Www.zlinskedu my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Smykové tření a valivý odpor
7. ročník Tření, třecí síla Tření, třecí síla.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tření Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
O drsnosti a materiálech
SMYKOVÉ TŘENÍ A VALIVÝ ODPOR
STATIKA TĚLES Název školy
Tření je odpor proti pohybu jednoho tělesa po povrchu druhého tělesa.
Třecí síly v denní i technické praxi
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ZVLASTNI.
Síla, která brání pohybu objektu po ploše.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
STATIKA TĚLES Název školy
O síle působící proti pohybu
Dynamika.
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU SMYKOVÉ TŘENÍ
Dynamika Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Smykové tření, valivý odpor
Digitální učební materiál
Fy – sekunda Yveta Ančincová
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
JEDNODUCHÉ STROJE.
Smykové tření.
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
4.Dynamika.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Petra Pilková Název šablony.
STATIKA TĚLES Název školy
Kreslení valivých ložisek, jejich TĚSNĚNÍ A ZAJIŠTĚNÍ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název úlohy: 5.7 Smykové tření
STATIKA TĚLES Název školy
STATIKA TĚLES Název školy
STATIKA TĚLES Název školy
STATIKA TĚLES Název školy
STATIKA TĚLES Název školy
STATIKA TĚLES Název školy
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Čepy a kolíky - přehled cz Název školy
Základní výkresová dokumentace
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
STATIKA TĚLES Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM TŘENÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_13 Název materiáluSmykové.
SMYKOVÉ TŘENÍ A VALIVÝ ODPOR Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Význam třecí síly TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
Části strojů Zbožíznalství 1. ročník. Části strojů Zbožíznalství 1. ročník.
STATIKA TĚLES Název školy
Tření-síla, která brzdí pohyb
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
STATIKA TĚLES Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Transkript prezentace:

my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Statika těles Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělávání s maturitní zkouškou, 2. ročník Vzdělávací oblast Technická mechanika Vzdělávací obor 23 – 45 – L/01 Tematický okruh Tření Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 2. ročník Anotace Žáci se ve dvojhodinovém bloku seznámí s druhy tření a silovými účinky, které tření ovlivňuje Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Tření - kluzné, valivé Datum STATIKA TĚLES

2 Tření TŘENÍ Jestliže je těleso v přímém styku s jiným tělesem a pohybuje se tak, že se posouvá neboli smýká či otáčí po povrchu tohoto tělesa, vzniká na styčné ploše obou těles třecí síla, která směřuje vždy proti směru rychlosti tělesa. Druhy tření 1.smykové tření (pohyb po vodorovné nebo nakloněné rovině, šroub a matice, klín, kotoučová brzda …) 2. čepové tření (radiální ložisko, bubnová brzda …) 3. vláknové tření (pohon plochým pásem, lanem nebo klínovým řemenem) 4. odpor při valení (valivý odpor) (trakční odpory u kola a kolových vozidel …)

3 Tření TŘENÍ 1. Smykové tření Je fyzikální jev, jehož původ je především v nerovnostech stykových ploch těles. Při posouvání jednoho tělesa po povrchu druhého tělesa nerovnosti obou ploch na sebe narážejí, deformují se a obrušují. Základní rozdělení hlavních druhů tření:

4 Tření TŘENÍ Nikdy nemůže být tato síla nulová, i když jsou třecí plochy hladké. Vlastnosti třecí síly: Velikost třecí síly nezávisí na obsahu stykových ploch. Bude-li rychlost tělesa velká třecí síla se zmenšuje. Velikost třecí síly: Kvádr působí na podložku tlakovou silou F n, kolmou k podložce a rovná se tíhové síle, působící na kvádr a pro třecí sílu platí vztah: f – součinitel smykové tření záleží na tom, z čeho jsou jednotlivé plochy vyrobeny, případně jak je jejich povrch opracován.

5 Tření TŘENÍ Tření v praxi: V mnoha případech je velmi užitečné. Třecí síly umožňují: naši chůzi jízdu motorových vozidel Proto se při náledí chodníky i vozovky sypou. Tření umožňuje: přenos pohybu pomocí řemenic nebo přenos pohybu pomocí třecí spojky spojování těles hřebíky, nýty, šrouby Často však tření škodí: v ložiscích kol motorových vozidel a strojů při vrtání při řezání. Řešení: Třecí síly se pak zmenšují mazáním stykových ploch a jejich vyhlazováním.

6 Tření TŘENÍ 2.Valivé tření Valivé tření vzniká vždy, když se pevné těleso kruhového průřezu valí po pevné podložce. Působením tlakové síly se těleso i podložka deformuje. Deformace vyvolává odporovou sílu. a pro její velikost platí: ξ (čti ksí) …rameno valivého odporu, jeho hodnota závisí na materiálech, z nichž je zhotoveno těleso a podložka, a také na úpravě jejich povrchů. R …poloměr valícího se tělesa.

7 Tření TŘENÍ Porovnání obou tření Valivé tření je mnohem menší než tření smykové. V praxi, proto převádíme tření smykové na tření valivé. Při přemisťování těžkých břemen pokládáme mezi břemeno a podlahu válečky. Pro uložení hřídelů ve strojích nebo kol motorových vozidel používáme kuličková nebo válečková ložiska.

8 Tření TŘENÍ 3. Vláknové tření Vzniká při smýkání pružného pásu nebo lana po válcové ploše. Situace při zvedání tělesaSituace při spouštění tělesa

9 Tření TŘENÍ Při zvedání je vlivem tření F 2 >F 1 právě o hodnotu F t. Síla F 2 sílu F t musí překonat. Velikost třecí síly je: Při spouštění je vlivem tření F 2 <F 1 právě o hodnotu F t. Síla F t síle F 2 „napomáhá“. Velikost třecí síly je:

10 Tření TŘENÍ 4. Čepové tření Velikost třecí síly: … součinitel čepového tření Součinitel čepového tření je větší než součinitel smykového tření a platí: pro nezaběhnuté plochy pro zaběhnuté plochy

ZDROJE A PRAMENY 11 ADOLF FRISCHHERZ, Paul Skop. Technologie zpracování kovů: Základní poznatky. Brno: Exprint - Kocián, ISBN MARTINÁK, Milan. Kontrola a měření: Učebnice pro 3. ročník stř. prům. škol strojnických. 1. vyd. Překlad Jindřich Klůna. Praha: SNTL, 1989, 214 s. ISBN X. Mechanické vlastnosti. ATeam [cit ]. Dostupné z: Vlastnosti materiálů - pružnost a pevnost. Strojírenství [online] [cit ]. Dostupné z: