Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Advertisements

Obranné vlastnosti krve
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Krev.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Oběhová soustava člověka
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
Koagulace Bruno Sopko.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
POJIVA Nejrozšířenější typ tkáně
Srážení krve jako vliv pro a protirážlivých mechanismů
Anatomie ledvin Olga Bürgerová.
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Farmakologická léčba závažného periporodního krvácení Daniel Nalos OIM Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci.
Ústav normální, patologické a klinické fyziologie
Ústav normální, patologické a klinické fyziologie
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0214.
Krev Tělní tekutiny = voda obsažená v těle
KREV - sanguis Olga Bürgerová. Cíle: Popsat krevní buňky Popsat krevní buňky Vysvětlit funkci Vysvětlit funkci.
Morfologie krvinek 605.
Funkce krve Transport O2 a CO2 Přenos chemické informace Termoregulace
KREV Funkce krve: transportní - přenos dýchacích plynů, živin odpadových látek homeostatická - udržení stálosti vnitřního prostředí (teploty, pH, koncentrace.
Co je HEMOSTÁZA? Proces, který brání ztrátám krve tvorbou sraženin ve stěně poškozených krevních cév při uchování kapalného stavu krve uvnitř cévního systému.
HEMOSTATIKA látky používané při zvýšeném krvácení
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Oběhová soustava 2 Krev a její deriváty ( složení, funkce) Srdce (stavba, funkce) Tělní oběhy.
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Tělní tekutiny.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
VYŠETŘENÍ PORUCH HEMOSTÁZY
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Koagulace Bruno Sopko.
Oběhová soustava Krev.
Cvičení z fyziologie Hemostáza Michal Hendrych.
zpracovaný v rámci projektu
TROFICKÁ POJIVA.
VYŠETŘENÍ PORUCH HEMOSTÁZY
Molekulární fyziologie
= přeměna látek a energií
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Složení krevní plazmy (mastné kyseliny, bilirubin, hormony, léčiva) udržování intravaskulárního tlaku integrita cév acidobazická rovnováha ALBUMIN.
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Trombocyty O. Bürgerová

Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci

Charakteristika: Trombocyty neboli krevní destičky jsou bezjaderné formované krevní elementy, které mají nezastupitelnou úlohu při zástavě krvácení (hemostáze). Trombocyty neboli krevní destičky jsou bezjaderné formované krevní elementy, které mají nezastupitelnou úlohu při zástavě krvácení (hemostáze).hemostáze Fyziologické hodnoty: Fyziologické hodnoty: 150–300 · 10 9 trombocytů v 1 litru krve – nezávisí na věku ani na pohlaví. 150–300 · 10 9 trombocytů v 1 litru krve – nezávisí na věku ani na pohlaví.krve Pokles počtu destiček pod fyziologickou mez se označuje jako trombocytopenie, vzestup jako trombocytóza. Pokles počtu destiček pod fyziologickou mez se označuje jako trombocytopenie, vzestup jako trombocytóza. 2/3 trombocytů se nachází v cirkulaci, 1/3 ve slezině. 2/3 trombocytů se nachází v cirkulaci, 1/3 ve slezině.slezině

Charakteristika: Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost Trombocytopenie – snížené množství -> krvácivost Trombocytopatie – poškozené trombocyty Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost Trombocytopenie – snížené množství -> krvácivost Trombocytopatie – poškozené trombocyty

Trombocytopoéza Vývoj megakaryocytů ve dřeni (megakaryocytopoeza) je stimulována trombopoetinem(játra) a ovlivňována řadou dalších látek, z jednoho megakaryocytu vznikne až 5000 krevních destiček. Vývoj megakaryocytů ve dřeni (megakaryocytopoeza) je stimulována trombopoetinem(játra) a ovlivňována řadou dalších látek, z jednoho megakaryocytu vznikne až 5000 krevních destiček.trombopoetinem Trombocyty žijí dní a zanikají ve slezině nebo jsou polceny cévním endotelem Trombocyty žijí dní a zanikají ve slezině nebo jsou polceny cévním endotelem

Morfologie a metabolismus Trombocyty jsou nejmenší krevní elementy, mají tvar disků o průměru 2–4 μm, tloušťce 0,5–1 μm a jsou bezjaderné (proto v nich neprobíhá proteosyntéza), ale obsahují organely jako např. mitochondrie a Golgiho aparát (mají velmi intenzivní metabolismus). Zdrojem energie je glukóza. V destičkách nacházíme granula(zrníčka) Trombocyty jsou nejmenší krevní elementy, mají tvar disků o průměru 2–4 μm, tloušťce 0,5–1 μm a jsou bezjaderné (proto v nich neprobíhá proteosyntéza), ale obsahují organely jako např. mitochondrie a Golgiho aparát (mají velmi intenzivní metabolismus). Zdrojem energie je glukóza. V destičkách nacházíme granula(zrníčka)proteosyntézamitochondrieGolgiho aparát glukózaproteosyntézamitochondrieGolgiho aparát glukóza granula obsahují: von Willebrandův faktor (vWF), destičkový faktor 4, granula obsahují: von Willebrandův faktor (vWF), destičkový faktor 4, látky z destičkových granul se uplatňují při vazokonstrikci v místě poranění, hemokoagulaci a následné reparaci poraněné cévy. látky z destičkových granul se uplatňují při vazokonstrikci v místě poranění, hemokoagulaci a následné reparaci poraněné cévy. destičkový faktor 3. pro aktivaci některých koagulačních faktorů. destičkový faktor 3. pro aktivaci některých koagulačních faktorů.

Funkce: Adheze – destičky přilnou na poraněním obnažený subendoteliální kolagen. Při adhezi se uplatňuje von Willebrandův faktor. Adheze – destičky přilnou na poraněním obnažený subendoteliální kolagen. Při adhezi se uplatňuje von Willebrandův faktor. Agregace – destičky agregují prostřednictvím fibrinogenu Agregace – destičky agregují prostřednictvím fibrinogenu Konstrikce – díky kontraktilním bílkovinám dochází ke změně tvaru destiček a uvolnění účinných látek. Konstrikce – díky kontraktilním bílkovinám dochází ke změně tvaru destiček a uvolnění účinných látek. Tvorba trombu → vzniká bílý neboli destičkový trombus (provizorní hemostatická zátka). Jeho další přeměny jsou součástí procesu hemokoagulace. Tvorba trombu → vzniká bílý neboli destičkový trombus (provizorní hemostatická zátka). Jeho další přeměny jsou součástí procesu hemokoagulace.trombuhemokoagulacetrombuhemokoagulace Hojení – trombocyty obsahují látky jako např. destičkový růstový faktor, které mají proliferativní účinky a uplatňují se při regeneraci poraněné tkáně. Hojení – trombocyty obsahují látky jako např. destičkový růstový faktor, které mají proliferativní účinky a uplatňují se při regeneraci poraněné tkáně.