D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í AUTOR : Ing. Zdeněk Macháček PROJEKT : Digitální signálové procesory v diagnostice a řízení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrotechnická měření Osciloskop
Advertisements

Softwarový systém DYNAST
Elektrotechnika Automatizační technika
Základní typy signálů Základní statistické charakteristiky:
Tato prezentace byla vytvořena
Analogový a digitální zvuk a jejich rozdíly
Implementace USB rozhraní AVR mikrořadičem Diplomová práce Implementace USB rozhraní AVR mikrořadičem Vypracoval: Jan Smrž Vedoucí práce: Ing. Pavel Kubalík.
Základy mikroprocesorové techniky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TEP Charakteristika ATmega č.2. Charakteristika ATmega Téma Charakteristika ATmega TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Tato prezentace byla vytvořena
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
VŠB Technická univerzita Ostrava
Team Petr Pavel Žákzástupce Václav Brašničkaprůzkum
Číslicový generátor Praktická zkouška z odborných předmětů 2008 Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola elektrotechnická Olomouc M/004 Slaboproudá.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Určení parametrů elektrického obvodu Vypracoval: Ing.Přemysl Šolc Školitel: Doc.Ing. Jaromír Kijonka CSc.
Digitální měřící přístroje
CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. cv ZS – 2010/2011 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb.
Typy systémů CAT / CAME (Computer Aided Technology / Measurement) vybrané typické úlohy pro počítačové měření a řízení: Process Control - aktivní zpětnovazební.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Experimentální metody (qem)
Mikroprocesor.
Doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc kancelář: budova B1/112 telefon: Teorie spolehlivosti (xts)
Elektronické signály Co si lze představit pod pojmem signál ?
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Struktura měřícího řetězce
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitální signálový procesor (DSP) Digitální signálový kontrolér (DSC) Blokové schéma mikroprocesroru.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
Experimentální metody oboru – Měřicí karty Měřicí karta (A/D převodník & spol.) © doc. Ing. Zdeněk Folta, Ph.D.
Jednočipové počítače v robotických systémech Vypracoval: Ing. Jaroslav Chlubný Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-ME-3-JCP-JCH-001 Technologie budoucnosti.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Ing. Petr Hanáček ELEKTRONICKÉ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE.
Mikropočítačová technika Úvod do mikropočítačové techniky a její aplikací.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Katedra řídicí techniky FEL ČVUT1 5. Přednáška. Katedra řídicí techniky FEL ČVUT2 Regulační obvod S … regulovaná soustava R … regulátor (řídicí systém)
Lekce 3. Linkový kód ● linkový kód je způsob vyjádření digitálních dat (jedniček a nul) signálem vhodným pro přenos přenosovým kanálem: – optický kabel.
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ALU Aritmeticko-logická jednotka
1 Cíl měření - kompenzace RC děliče (napěťová sonda) - ověření kmitočtového pásma sondy při různých dělicích poměrech (1:1, 10:1) - další seznámení.
Optické spojovací členy
MĚŘENÍ VIBRACÍ NA TRUBKOVÉM SVAZKU, ZPRACOVÁNÍ A UCHOVÁVÁNÍ DAT
Digitální měřící přístroje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
1 Cíl měření - měření kmitočtu osciloskopem - měření osciloskopem v režimu Y - t, X - Y - nastavení požadovaného průběhu na výstupu generátoru.
Elektrotechnická měření Osciloskop
VY_32_INOVACE_ Co je snímač
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
FFT analýza POZOR zapojení pouze po odsouhlasení vyučujícím
Číslicové měřící přístroje
Název prezentace (DUMu): Přístroje k měření elektrických veličin
Elektrotechnická měření Osciloskop
ZÁKLADY SDĚLOVACÍ TECHNIKY
Transkript prezentace:

D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í AUTOR : Ing. Zdeněk Macháček PROJEKT : Digitální signálové procesory v diagnostice a řízení

