JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asie Jihozápadní Asie.
Advertisements

AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
AFRIKA Geografická poloha.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
SEVERNÍ AFRIKA.
VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.09/Mč Jihozápadní Asie.
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
Jihozápadní Asie Přibližná mapa Jihozápadní Asie.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
JIHOZÁPADNÍ ASIE ARABSKÝ SVĚT SVĚT POUŠTÍ SVĚT ISLÁMU SVĚT ROPY.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Jihozápadní Asie.
Pobřeží Středozemního moře
Islám, ropa, oblast napětí
Jihozápadní Asie Jiří Suchánek, 8.J.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Islám, ropa, oblast napětí
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
AFRICKÉ REGIONY.
VY_52_INOVACE_03/2/9_ZEMĚPIS
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Najdi na slepé mapě Asie státy podle zadání
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
Mimoevropské regiony – Jihozápadní Asie
Rozšíření Islámu v dnešní době
STŘEDNÍ ASIE.
Kolébka civilizací a náboženství
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI16 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
BLÍZKÝ VÝCHOD.
Ohnisko napětí současného světa
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
OBLASTI ASIE Podle tradičního dělení se Asie člení na 7 oblastí
Asie Josef Hanzl 6.B.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
ASIE.
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_JIHOZÁPADNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
VY_32_INOVACE_ Jihozápadní Asie – 2. část Blanka Škantová Zeměpis listopad ročník Prezentace je určena pro představení JZ Asie, zemědělství.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_JIHOZÁPADNÍ ASIE TEMA: ZEMĚPIS.
Libanon
Afrika.
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Nejlidnatější světadíl
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_01_Jihozápadní Asie_přírodní poměry AUTOR: ROMAN BENČÁK ŠKOLA: ZŠ NOVÝ JIČÍN, TYRŠOVA 1.
VY_32_INOVACE_
Dělení Blízký východ Země Arabského poloostrova Mezopotámské státy.
Státy - Jihozápadní Asie.
Pobřeží Středozemního moře
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
VY_32_INOVACE_141_Jihozápadní Asie
Předmět: Zeměpis Ročník: 7. Tématický celek: Regiony světa – Asie
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Kuvajt
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší část tohoto regionu, obklopují mladší II. a III. horní geologické celky, které ve svých horninách ukrývají největší zásoby ropy a zem.plynu na světě. Povrch je převážně hornatý. Mezi Eufratem a Tigridem se rozkládá úrodná Mezopotámská niž. osídlená již starověkými vyspělými civilizacemi.

Převážná část regionu sahá do teplého suchého podnebného pásu s horkými a suchými léty a poměrně chladnými zimami. V horách je patrná výšková zonalita podnebí. Říční síť není pro nedostatek srážek dobře vyvinutá. Typická jsou občasná koryta řek (tzv. vádí). Největší říční systém představuje povodí řek Eufratu a Tigridu se zdrojnicemi v horských zaledněných územích. Při pobřežích roste přímořská tropická a subtropická tvrdolistá vegetace, ve vnitrozemích převažují pouště a polopouště.

Obyvatelstvo: Se soustřeďuje při pobřeží a kolem vodních toků. Pouští oblasti ve vnitrozemí jsou téměř neosídleny. Obyvatelstvo tvoří především Arabové, Turci, Peršané (Írán) a Židé (Izrael). Kromě Libanonu a Izraele (křesťanství a židovství) je JZ nábožensky homogenní - převažuje islám.

Hospodářství: Většina zemí své hospodářství opírá o bohaté naleziště ropy a plynu, jejich těžbu a zpracování i vývoz. Představují tak elitu třetího světa – naprostá závislost na ropě a její poptávce však v budoucnu přinese obrovské hospodářsko-sociální problémy.

K nejvyspělejším zemím oblasti řadíme Izrael s vyspělým zemědělstvím i průmyslem, který vznikl jako židovský stát v roce 1948, okolními muslimskými zeměmi oficiálně neuznáván (Sýrie, Egypt, Jordánsko, Írán), a vedl od svého vzniku s nimi několik vítězných válek. Palestinci vyznávající islám, kteří tvoří menšinu, usilují o vznik samostatného Palestinského státu na části izraelského území.

Dalšími zeměmi regionu jsou LIBANON, SÝRIE, TURECKO, kavkazské republiky GRUZIE, ARMÉNIE, ÁZERBAJDŽÁN, ÍRÁN, ÍRÁK, KUVAJT, JORDÁNSKO, KATAR, BAHRAJN, SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY, SAUDSKÁ ARÁBIE, JEMEN, OMÁN, AFGÁNISTÁN

Otázky JZ Asie Podle politické mapy ve šk. atlase uveď za sebou podle velikosti 3 nejrozlehlejší země. Vyjmenuj všechny země a jejich hl.města, které nemají přístup k moři. Jak se nazývá řeka po soutoku Eufratu a Tigridu, která ústí do Perského zál. Do kterého moře se vlévá řeka Jordán? Írán nedávno vyzkoušel rakety středního doletu s dosahem 2000 km. Které nemuslimské země by mohl zasáhnout?