení masa? 4.Vysvětli anglický způsob pečení.

Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 2: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 3: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 4: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 5: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf

Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996, ISBN

Děkuji za pozornost