Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Z7.19 ASIE Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: únor 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regionální geografie světadílů - Asie Téma : Země Jihozápadní Asie

2 Saúdská Arábie Saudskoarabské království- absolutní monarchie
Oficiální náboženství je islám, jazyk arabština Hlavní město Rijád V zemi je nízká hustota zalidnění, velkou část území pokrývají pouště, největší z nich je Rub al Chálí, v zemi nejsou stálé vodní toky pouze „vádí“ Podnebí je suché s vysokými teplotami Má 2.největší zásoby ropy na světě, tu vyváží. Díky těžbě ropy a zemního plynu mohl stát investovat do zdravotnictví a školství (zdarma) V zemi se nacházejí dvě nejsvětější města islámu Mekka ( zde se narodil zakladatel islámu Mohamed) a Medína. V zemi přetrvává diskriminace žen( musí chodit zahalené, nesmí samostatně cestovat bez mužského doprovodu z řad příbuzných)

3 Spojené arabské emiráty
SAE, hlavním městem je Abú Dhabí Většinu území zaujímají pouště, podnebí suché , tropické Většina obyvatel vyznává islám Více než polovina obyvatel žije ve městech Abú Dhabí a Dubaj ostatní území jsou téměř liduprázdná. Do poloviny 19.století bylo hlavní obživou obyvatel pirátství, lov perel a obchod s kořením. Změna nastala se zahájením těžby ropy a zemního plynu (vývoz). Díky těmto zásobám staly SAE jedním z nejbohatších států světa. Zemědělství je na nízké úrovni, nutný dovoz potravin. Na vysoké úrovni je školství a zdravotnictví, obojí je bezplatné. Těží se také mramor.

4 Izrael Hlavní město Jeruzalém, téměř 8 miliónů obyvatel v zemi
Vyhlášen jako samostatný stát v roce 1948, většina obyvatel jsou Židé Rozlohou patří mezi malé země, ale mnoho geografických zvláštností (Negevská poušť, Mrtvé moře, Golanské výšiny) Malé množství vodních zdrojů nutí obyvatele úsporně využívat vodu, Kapková závlaha rostlin- systém dávkování každé rostlině dle potřeby Zemědělská půda se získává zúrodňováním pouští(odsolováním, zavodňováním) Pěstují se citrusy, olivy, tabák, cukrová řepa. V zemi je povinná školní docházka ve věku od 3 do 18 let Je povinná též vojenská služba pro muže (3 roky) i pro ženy (2 roky) před nástupem na vysokou školu. Armáda je velmi moderně vyzbrojena.

5 Sýrie Republika, hlavní město Damašek
Země má asi 22,5 mil.obyvatel, většina žije na pobřeží a v údolí řeky Eufrat Velkou část země vyplňují vyprahlé pouštní plošiny, podnebí je velmi suché Základní vzdělání je povinné ve věku od 6 do 12 let, je bezplatné V zemi jsou často porušována lidská práva, ekonomika státu je neefektivní Velký vliv na dění v zemi má armáda, země má jednu z nejsilnějších vojenských sil v oblasti (arabsko-izraelský konflikt) Pěstují se tabák, olivy, čočka, melouny, chovají se ovce, skot, velbloudi a drůbež

6 Irák Je republika, hlavní město Bagdád
Asi 33 mil.obyvatel, převážně Arabové a Kurdové.Většina vyznává islám- muslimové. Úředními jazyka jsou arabština a kurdština Školy jsou od 7.třídy rozděleny na chlapecké a dívčí třídy. Asi tři čtvrtiny obyvatelstva jsou gramotní. Kultura země sahá až do Mezopotámie Země má jedny z největších zásob ropy na světě, vyváží ropu a zemní plyn Je významným světovým producentem datlí Po 11.září 2001 – vojenská invaze americké armády, začátek války v zemi. Ukončena v roce 2011.

7 Samostatná práce Která země JZ Asie patří mezi nejbohatší země světa?
Jaké suroviny se těží téměř ve všech zemích JZ Asie Do které země podnikly v roce 2001 USA vojenskou invazi ? Jak se jmenuje jediný židovský stát této oblasti Ve které zemi JZ Asie se nachází poutní město muslimů Mekka? Která země JZ Asie je světovým producentem datlí?

8 Metodický list Prezentaci lze použít při přípravě výkladu o zemích JZ Asie, jako motivaci učiva . Během plnění úkolů samostatné práce musí žáci ukázat, jak sledovali předchozí prezentaci a co si z ní pamatují. Mohou případně používat učebnici a atlas světa. Správné řešení Spojené arabské emiráty Ropa a zemní plyn Irák Izrael Saudská Arábie

9 Obr. 1 [cit. 10. 2. 2013]. Autor : Nephenthes
Obr.1 [cit ]. Autor : Nephenthes. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr.2 [cit ]. Autor:Ali Mansuri.Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr. 3 [cit ]. Autor: Walter Callens.Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr.4 [cit ]. Autor: Neuveden. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr.5. [cit ]. Autor: Rudeger Meier. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr.6 [cit ]. Autor: Shwetaservech.Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr.7 [cit ]. Autor:Neuveden .Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr. 8 [cit ]. Autor: David Shankbone.Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr. 9 [cit ]. Autor: David Shankbone.Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr. 10 [cit ]. Autor: Není uveden. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr. 11 [cit ]. Autor: Jerzy Strelecki.Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr.12 [cit ]. Autor: Ed Brambley. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr. 13 [cit ]. Autor: SFC Larry E. Johns. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr. 14 [cit ]. Autor: Nepenthes. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obr. 15 [cit ]. Autor: Urizzato. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google