Erving Goffman - narodil se 11. června 1922 a zemřel 19.listopadu 1982 - Americký sociolog kanadského původu - Během 60. a 70. let 20.st. Patřil mezi nejvlivnější.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROVERING co nabízí a přináší
Advertisements

KmKII 5 PhDr. Marie Hádková, Ph.D..
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Sociální konstruktivismus
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Aristotelés – část druhá
VILFREDO PARETO.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Bezdomovec očima teorie sociální práce Libor Musil.
Právo jako filozofický pojem
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Aktivní a věcná komunikace je základem kvality každodenně poskytovaných služeb. V Sodexo ji rozdělujeme na několik stupňů, které umožní věnovat se různé.
Příprava, prezentace a realizace projektů Jihlava,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Pojetí pravdy u pragmatiků
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Průřezová témata.
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociálně psychologické a komunikační modely
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
3. téma: Kultura
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Skupinová dynamika.
2. téma: Vznik a základní přístupy sociologie
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
SOCIOLOGIE 20. STOLETÍ. 20. století a sociologie  Snaha o syntézu teorie a empirie  Institucionalizace výuky a výzkumu  Dominují USA  Multidisciplinarita.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Environmentální etika
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Společenská odpovědnost a školy
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Vnější a vnitřní kontrola
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociologie pro SPP/SPR
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Socializace Kejřová.
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Zpracovala: P. Dillingerová SŠ KNIH, o. p. s.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Systém managementu 4.
Ekonomika malých a středních podniků
Socializácia proces sociálneho a individuálneho vývinu človeka
4. základní teoretické přístupy v sociologii
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Transkript prezentace:

Erving Goffman - narodil se 11. června 1922 a zemřel 19.listopadu Americký sociolog kanadského původu - Během 60. a 70. let 20.st. Patřil mezi nejvlivnější badatele v oblasti mikrosociologie - Uvedl do sociologické analýzy každodenního lidského jednání tzv. dramaturgickou perspektivu

- Oborem interpretativní sociologie - Principy dramaturgické sociologie jsou obsaženy v jeho knize "Všichni hrajeme divadlo" (1959) - Společnost, v níž existují vzájemné interakce, je vyložena dramaturgickým přístupem z hlediska ovládání dojmů. Využito je zde jazyka divadla. Každý člověk ve společnosti má svou roli, kterou musí hrát, může se s ní zcela ztotožnit, nebo se od ní může distancovat (např. cynik, ale stále v rámci role). Vzniká jakýsi řád, divadlo, který je udržován z obavy z vyobcování ze společnosti. Dramaturgická sociologie

Každý z nás o sobě vytváří nějaký dojem, který je v divadle nejdůležitější, nejde o to, co je za maskou. Obecenstvo (to jsme také my, posuzujeme ty druhé) sleduje: management (řízení) dojmů - herec vydává verbální tvrzení (může kontrolovat), ale i celkový dojem (nemůže kontrolovat) fasádu - součást jedincova představení, scéna a vzhled tým - jedinci pracující na realizaci téže úlohy region - místa ohraničená bariérami vnímání

-Člověk není jako ostatní zvířata v ohledech, které jsou skutečně důležité: Zvířata mají smysly, my máme daně." - "Společnost je bláznivý útulek vedený jeho svěřenci." - "Po pravdě je svět jako svatba." - "Stigmatizace je proces, kdy reakce okolí ničí normální identitu." Citace