Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/1-SL-3/8 Název DUMPečení rostlinných a živočišných potravin Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař – číšník pro pohostinství Vyučovací předmětTechnologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: rozdílnost pečení rostlinných a živočišných potravin, zvláštní druhy pečení a pečení anglickým způsobem Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Pečení rostlinných potravin na pánvi, v troubě, anglickým způsobem Datum
Pečení rostlinných potravin - na pánvi - troubě a konvektomatu Pečení živočišných potravin - v troubě - anglickým způsobem Náplň výuky Pečení rostlinných a živočišných potravin
Pečení rostlinných potravin Těsta Pečeme výrobky z obilovin – moučná jídla a moučníky. Moučná jídla připravujeme jak sladká, tak i slaná. Každé vypracované těsto se musí tepelně zpracovat správným technologickým postupem. Během pečení nepodléváme ani nepřeléváme potravinu. Rostlinné potraviny pečeme v troubě, konvektomatu i na pánvi. Obr. 1
Pečení v konvektomatu a troubě Pečení ve střední části trouby Střední část trouby a konvektomatu je pro pečení nejvděčnější. Pečeme zde těsta kypřená práškem do pečiva a těsta kynutá droždím. Pečení v horní části Pečeme zde větší pečivo, piškotová těsta, slané výrobky. Pečeme na spodní části Na spodní drážku umístíme kynuté pečivo ve formě například chléb, který potřebuje na pečení delší čas. Obr. 2
Pečení na pánvi Pečeme: - litá těsta – palačinky - litá těsta kynutá – lívance - piškotová těsta – omelety Obr. 3
Pečení živočišných potravin Masa pečeně připravujeme v kusech, méně často porce koření vtíráme do masa podléváme vývarem přeléváme výpekem maso s kostí vkládáme do pekáče kostí nahoru rozsekané kosti vkládáme pod maso pekáč vkládáme do vyhřáté trouby můžeme péct bez základu nebo na základech. Obr. 4 při pečení hrabavé drůbeže a suššího masa tuk dodáváme. při pečení vodní drůbeže a tučného masa tuk odebíráme.
Pečení anglickým způsobem Anglickým způsobem pečeme hovězí kvalitní maso – nízký roštěnec a svíčkovou předběžně upravíme – naložíme, kořeníme, zakápneme tukem maso zprudka opečeme ze všech stran necháme dopékat – na pánvi, v troubě teplota pečení je 60 – 70 °C délka dopékání je podle velikosti masa. podle doby pečení je střed masa růžový až krvavý maso během pečení nepodléváme! Obr. 5
Kontrolní otázky 1.Jakým způsobem můžeme péct rostlinné potraviny? 2.Uveď příklady pečení těst. 3.Jaký je správný postup při pečení masa? 4.Vysvětli anglický způsob pečení.
Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 2: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 3: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 4: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 5: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf
Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996, ISBN
Děkuji za pozornost