Databáze teorie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Advertisements

Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Aplikační a programové vybavení
Databáze.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Microsoft Access.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Databáze. Návrh Není to legrace a pro kvalitní databázi je nutné věnovat řadě věcem čas a je nutné použít i papír a tužku!!! Co je to databáze?
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Úvod do databází Databáze.
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
Databáze velké množství dat - pevně daná struktura data spolu souvisí
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Databázové systémy Štěpán Šípal.
Databáze Úvod.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_ACCESS_P2.
Relační databáze.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Konceptuální návrh databáze
Databázové modelování
Databázové systémy Relační model.
ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
IKT MS Office Access Relace 07 Ing. Jana Horáková
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Databáze MS ACCESS 2010.
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
Úvod do databází zkrácená verze.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Databáze MS ACCESS 2010.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů
Relační databázová technologie
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Relační model databáze
Transkript prezentace:

Databáze teorie

POJMY 1 databáze (DB) databázové systémy (DBS) informační systém (IS) kolekce dat (strukturovaná množina dat) obsahuje data uložená na vnějších paměťových médiích databázové systémy (DBS) systémy tj. soubory prvků ve vzájemných informačních a procesních vztazích, které zpracovávají data a zabezpečují komunikaci informací mezi prvky informační systém (IS) soubor lidí, prostředků (HW, SW) a metod zabezpečující sběr, přenos, uchování a zpracování dat za účelem tvorby a prezentace informací

POJMY 2 IS = DBS = DB + SŘBD Systém řízení báze dat (SŘBD) softwarové vybavení, které zajišťuje práci s DB umožňuje definovat a udržovat data v DB mimo programy, které tato data využívají 3 funkce: definice DB konstrukce DB manipulace s DB

POJMY 3 tabulka sloupec = atribut = pole = rozlišovací rys je jedním ze základních DB objektů slouží k přímému uložení dat do DB je to struktura záznamů s pevně stanovenými položkami (počet sloupců, řádků, …) sloupec = atribut = pole = rozlišovací rys (jméno, příjmení, věk, cena, ….) řádek = záznam = prvek relace = jakákoliv data v DB (Novák)

VLASTNOSTI POLÍ 1 velikost pole počet desetinných míst u typu TEXT určuje počet písmen u typu ČÍSLO určuje počet číslic počet desetinných míst možný rozsah je 0 – 15 často tuto volbu neřešíme a necháme ji nastavenou na „Automaticky“ formát určuje, v jakém tvaru se budou data zobrazovat a tisknout

VLASTNOSTI POLÍ 2 vstupní maska použijeme pro zadávání např. maska rodného čísla by vypadala následovně _ _ _ _ _ _ / _ _ _ _

POUŽITÍ DB malé DB se běžně používají na webových stránkách (e-shopy), dále je používáme ve všech institucích (počet PC na škole, stav skladu) velké DB nalezneme u velkých společností – miliony a miliardy záznamů – např. rezervační systémy leteckých společností, DB státní správy (kolik PC je ve školství), banky (přesuny peněz na účtech), nemocnice (kdy byl který pacient ošetřen, jaké bere léky, jak dlouho byl v nemocnici, apod.)

VLASTNOSTI DB jeden atribut tabulky by měl vždy obsahovat POUZE JEDEN typ záznamu (Příjmení = Novák) každá tabulka databáze by měla obsahovat data týkající se pouze jednoho typu (např. osobní data = jméno, příjmení, věk !!! nikoliv jací jsou členové jeho rodiny) obsah pole v tabulce musí VŽDY mít odpovídající datový typ (text, číslo, A/N, čas/datum)

POJMY 4 Primární klíč (PK) je pole, které JEDNOZNAČNĚ identifikuje každý záznam v tabulce žádné pole nesmí obsahovat NULLovou hodnotu každá tabulka má POUZE JEDEN Primární Klíč v MS Access lze za PK považovat i AUTOMATICKÉ ČÍSLO

POJMY 5 cizí klíč (FK, CK) vytvoří spojení sloupce z jedné tabulky se sloupcem z jiné (cizí) tabulky definuje co se bude dít při jeho smazání s daty v cizí tabulce

INDEXY 1 index slouží pro zrychlení vyhledávání v DB zjednodušeně: Představ si rejstřík v knize, na každém řádku je informace která kapitola je na jaké stránce přidáním indexu se DB zvětší (MegaByty)

INDEXY 2 použití indexů je vhodné pro pole, podle kterých se budou data v databázi řadit pole Primárního Klíče je indexováno automaticky, říkáme, že PK je hlavním indexem tabulky u indexu lze nastavit zda hodnota „0“ je platný údaj nebo jestli se má ignorovat

POJMY 6 relace databázové tabulky obsahující záhlaví (Osoby, Psi) a tělo (data v tabulce) Relace spojuje tabulky s jinými databázovými tabulkami (pomocí PK, FK) pomocí logických vazeb účelem Relačních databází je zamezení výskytu redundantních (opakujících se/nadbytečných) dat „Páté kolo u vozu je redundatní“ :-) Co se stane s relací, když vymažu FK a PK?

TYPY RELACÍ v DB rozlišujeme tyto typy relací (vzájemných vztahů): 1) tabulky nejsou v relaci 2) mezi tabulkami je relace 1:1 3) mezi tabulkami je relace 1:N 4) mezi tabulkami je relace N:M

TABULKY NEJSOU V RELACI v tabulkách jsou nesouvisející údaje, mezi tabulkami není definován žádný vztah

RELACE 1:1 relace 1:1 se používá tehdy, když jednomu záznamu v jedné tabulce odpovídá přesně jeden záznam v tabulce druhé tato relace není příliš používaná a v mnoha případech ukazuje na nevhodně tvořenou DB představme si dvě tabulky s podobnými daty, jednodušší je tabulky sloučit a relaci nepoužívat

RELACE 1:N jeden údaj z první tabulky odpovídá několika údajům z druhé tabulky nejpoužívanější relace, jejím použitím zajistíme, že každý údaj je umístěn pouze na jednom místě např.: jeden zákazník si může koupit více zboží

RELACE M:N více záznamů z jedné tabulky odpovídá více záznamům z druhé tabulky v běžných databázových systémech nelze M:N přímo vytvořit použijeme na to jednoduchý trik

RELACE M:N Typickým příkladem relace M:N je vazba mezi tabulkou spisovatelů a tabulkou knih. Jeden autor může napsat více knih a naopak jedna kniha může mít více autorů. Abyste mohli mezi tabulkou autorů a knih vytvořit relaci M:N, musíte nejprve vytvořit pomocnou (spojovací) tabulku, ve které budou pouze dvě pole: primární klíč z jedné a z druhé tabulky. Pak vytvoříte dvě relace 1:N. První mezi tabulkou autorů a spojovací tabulkou a druhou mezi tabulkou knih a spojovací tabulkou. Tím zajistíte, že tabulky autorů a knih budou v relaci M:N.

VLASTNOSTI DB databázi vytváří IT specialista data do ní zadává uživatel (kdokoliv, kdo umí psát na klávesnici) správce databáze přiděluje uživatelům práva (mazání v databázi, apod.), stará se také o obnovu DB po závažné chybě