Popis digitálních signálových procesorů získání informací ze signálu a jejich zpracování Informace ve formě amplitudy, frekvence, spektrální hustoty, časového poměru. U dnešních DSP je standardem 16 bitové nebo 32 bitové binární číslo, reprezentující v daném okamžiku jednu složku signálu Použití těchto signálových procesorů nachází stále větší uplatnění téměř ve všech oblastech elektroniky a nejen v průmyslu, ale také v televizní, audio a spotřební elektronice Výhodná alternativa analogových systémů složených z mnoha součástek, nahrazení méně komplikovaným zapojením DSP, výpočty a řízení prováděno v procesoru pomocí softwaru Charakteristická vlastnost DSP - paralelní provádění jednotlivých instrukcí (Pipelining) v jednom instrukčním cyklu. Dnes až 8 instrukcí v jednom instrukčním cyklu. D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í

Základní parametry použitých DSP D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í DSP vývojové kity - ADSP BLACKFIN Analog Devices - ADSP 21065L SHARC Analog Devices - DSP56F803EVM MOTOROLA - DSP56F805EVM MOTOROLA Programování v jazyce C, Assembleru. V jazyce C vytvořeny speciální knihovny pro DSP funkce, které velmi usnadňují a urychlují programování Při Digitálním signálovém řízení - analogový signál převáděn do digitální formy pomocí ADC- analogově digitálního převodníku a naopak Důležitý parametr DSP - maximální frekvence měřeného vstupního signálu, která je závislá na vzorkovací frekvenci všech částí systému. Je nutné před převodník předřadit analogový dolnopropustný filtr. Maximální frekvence se shoduje s Shanonovým vzorkovacím teorémem - vzorkovací frekvence dvakrát vyšší než maximální frekvence harmonické (Nyquistova frekvence) a je dána vztahem:

D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í BoardFrekvencePaměťPeriférieSoftwareJádro ADSP BLACKFIN EZLITE maximum core 300MHz interface 120MHz SRAM 4M x 32bit FLASH 272K x 16bit A/D 48kHz JTAG SPORT0 Flash LINK GPIO,LEDS BUTTONS,USB,... Visual DSP++ C compiler Assembler 2 x 16bit MAC 2 x 40bit ALU 2 x 40bit Accum. MOTOROLA DSP 56F803EVM maximum core 80MHz 8MHz FSRAM 64K x 16bit A/D, PWM JTAG,SPI,CAN, RS232,UNI3,GPIO LED, BUT... Code Warrior C compiler Assembler 16 bit Základní parametry použitých DSP

Diagnostika a plánování údržby s DSP D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í Použití DSP jako řídicí jednotky k vyvinutí systému pro diagnostiku vibrací a plánování údržby technických zařízení detekce poruchy lokalizace poruchy Analýza signálu lze provést dvěma způsoby : Časová analýza signálu Frekvenční analýza signálu Při diagnostickém měření vibrací - mechanická amplituda na elektrický signál : Výchylka Rychlost Zrychlení Měření hluku v diagnostice - použití speciálních mikrofonů. Naměřený hluk může obsahovat informaci o technickém stavu systému.

Simulace EKG signálu pomocí DSP D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í Další projekt, kde řídicí jednotkou je digitální signálový procesor je Simulátor EKG signálu Tento přístroj nahrazuje a simuluje signál ze srdce pacienta – biologický signál Slouží například pro kalibraci EKG monitorů Výhodou takto vytvořeného systému pomocí DSP je jeho mobilita a jednoduchost změny parametrů a nastavených signálů Jednotlivé EKG signály zahrnující charakteristické průběhy srdce jsou v systému uloženy a je možné si zvolit jeden z nich V aplikaci je použita pulsní šířková modulace PWM pro vytvoření výstupního signálu doplněna jednoduchým analogovým dolnopropustným filtrem Pro snímání a zobrazování signálu použit signální osciloskop firmy AGILENT Celkové provedení systému je prozatím vhodné jen pro studijní účely

D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í Naměřené průběhy pomocí DSP Příklad průběhu signálů v diagnostice : input = sin(500*(2*pi*t))+sin(1000*(2*pi*t))+cos(5000*(2*pi*t)); Příklad průběhu signálů vytvořených simulátorem EKG :

D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í Zhodnocení DSP je stále více používán v aplikacích a systémech Tato architektura a řešení procesorů bude jistě v budoucnu stále žádanější Vestavěné systémy tvořené DSP - výhodné pro svou kompaktnost, manipulovatelnost a jednoduché změny parametrů, či dokonce změny funkce systému díky softwarovému zásahu Digitální signálový procesor je mnohem stabilnější, spolehlivější a rychlejší oproti běžným procesorům. Děkuji za pozornost