Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030117 Název: Lucemburkové 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lucemburkové na našem trůnu
Advertisements

Jan Lucemburský.
Jan Lucemburský.
Politika Karla IV. Radim Nuska 2.B.
„slepý král“ „král cizinec“
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Doba Poděbradská 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 8. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Jan Lucemburský ( ).
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Lucemburkové na českém trůnu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
o králi Přemyslu Otakaru II.
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 7. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Nástup Lucemburků v Čechách
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Václav I. Autor: Mgr. Marek.
Jan Lucemburský.
Denisa Spoustová, Barbora Krejčí
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
Nástup Lucemburků na český trůn
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas:15 – 20 minut Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/ Stručná anotace Materiál slouží k výkladu dějin českého státu za vlády Jana Lucemburského se zaměřením na jeho zahraniční politiku.

Zahraniční politika Jana Lucemburského Jan podpořil volbu Ludvíka Bavora římským králem proti Habsburkům za odměnu v roce 1322 (po bitvě u Mühldorfu) od něj získává jako trvalou zástavu Chebsko, v roce 1336 se s ním ale názorově rozchází) „král diplomat“ → obratnou politikou se mu daří připojit k českému království v letech 1319 – 1329 Horní Lužici a do roku 1335 většinu slezských knížectvíHorní Lužici slezských knížectví

1 Ludvík Bavor

1331 mu císař jako říšskou zástavu potvrdil držení těchto severoitalských měst Bergamo, Bobbio, Brescia, Cremona, Milán,Mantova, Novarra, Pavia, Regio, dědičně získal Luccu v Čechách je přitom král Jan jen málokdy, často přijíždí jen proto, že potřebuje peníze na svoji nákladnou, velkorysou evropskou politiku

Horní Lužice 2

3 Znak Horní Lužice

4 Chebsko

1335 → za přispění uherského krále Karla Roberta z Anjou → po schůzkách ve Visegrádě a Trenčíně se vzdává titulu polského krále ve prospěch Kazimíra III. → který se na oplátku zřekl nároků na Slezsko a vyplatil Janovi tučné odstupné r.1337 – pobyt ve Vratislavi – Janovi se zhoršila oční choroba a po neúspěšné léčbě oslepl na pravé oko – (první lékař utopen za trest v Odře, druhý – Arab – vyvázl jen pro předem přislíbenou beztrestnost) 1340 – počátkem roku Jan Lucemburský tajně do Montpellieru za lékaři – léčba opět neúspěšná – král definitivně oslepl i na levé oko

5 Slezsko v letech

snaha získat Tyrolsko sňatkem svého syna Jana Jindřicha s Markétou Maultasch (dcera Jindřicha Korutanského) byla neúspěšná → J. Jindřich zapuzen pro údajnou impotenci I přes svou slepotu se Jan zúčastnil stoleté války na straně Francie zvolil svého syna německým králem. Poté požádal francouzský král Jana o pomoc proti Angličanům. Jan s Karlem okamžitě odcestovali do Francie. Jan nechal Karla násilím odvézt z předem prohrané bitvy a sám si zde zvolil jistou smrt. Neznámý sok probodl jeho nevidomé oko, hrot dýky či kopí pronikl až do mozku. Mezi další zranění patřil probodnutý hrudník. Jan Lucemburský zemřel v den sv. Rufa v bitvě u Kresčaku ve věku 50 let

Použité materiály a seznam citací Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, s. ISBN