Odvodnění podzemních místností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výměna schodišťových stupňů
Advertisements

Rozdělení motorových vozidel
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Ekvitermní regulace Střední odborná škola Otrokovice
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Výměna poškozených prvků střech
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Plynové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Odvodnění teras a balkónů
Odvodnění šikmých střech
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Lapače Střední odborná škola Otrokovice
Vaření – rozdělení, způsoby
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Požadavky na zařizovací předměty
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice
Koupelnové sestavy – umyvadla
Přehled instalačních systémů
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Potrubí vedená nad zemí
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Regulace sítí Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Soustavy dálkového vytápění
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Odvodnění podzemních místností Střední odborná škola Otrokovice Odvodnění podzemních místností Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Středí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/2 Název DUM Odvodnění podzemních místností Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupiny Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Možnosti odvodnění podzemních místností, vedení potrubí, přečerpávání odpadních vod Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Podzemní místnosti, kalová jímka, spínací zařízení, kalové čerpadlo, zařizovací předměty s čerpadlem Datum 29. 12. 2012

Odvodnění podzemních místností Náplň výuky: Podzemní místnosti Kalová jímka Spínací zařízení Kalové čerpadlo Zařizovací předměty s čerpadlem

Podzemní místnosti V různých objektech jsou místnosti umístěné níže než je okolní terén. Jedná se o budovy s podzemními místnostmi nebo prostory. K těmto podzemním místnostem patří zejména výrobní a skladovací haly, garáže nebo jiné budovy. I v těchto místnostech mohou být zařizovací předměty, ze kterých se musí odvádět voda. Voda v podzemních místnostech může být nejen ze zařizovacích předmětů, ale také voda dešťová. Při dlouhotrvajících deštích bývá dešťové vody více než odpadní. Někdy může být odvodnění místností vzhledem k uložení venkovní kanalizace velmi nízko. Odpadní voda nepoteče do kanalizace samospádem, protože potrubí venkovní kanalizace je výše. V těchto případech se musí voda přečerpat.

Obr. 1 Přečerpávání kalové vody ELM – elektromotor ZČ – zapínání čerpadla P – poklop jímky VP – výtlačné potrubí OT – ochranná trubka ZN – zapínací narážka VN – vypínací narážka PL – plovák

Kalová jímka Z místností nízko položených se voda přečerpává po naplnění kalové jímky odpadní vodou do určité výšky. Kalová jímka je prostor, do kterého stéká voda z různých místností umístěných níže než je venkovní kanalizace. Velikost kalové jímky závisí na velikosti objektu a množství odpadních vod, které se mají odvádět. Jímka musí být dostatečně pevná, protože může obsahovat i několik m3 vody a její tlak může značně namáhat stěny jímky. Jímka musí být umístěna v nejnižším místě, aby do ní natekly všechny vody z nemovitosti. Důležité je, aby jímka byla vodotěsně zaizolovaná. Ve velkých objektech mohou být jímky dvě nebo tři o menších rozměrech.

Přečerpávání vody K přečerpávání slouží kalové čerpadlo. Těžké odpadní vody nelze čerpat běžnými čerpadly. Čerpadlo je umístěno na dně jímky. Protože je trvale umístěno pod vodou, musí mít ochranu proti rezivění a musí být vodotěsné. Pohon čerpadla je elektromotorem, který nemusí být v jímce pod vodou. Elektromotor se umísťuje na horní straně jímky. S čerpadlem je spojen pomocí ochranné trubky. Čerpadlo se zapíná a vypíná automaticky pomocí plovákového zařízení. Mezi čerpadlem a spínačem je napnuté nerezové lanko. Na lanku jsou v určitých vzdálenostech umístěny dvě narážky – zapínací a vypínací. Mezi narážkami se na lanku pohybuje plovák. Při plnění jímky vodu se plovák pohybuje nahoru a narazí na narážku, která zapne čerpání vody. Při odčerpávání se snižuje hladina vody a plovák klesá dolů. Narazí na druhou narážku, která čerpadlo vypne.

Obr. 2: Spínací zařízení Nad vodou na horní hraně jímky jsou umístěny pouze elektromotor a spínač. Zarážky, plovák a čerpadlo musí být trvale umístěny ve vodě. Proto jsou vyrobeny z nerezivějících materiálů.

Kalové čerpadlo Kalová čerpadla jsou konstruovaná pro čerpání odpadních vod do teploty 80 °C. Ve vodě může být maximálně 2 % písku. Výkon čerpadel se uvádí v množství přečerpané vody za čas. Pro čerpání odpadní vody z jímek v běžně velkých objektech se vyrábějí čerpadla o výkonu od 100 litrů za minutu až po 500 l/min. Čerpadla o větších výkonech se používají ve velkých závodech nebo v čistírnách odpadních vod. Příslušenstvím čerpadla je potrubí o délce 1000 mm až 5000 mm podle hloubky jímky. Na sací stranu čerpadla se připevňuje filtr nebo síť pro zachycování případných větších nečistot. Některá kalová čerpadla se vyrábějí jako celek i s elektromotorem. V tomto případě musí být k čerpadlu přiveden elektrický kabel s napětím pro pohon elektromotoru.

Obr. 3: Kalové čerpadlo pro přečerpávání odpadní vody z jímky – vlevo části, vpravo výrobek

Zařizovací předměty s čerpadlem Odpadní vodu lze přečerpávat od všech zařizovacích předmětů. Do jedné nádrže lze svádět odpadní vodu z několika zařizovacích předmětů. Čím je zařizovacích předmětů více, tím musí být větší objem nádrže. Nádrž s čerpadlem musí být umístěna u zařizovacích předmětů tak, aby byla v nejnižším místě – aby voda do ní stékala samospádem. Čerpadlo je stroj, který je poháněn elektromotorem. Pro pohon elektromotoru musí být k dispozici elektrické napětí 220 V. Zásuvka by měla být v blízkosti nádrže s čerpadlem. Musí však být z hlediska bezpečnosti provozu v předepsané vzdálenosti od vody.

Obr. 4: Společné přečerpávání vody ze dvou ZP

Obr. 5: Možnosti přečerpávání odpadní vody

Kontrolní otázky: Kde se umísťují kalové jímky? Jak funguje spínací zařízení? Které části přečerpávacího zařízení musí být vyrobeny z nerezivějících materiálů? Od jakých ZP lze vodu přečerpávat kalovým čerpadlem? 5. Kde musí být umístěna nádrž s čerpadlem?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: anonym, dostupné z: http://www.kalove-cerpadlo.cz Obr. 4: vlastní Obr. 5: anonym, dostupné z: http://www.sanibroy.cz

Seznam použité literatury: [1] Šaman, J. a Šaman, V. Instalace vody a kanalizace, Praha, SNTL 1983 [2] internetová stránka http://www.kalove-cerpadlo.cz [3] internetová stránka http://www.sanibroy.cz

Děkuji za pozornost 