y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuČR – hospodářství 2 Stupeň a typ vzděláváníSŠ – Gymnázium, Ekologie a životní prostředí Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací obor K/41, M/01 Tematický okruhRegionální geografie České republiky Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, ročník Anotace Žáci se blíže seznámí s vývojem a stavem hospodářství ČR a dají si do souvislostí již dříve získané poznatky Vybavení, pomůckyatlas Klíčová slovaČeská republika, zemědělství, nerostné suroviny Datum ČR – HOSPODÁŘSTVÍ 2
závislé na přírodních podmínkách hlavní zemědělské oblasti: …………………………. struktura využití zemědělské půdy: nejvíce ………………….(70%), pak ………………… (12%), … hl. výrobní podniky: zemědělská družstva, drobní soukromníci, velkostatky (a.s.) roste zájem o produkty „ekologického“ zemědělství, potraviny s původem v ČR (farmářské trhy) a biopotraviny ČR – HOSPODÁŘSTVÍ 2 ZEMĚDĚLSTVÍ
Rostlinná výroba převažuje obilí (42%), následují olejniny (řepka), cukrovka, brambory, ovoce, vinná réva a chmel obilí: ½ ………………….., následuje …………………. (krmivo a sladovnický) ………………………. Českomoravská vrchovina (přímá spotřeba, krmivo, prům. výroba (líh, škrob)) ČR – HOSPODÁŘSTVÍ 2 ZEMĚDĚLSTVÍ
ZEMĚDĚLSTVÍ
zelenina: – zelí, cibule, mrkev, rajčata, okurky; – hl. jižní Morava ovoce: – jablka, švestky, rybíz, meruňky, hrušky, třešně; – Litoměřicko, Kolínsko a Dolnomoravský úval vinná réva: Břeclavsko, Hodonínsko, Znojemsko a Mělnicko chmel: Žatecko (snižování ploch) ČR – HOSPODÁŘSTVÍ 2 ZEMĚDĚLSTVÍ
Živočišná výroba změna struktury (úbytek vepřového, více drůbeže) skot (maso, mléko), prasata, drůbež, ovce a kozy (podhorské oblasti, hl………………… ) rybářství – tradice, hl. ………………… včelařství – tradice, drobní včelaři, problémy a úbytek – snaha o znovuoživení ČR – HOSPODÁŘSTVÍ 2 ZEMĚDĚLSTVÍ
Vývoz a dovoz vývoz zemědělských produktů: – málo (dotované produkty EU – silná konkurence a ochrana trhů); – chmel, sladovnický ječmen; mléko, maso, vejce dovoz: – subtropické a tropické pochutiny a ovoce, – vlna a bavlna ČR – HOSPODÁŘSTVÍ 2 ZEMĚDĚLSTVÍ
Energetické suroviny cca 85% těžby černé uhlí: …………………………………… (těžba), …………, ……………….. a ………………. pánev (zásoby, ne těžba); využití: výroba koksu hnědé uhlí: ………………. a …………………… pánev; využití: energetika ropa a zemní plyn: …………………. a …………………, Beskydy (těžba? + břidličný plyn), ? Chřiby? ČR – HOSPODÁŘSTVÍ 2 NEROSTNÉ SUROVINY
Nerudy = stavební, keramické a sklářské suroviny poměrně bohaté zásoby kaolín: …………………, Plzeňsko, Znojemsko sklářské písky: Českolipsko vápenec: …………………………………………………… ČR – HOSPODÁŘSTVÍ 2 NEROSTNÉ SUROVINY
Rudy těžba rud, včetně uranových, byla téměř zastavena uran: Jáchymov, Příbram barevné kovy: Příbram, Zlaté Hory, Krušné hory ČR – HOSPODÁŘSTVÍ 2 NEROSTNÉ SUROVINY
Chalupa,P. Geografie České republiky.Přehled. Brno: Masarykova univerzita v Brně, ISBN Kastner,J. a spol.. Geografie pro SŠ IV (Česká republika). Praha: SPN, ISBN Alsace_Vineyard. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Citrus_fruits. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Roasted_coffee_beans. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. ClovesDried. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Kooperative_kleinrümige_Nischenvielfalt. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Wheat_field. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Aardappel_bloeiend_Fresco. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Chmelnicem. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Cabbage. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Wegierka_Zwykla1. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Corrosion_step. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Blenda_smolista11. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Silver_crystal. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. Nordbömisches_becken_near_Jezeří. [online]. [cit ]. Dostupný z www:. ZDROJE A PRAMENY