Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Advertisements

MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zahradnické plodiny květák
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zahradnické plodiny, Zelí hlávkové
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zemědělské plodiny choroby olejnin
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny: tritikale
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny škůdci olejnin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Transkript prezentace:

Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II Obor: Zemědělec – farmář 41-51-H/01 Zahradník 41-52-H/01 Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE_227 Datum: 7.12.2012 Anotace: prostředí, technologie pěstování, ošetřování, léčivé účinky

Požadavky na prostředí: vysoké požadavky: a) na teplotu - požadavek 20st.C, pokles t pod 10st.C - zastavení růstu, tvorba Lykopenu (č.barvivo ) nad 16st.C b) na vláhu Požadavky na půdu: záhřevná, humózní, hlinito-písčitá až písčito-hlinitá, pH – tolerantnost Požadavky na hnojení: 1.trať nebo 2.trať ( po hnoj.okopaninách ) - dávka hnoje - 30- 50t.ha-1 citlivost na Ca, náročnost na N – počátek růstu nižší, pozdější období – vysoká, K – příznivý vliv na plody

Technologie pěstování: Lignohumát ( máčení semen ) 1.Přímý výsev – keříčková ( duben ) 2.Předpěstovaná sadba - tyčková, předpěstování skleníky, pařeniště, folióvé kryty ( minisadbovače, hrnkovaná sadba ….) doba výsevu - polovina března Výsadba předpěstované sadby: doba - květen, šikmo, dvouřádky - spon - 0,8 – 1 m x 0,3 s mezerou 100cm - spon - 50 x 50 cm ( pozdní ) Odrůdy rajčat : Stupické polní rané, Sláva Porýní, Dafne, Pedro, Citrina Ošetřování : zálivka - celá doba pěstování ( kapková závlaha ), mulčování, chemická ochrana, vyštipování postranních výhonů, zaštipování hlavního výhonu ( po 5 – 6 květenství ) Sklizeň : probírkou, výnosy - tyčkové odrůdy - 40 - 50 t.ha-1, keříčkové - 30- 40t .ha-1

Ošetřování : zálivka - celá doba pěstování ( kapková závlaha ) mulčování, chemická ochrana vyštipování postranních výhonů zaštipování hlavního výhonu, ( po 5 – 6 květenství ) Sklizeň : Probírkou - výnosy - tyčkové odrůdy - 40 - 50 t.ha-1 jednorázově , keříčkové - 30- 40t .ha-1

Předpěstování rajčat ve školním skleníku Sadba v sadbovačích

Pěstování tyčkových rajčat ve skleníku

Pěstování tyčkových rajčat s kapkovou závlahou ve foliovníku

Léčivé účinky : Snižování choroboplodných zárodků ve střevech Povzbuzení chuti, léčení poruch trávení Snižování krevního tlaku Odvodňovací prostředek pro oganismus Obsah antioxidantů

Vysvětlete pojem lignohumát. Jaké jsou nároky na pěstování? Kontrolní otázky Vysvětlete pojem lignohumát. Jaké jsou nároky na pěstování? Popiště technologii pěstování. Jakým systémem budeme provádět výsadbu rajčat? Popiště způsoby ošetřování ? Vysvětlete pojmy zaštipování, vyštipování. Znáte jaké jsou léčivé účinky rajčat? http://rajce.asert.info/images/rassada_pomidorov_1.jpg

Zdroj : Lenka Prokůpková, 2012 www.files.rajcatko.webnode.cz www.zahradnicentra.eu http://files.rajcatko.webnode.cz/200000008-ebb12ecaa9/rajce%20ve%20skleniku.jpg http://www.zahradnicentra.eu/wp-content/uploads/2011/04/iStock_000012945692Medium.jpg http://www.ireceptar.cz/res/data/212/025326.jpg literatura: Malý Ivan a kol. Polní zelinářství, Praha: Agrospoj, 1998. Vojtíšek Vojtěch. Léčivé účinky ovoce a zeleniny. Brno: Masarykova univerzita, Slovenská jednotná charita