Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Přístroje k měření elektrických veličin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Přístroje k měření elektrických veličin"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Přístroje k měření elektrických veličin
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přístroje k měření elektrických veličin Tematická oblast: Základy elektrotechniky Ročník: 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: srpen 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o základních principech elektrotechniky potřebné k snazšímu pochopení fungování složitějších elektrických a elektronických systémů v dnešních motorových vozidlech. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na přístroje pro měření elektrických veličin.

3 Přístroje k měření elektrických veličin
Rozdělení podle použití: jednoúčelové – pro měření jediné veličiny příklad: ampérmetr na nabíječce akumulátorů víceúčelové = multimetry – lze přepínat na měření napětí, proudu, odporu a dalších – mají přepínač veličin speciální – používají se jen v některých oborech, např. autoopravárenství, výzkum, ...

4 Přístroje k měření elektrických veličin
Rozdělení podle principu: analogové mají ručičku a jednu nebo více stupnic princip: při měření se v přístroji vytváří elektromagnetická síla, která vychyluje ručičku podle ručičky odečteme na stupnici naměřenou hodnotu Obr. 1.

5 Přístroje k měření elektrických veličin
digitální mají digitální displej musí mít zdroj napětí = baterky proti analogovým mohou mít: baragraf podsvícení paměť digitální výstup měření tranzistorů Obr. 2.

6 Přístroje k měření elektrických veličin
Obr. 3.

7 Přístroje k měření elektrických veličin
Postup měření digitálním multimetrem: Podle měřené veličiny: připojíme měřící kabely do správných zásuvek nastavíme otočný přepínač na správnou veličinu a nejbližší vyšší hodnotu měřící hroty správně připojíme při špatném zapojení hrozí zničení multimetru! multimetr nesmíme zatížit více, než dovoluje výrobce na displeji odečteme naměřenou hodnotu a správnou jednotku, může být v mA, kΩ, ...

8 Přístroje k měření elektrických veličin
Obr. 4. Klešťový multimetr Princip: měří magnetické pole kolem vodiče, převádí jej na měřenou elektrickou veličinu Výhody: nemusí se rozpojovat obvod měří větší proudy (proud neprochází přístrojem) Nevýhody: měření může být ovlivněno jiným magnetickým polem, menší přesnost

9 Přístroje k měření elektrických veličin
Osciloskop je měřicí přístroj s obrazovkou vykreslující časový průběh měřeného signálu Parametry osciloskopů: počet kanálů = současně měřených veličin maximální frekvence měření velikost, rozlišení displeje možnosti napájení paměť příslušenství a další Obr. 5.

10 ZDROJE GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN JAN, Zdeněk; ŽDÁNSKÝ, Bronislav; KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel. Brno: Avid, spol. s r.o., 2008, ISBN Seznam obrázků AUTOR NEUVEDEN. Analogový multimetr [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Multimetr [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANDRÉ KARWATH. Digital Multimetr [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Klešťový multimetr [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Osciloskop [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zdroje byly vyhledány vyhledávací službou společnosti Českomoravské informační systémy s.r.o., která zaručuje vyhledání zdrojů, u kterých autor souhlasí s volným a bezplatným využitím.


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Přístroje k měření elektrických veličin"

Podobné prezentace


Reklamy Google