Povrch ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Opakování Afrika.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vodstvo ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
AFRIKA Geografická poloha.
Téma hodiny: Afrika FG Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Charakteristika kontinentu
Poloha, členitost ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV13.16 Téma: Zeměpis světadílů -
Určování zeměpisné polohy
Vertikální členitost Vy_32_inovace_Zeměpis
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV13.36 Téma: Zeměpis světadílů -
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Povrch Afriky.
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
Austrálie Země protinožců ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová.
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
AMERIKA Povrch.
Amerika povrch.
Afrika - poloha.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh: 6.
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Elektronická učebnice - I
Afrika - povrch: pohoří, nížiny, pánve, pouště
VY_32_INOVACE_04 Asie - povrch - pracovní list
Geologická stavba Vy_32_inovace_Zeměpis
Nový Zéland.
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
Adamauské pohoří (Kamerunksé)
Afrika – oblastní členění 4 Východní Afrika
Střední Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
AFRIKA.
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Afrika – celkový přehled
VY_32_INOVACE_Vac_II_04 Afrika –vodstvo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Česká republika Povrch.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
2. POVRCH AMERIKY ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová VY_32_INOVACE_12_Z5.
ASIE - ÚVOD. Východní část světadílu Eurasie název z akkadského “asu” = země východu Hraniční pevninské body: S Čeljuskinův mys VDěžněvův mys Jmys Buru.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_04_Z7_Skála TÉMA: Afrika - test
Afrika – oblastní členění 4 Východní Afrika
VY_32_INOVACE_Vac_II_02 Afrika –povrch a nerostné bohatství
19. POVRCH AFRIKA VY_32_INOVACE_12_Z5
NEJVYŠŠÍ HORA AFRIKY JE
VY_32_INOVACE_ZE6-01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AFRIKA RZS, AS , ADS KRAJNÍ BODY :
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
AFRIKA POVRCH Mgr. R.Obšatníková.
AFRIKA Prezentácia: Ľ. Srnka.
Povrch Afriky.
Předmět: Zeměpis Ročník: 6. Tématický celek: Glóbus a mapa
ASIE Přírodní podmínky.
Jaký je rozdíl mezi nížinou a rovinou
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jalovcová Pavla. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Povrch ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Afrika Povrch ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová

Zopakuj si, jak se na mapách znázorňuje povrch. barva – zelená – nížiny - hnědá - vysočiny (tmavší odstín = vyšší povrch) kóta ( • 195) Prohlédni si mapu Afriky a rozhodni, zda povrch je spíše nížinatý, či hornatý.

Základem africké pevniny je starý Africký štít. Povrch byl dlouhé období vystaven zvětrávání a na severu zalit mělkým mořem. Proto je povrch zarovnaný. Největší rozlohu zaujímají rozsáhlé plošiny. Vysoká pohoří se rozkládají na SV, V a J Afriky. Velkými sníženinami jsou pánve. Nížiny lemují pobřeží.

Najdi na mapě nejvyšší a nejnižší místo Afriky. Nejvyšším pohořím je Kilimandžáro, které se skládá ze tří nečinných sopek. Nejnižším Assalská proláklina (- 155 m). Najdi na mapě nejvyšší vrchol a přečti jeho nadm. výšku. Masajové ho nazývají Bílá hora. Víš proč? Poblíž které rovnoběžky se nachází? Proč je jeho vrchol zasněžený? Vrcholový ledovec neustále odtává. Uhuru 5895 m Vrchol je zasněžený. rovníku Leží nad sněžnou čarou.

Na vrchol vede šest výstupových tras. Nejpoužívanější je tzv. Coca-Cola, která je vybavena skromnými ubytovacími zařízeními. Výstup trvá 5 – 6 dní.

Na východě leží též Etiopská vysočina – Ras Dašen 4550m Pramení zde významná africká řeka. Zjisti která. Modrý Nil

Atlas - Džabal Tubkal - 4 167 m Toto pohoří leží na SZ Afriky, zjisti jeho název a nejvyšší vrchol. Atlas - Džabal Tubkal - 4 167 m

Na jihu se rozkládá další pohoří, opět zjisti název, výšku a nejvyšší vrchol. Dračí hory -Thabana Ntlenyana - 3 482 m

Plošiny přecházejí na několika místech v rozlehlé pánve, kterými protékají řeky, nebo je vyplňují jezera. Najdi některé na mapě. Ukaž je na mapě a urči, kterou protéká řeka a které je vyplněno jezerem. Čadská a Konžská Čadská – jezero, Konžská - řeka

Východoafrické příkopové propadliny východní Afrika od Adenského zálivu délka 6000km většinou vyplněny hlubokými jezery na okrajích vyhaslé i činné sopky

Pojmenuj pohoří Atlas Tibesti Etiopská vys. Ahaggar Kilimandžáro Guinejská vys. Čadská pánev Východoafrické propadliny Konžská pánev Dračí hory

Povrch Povrch Afriky je převážně hornatý. Největší rozlohu zaujímají rozsáhlé plošiny. Vysoká pohoří se rozkládají na SV, V a J Afriky. Velkými sníženinami jsou pánve. Nížiny lemují pobřeží. Na východě se táhne příkopová propadlina, nacházejí se tu jezera.

Vyplň mapu podle zadání

8 plošina Katanga -

Děkuji Vám za pozornost

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kilimand%C5%BE%C3%A1ro http://cs.wikipedia.org/wiki/Etiopsk%C3%A1_vyso%C4%8Dina http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTkTJK4EoRud1Oqj7NSiExmr3sGNBLxpXVw0s6XOVPPKnJsymY19w http://farm7.static.flickr.com/6147/6039437240_24d4d7f85f.jpg http://i.idnes.cz/12/013/cl6/TOM40c392_12.JPG http://www.afrikaonline.cz/image/picture/200607242238_prikove%20propadliny.jpg http://seminarky.wz.cz/Riftovy%20system_soubory/image004.jpg http://www.gify.nou.cz/deti5.htm Zeměpis 7, Fraus 2005 Zeměpis pro 5. ročník ZŠ, Fortuna 1995 Pracovní listy do zeměpisu, Holubec Afrika, Austrálie a Antarktida, Scientia, spol. s r. o. 1995 Zeměpis Amerika, Afrika, Nová škola 2008 Školní atlas světa, Kartografie Praha, a. s. 2009 Všechno o Zemi, Reader‘s Digest Výběr 1998