Výroba elektrické energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Z obnovitelných zdrojů
Vodní elektrárny Marek Mik.
Výroba a distribuce elektrické energie
Klimatizační zařízení
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
2 Výroba elektrické energie
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
Točivá redukce pomocí parní turbíny
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Směry rozvoje Obnovitelných zdrojů energie a jejich technologie Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL Koberovy
Sluneční elektrárna.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Výroba a rozvod elektrické energie
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
VODNÍ TURBÍNA Šimon SRP 2. E.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektrárny.
06 Energie a její přeměny, stroje
Popis a provedení synchronních strojů
Vodní Elektrárna.
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
PARNÍ TURBÍNA Barbora Čomová, Milan Večeřa, Veronika Nováková, Vojtěch Rezek, Adam Kostrhun.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
VODNÍ ENERGIE.
Vodní energie Aleš Sekal.
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Vznik střídavého proudu sinusoida
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jaderné Elektrárny.
Kaplanova turbína. Viktor Kaplan -žil v letech den jeho narození patří mezi světová kulturní výročí UNESCO Vynálezce Kaplanovy turbíny (1912)
PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY (TUV)
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Tepelná elektrárna.
Typy jaderných reakcí.
VY_V/2_INOVACE_05_Příklady elektráren
Tato prezentace byla vytvořena
Výroba elektrické energie
Tepelné akumulátory.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Jaderná elektrárna.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
ZDROJE A PŘEMĚNY ENERGIE, VODNÍ STROJE. Při technické realizaci energetických přeměn existují omezení: - omezení hustoty toku energie; - každé technické.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
ESZS Přednáška č.12.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Název: Vodní díla, vodní turbíny Autor: Ing. Lenka Kurčíková
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
E1 Přednáška č.7.
Měniče napětí.
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Miniturbínka a její instalace
E1 Přednáška č.7.
Transkript prezentace:

Výroba elektrické energie

Vodní turbíny Peltonova turbína - Voda proudí na obvod rotoru pomocí trysek. Jelikož voda je jen obtížně stlačitelná, téměř všechna její energie je předána turbíně.

Princip Peltonovy turbíny Voda je přiváděna k turbíně potrubím kruhového průřezu, které vede k jedné nebo více dýzám. V dýze kruhového průřezu se celý spád vody přetransformuje na pohybovou energii. Voda vstoupí do oběžného kola osazeného lžícovitými lopatkami. Břit uprostřed lopatek rozdělí paprsek na dvě poloviny a lžícovitý tvar lopatky se snaží otočit směr tekoucí vody zpět. Změna směru způsobí předání energie oběžnému kolu. Vzájemným souběhem rychlosti vody tekoucí po lopatce při současném otáčení oběžného kola dojde k tomu, že voda opouští lopatky na vnější straně s minimální zbytkovou rychlostí a volně odchází do obou stran z oběžného kola ven a padá do odpadu pod turbínou.

Vodní turbína - Francisova Francisova turbína - Má dvě varianty podle uložení hřídele a to vertikální a horizontální. Vstupní potrubí má tvar spirály. Voda je pomocí věnce rozváděcího kola směřována na oběžné kolo. Lopatky rozváděcího kola jsou někdy konstruovány jako stavitelné, aby se turbína mohla (do určité míry) přizpůsobit různému vodnímu průtoku. Z oběžného kola vystupuje voda ve směru osy otáčení. Jak voda prochází oběžným kolem, její rotační rychlost se zmenšuje a zároveň odevzdává energii oběžnému kolu.

Vodní turbíny Kaplanova turbína - je turbína s velmi dobrou možností regulace. Toho se využívá především v místech, kde není možné zajistit stálý průtok, nebo spád. Používá se pro spády od 1 do 70,5 m (což je spád na vodní elektrárně na Orlíku) a průtoky 0,15 až několik desítek m3/s. Používá především na malých spádech při velkých průtocích, které nejsou konstantní. V závislosti na rozdílu hladin může být instalována buď se svislou nebo s vodorovnou osou otáčení. 1 – Stator 2 – Rotor 3 – Základ 4 – Lopatky turbíny 5 – Přívod vody

Vodní turbíny Kaplanova turbína se svislou osou otáčení. Kaplanova turbína s vodorovnou osou otáčení.

Sluneční elektrárna Slunce – lze využít cca jen v ČR 2000h/rok Fotovoltaické panely – účinnost 20% Plocha sluneční elektrárny 2000x větší než tepelné nebo jaderné Ohřev vody: Systém zrcadel -> Sluneční kotel Hlavní parní okruh : Sluneční kotel->Turbogenerátor->Kondenzátor->Oběhové čerpadlo->Věž Sekundární parní okruh : Tepelný akumulátor->Turbogenerátor->Kondenzátor->Ob. čerpadlo Chladící okruh : Chladící věž -> Kondenzátor -> Čerpadlo Výroba elektrické energie : Generátor na společné hřídeli turbogenerátoru

Větrná elektrárna Závisí na rychlosti větru Účinnost 30-40% Většinou 400 kW Hlučnost Při bezvětří se energie nevyrábí Změny směru větru

Geotermální elektrárna Prakticky nevyčerpatelný zdroj energie Každé 30m se zvyšuje teplota 1 °C V 10 km teplota 1800 °C Ohřev vody: Systém čerpadel který čerpá teplou vodu z podzemí do výparníku (výměníku) Hlavní parní okruh : Výparník (výměník) -> Turbogenerátor->Kondenzátor->Oběhové čerpadlo Chladící okruh : Chladící věž -> Kondenzátor -> Čerpadlo Výroba elektrické energie : Generátor na společné hřídeli turbogenerátoru

Jaký je princip Peltonovy turbíny ? Otázky ke zkoušení Jaký je princip Peltonovy turbíny ? Jaký je princip Francisovy turbíny ? Jaké je složení Kaplanovy turbíny. Kde se používá Kaplanova turbína ? Popiš princip činnosti sluneční elektrárny. Popiš princip činnosti větrné elektrárny. Jaké jsou vlastnosti větrné elektrárny ? Popiš princip činnosti geotermální elektrárny. Jaké jsou vlastnosti geotermální elektrárny ?