Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

POČÍTAČ.
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Hardwarové vybavení počítače
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Základy počítačů a kancelářský software
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.20 Téma: Kufr – základní.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Opakování učiva ZÁKLADY INFORMATIKY
Opakování učiva pro 7. ročník
Informatika pro 5. ročník
Hardwarové vybavení počítače
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Základní části počítače
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Výukový program Poznávání počítače.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Hardware Mgr. Barbora Pilárová P ř íjemce: ZŠ B ř idli č ná, okr. Bruntál Komenského B Ř IDLI Č NÁ Doporu č eno pro: 6. ro č ník P ř edm ě t:
HARDWARE 2. část.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_07_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Hardware.
Jak pracuje počítač Název školy
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Architektura počítače
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Záznamová média Informatika – 6. ročník
HARDWARE Co je to ?.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Vnitřek skříně počítače
Informační a komunikační technologie
Hardwarové vybavení počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Opakování učiva pro 7. ročník
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy Programy Datové soubory, které vy svojí činností pomocí programů vytváříte Datové soubory, které vy svojí činností pomocí programů vytváříte Všechny informace jsou v počítači zapsány pomocí nul a jedniček (dvojkové soustavy). Všechny informace jsou v počítači zapsány pomocí nul a jedniček (dvojkové soustavy). Nejmenší jednotka informace se nazývá bit a nabývá hodnot Nejmenší jednotka informace se nazývá bit a nabývá hodnot 1 nebo 0 1 nebo 0 Pro zápis znaků (např. písmen) je použito 8 bitů, takže třeba by mohlo být písmeno A, této kombinaci 8 bitů se říká BYTE (čteno bajt) Pro zápis znaků (např. písmen) je použito 8 bitů, takže třeba by mohlo být písmeno A, této kombinaci 8 bitů se říká BYTE (čteno bajt)

Hardware Technické vybavení počítače- vlastní počítač, klávesnice, monitor, pevný disk,…. Technické vybavení počítače- vlastní počítač, klávesnice, monitor, pevný disk,…. Software Programové vybavení počítače - data, programy, tabulky, dopisy - vše co je zaznamenáno formou magnetických impulsů na pevném disku nebo jiném paměťovém médiu …. Programové vybavení počítače - data, programy, tabulky, dopisy - vše co je zaznamenáno formou magnetických impulsů na pevném disku nebo jiném paměťovém médiu …. Periférie Přídavná zařízení, která rozšiřují možnosti počítače a usnadňují ovládání – scanner, joystick,.. Přídavná zařízení, která rozšiřují možnosti počítače a usnadňují ovládání – scanner, joystick,..

ZÁKLADNÍ ČÁSTI POČÍTAČE skříň počítače skříň počítače monitor monitor klávesnice klávesnice myš myš

SKŘÍŇ POČÍTAČE procesor procesor harddisk – pevný disk harddisk – pevný disk paměť RAM paměť RAM CD-ROM jednotka CD-ROM jednotka disketové jednotky disketové jednotky DVD –ROM jednotka DVD –ROM jednotka zdroj napájení zdroj napájení základní deska základní deska

mozek počítače mozek počítače „počítá” prakticky vše, co se v počítači děje- od pohybu myší až po matematické výpočty nebo grafické kreace „počítá” prakticky vše, co se v počítači děje- od pohybu myší až po matematické výpočty nebo grafické kreace Procesor Harddisk hlavní záznamové médium uvnitř počítače hlavní záznamové médium uvnitř počítače jsou na něm všechna data, která se v počítači nachází jsou na něm všechna data, která se v počítači nachází základním parametrem je velikost, která se uvádí v gigabytech (GB) základním parametrem je velikost, která se uvádí v gigabytech (GB)

Paměť RAM operační paměť operační paměť slouží k načtení operací, které počítač často potřebuje a s nimiž často pracuje slouží k načtení operací, které počítač často potřebuje a s nimiž často pracuje ukládají se do ní právě zpracovávaná data ukládají se do ní právě zpracovávaná data po vypnutí počítače se vymaže po vypnutí počítače se vymaže průměrná kapacita operační paměti se pohybuje mezi 2 GB průměrná kapacita operační paměti se pohybuje mezi 2 GB

CD-ROM jednotka zařízení schopné číst CD disky zařízení schopné číst CD disky DVD-ROM jednotka zařízení schopné číst DVD disky ( podstatně větší kapacita než CD disky) zařízení schopné číst DVD disky ( podstatně větší kapacita než CD disky) DVD disky mají data uložena podstatně hustěji než na CD diskách a navíc ve dvou vrstvách nad sebou DVD disky mají data uložena podstatně hustěji než na CD diskách a navíc ve dvou vrstvách nad sebou pracuje na stejném principu jak mechanika CD ROM pracuje na stejném principu jak mechanika CD ROM mechanika musí být daleko přesnější než CD ROM a navíc musí přeostřovat mezi první a druhou vrstvou záznamu mechanika musí být daleko přesnější než CD ROM a navíc musí přeostřovat mezi první a druhou vrstvou záznamu

Zdroj napájení zabezpečuje napájení veškerých komponentů uvnitř skříně zabezpečuje napájení veškerých komponentů uvnitř skříně komponenty uvnitř skříně používají transformované napětí 12V, 5V nebo 3,3V komponenty uvnitř skříně používají transformované napětí 12V, 5V nebo 3,3V protože se zdroj zahřívá musí být poblíž ventilátor protože se zdroj zahřívá musí být poblíž ventilátor Základní deska zabezpečuje aby jednotlivé komponenty mezi sebou správně komunikovaly zabezpečuje aby jednotlivé komponenty mezi sebou správně komunikovaly některé komponenty jsou na základní desce umístěny přímo - procesor, pameť RAM, nebo přídavné karty zasunuté do slotů (speciální zástrčka), jiné např. harddisk, CD-ROM jednotky je nutné se základní deskou propojit datovým kabelem některé komponenty jsou na základní desce umístěny přímo - procesor, pameť RAM, nebo přídavné karty zasunuté do slotů (speciální zástrčka), jiné např. harddisk, CD-ROM jednotky je nutné se základní deskou propojit datovým kabelem

Použitá literatura P. Břicháč, M.Berounský: Informatika I pro základní školy edice EDUCA´99,Praha 1993 P. Břicháč, M.Berounský: Informatika I pro základní školy edice EDUCA´99,Praha 1993 P.Roubal: Počítač pro učitele, Computer Press, a.s. Brno 2009 P.Roubal: Počítač pro učitele, Computer Press, a.s. Brno 2009

Vypracovala: RNDr. Renata Křížková Vypracovala: RNDr. Renata Křížková Datum : Datum : Ročník: 6. Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Vzdělávací obor: Informatika Výukový materiál: VY_32_INOVACE_INF1.01 Výukový materiál: VY_32_INOVACE_INF1.01 Tento materiál je určen jako souhrnné opakování probraného učiva Tento materiál je určen jako souhrnné opakování probraného učiva