FUTURISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Poezie v 1. polovině 20. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
VY_32_INOVACE_1C2 FUTURISMUS.
Osvobozené divadlo II Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české.
Guilliaume Apollinaire Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a.
VY_52_INOVACE_DEK_48 Futurismus
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Světová literatura 1 poloviny 20. století
Umělecké směry 20. století
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
SYMBOLISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
Světová poezie 1. poloviny 20. století Opakování
FUTURISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Moderní umělecké směry v literatuře
Christian Morgenstern Šibeniční písně
FUTURISMUS Jiří Salajka.
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Rovnice v součinovém a podílovém tvaru
Christian Morgenstern
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
Mgr. Martin Krajíc matematika 1.ročník rovnice a nerovnice
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Ekvivalentní úpravy rovnic
Nerovnice s absolutní hodnotou
Rovnice s absolutní hodnotou
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
Futurismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Dadaismus.
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Avantgarda Apollinaire Morgenstern Expresionismus Futurismus
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
BÁSNICKÉ SMĚRY 1. POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1. pol. 20. st. Datum vytvoření25.
FUTURISMUS Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.9 dadaismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Věra Slezáková Název materiálu:
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
Futurismus Zakladatel je Filippo Tommaso Marinetti (Ital)1909
Futurismus Zakladatel je Filippo Tommaso Marinetti (Ital)1909
UMĚLECKÉ SMĚRY POČÁTKU 20. STOLETÍ I.
AVANTGARDNÍ SMĚRY.
R. Wagner: Umělecké dílo budoucnosti
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Česká společnost
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Transkript prezentace:

FUTURISMUS Mgr. Lucie Rusová 17. 05. 2014 český jazyk a literatura Název projektu: Moderní škola FUTURISMUS Mgr. Lucie Rusová 17. 05. 2014 český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková organizace Nad Špejcharem 574, 513 01 Semily, Česká republika Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0047

„Pryč s takovou poezií!“ FUTURISMUS futurum = budoucíí 1909 Manifest futurismu - Filippo Marinetti (italský básník) hledají nový výraz pro pohyb doba, která se jim stala inspirací, se rychle mění → → dynamičnost chtějí dostat i do umění propagují svět techniky, rychlost, anarchismus, destrukci x likvidují harmonii a konvence Způsobil velký šok v uměleckém světě, protože odporoval tradici. Jeho autor se vysmívá básníkům tehdejší doby, že tomto moderním světě plném techniky zpívají o citech, bolestech, a to klasickými prostředky. „Pryč s takovou poezií!“

Manifest futurismu (1909) Filippo Marinetti 1/ Chceme opěvovat lásku k nebezpečí, návyk na energii a smělost 2/ Základními prvky naší poezie budou odvaha, zmužilost a revolta 3/ Literatura až dosud velebila myšlenkovou nehybnost, extázi a spánek, my chceme velebit útočný neklid, horečnatou nespavost, poklus, nebezpečný skok, facku a ránu pěstí 4/ Prohlašujeme, že nádhera světa byla obohacena o novou krásu: o krásu rychlosti. Závodní automobil, který jako by se řítil po kartáčových nábojích, je krásnější než Niké se Samothráky (…) 6/ Básník se musí vybít vášnivě, břeskně a marnotratně, chce-li znásobit nadšené zanícení pro prvotní živly (…)

teorie tzv. osvobozených slov teoreticky i prakticky propracovaný Manifest futurismu v oblasti literární 1/ skladba musí být i zrušena a podstatná jména buďtež náhodně dle svého vzniku umístěna 2/ sloveso budiž užíváno jen v infinitivu (…) jen sloveso v neurčitém způsobu může vystihnouti smysl soustavnosti života a pružnost názoru, který jej proniká 3/ přídavné jméno musí být odstraněno, aby obnažené podstatné jméno zachovalo svoji význačnou barvitost 4/ zrušení interpunkce

Filippo Tomasso Marinetti *1876 †1944 italský básník a dramatik, zakladatel futurismu nový směr propagoval na zájezdech do velkých evropských měst, pořádal futuristické večery a přednášky (v Praze 1921 ve Švandově divadle) připojil se k italskému fašismu a politice Mussoliniho, zbožňoval válku (v devátém bodě manifestu je totiž napsáno, že futuristé chtějí oslavovat válku, neboť je to jediná hygiena světa)

příklad osvobozených slov BITVA V 9 POSCHODÍCH NA MONT ALTISSIMO Pokuste se vysvětlit, v čem tkví podstata osvobozených slov. ukázka č. 1

příklad osvobozených slov DOPIS „PASSÉISTICKÉHO“ PÁNA MLADÉ KRASAVICI iiiiiiiiiiiiiiii lllllllllllllll ááááááááááááá áááááá + Miluji tě + - × 29 lichotek + luna a potůčky pějí pod stromy ......... ráj mých paží Přijď štěstí + - × - 3 000 měsíčně + prsten nicotnosssssst s rubíny 8 000 + 6 000 botičky. Zítra u mne. Buď rozumnou. Tři futuristické polibky ukázka č. 2

další autoři futurismu Carlo Gavoni Boccioni Carrà Russolo Chirico Velemir Chlebnikov Vladimir Majakovskij

palindrom Pokuste se vytvořit vlastní palindrom. PALINDROM Velemir Chlebnikov natolik experimentoval s jazykem, že v jeho básních verše čtené zepředu i zezadu dávají týž smysl PALINDROM Palindrom (z řec. palindromos, běžící pozpátku) je slovo, věta, číslo nebo melodie, která tam i zpět zachovává stejný smysl, přičemž se neberou v úvahu mezery mezi slovy a diakritika Pokuste se vytvořit vlastní palindrom. příklady: „kobyla má malý bok“ „Žijí psi. Mizí žal, až i zimy spí již.“

zdroje ukázka č. 1 - Marinetti: Osvobozená slova: BITVA V 9 POSCHODÍCH NA MONT ALTISSIMO. In: Www.ceskaliteratura.cz [online]. 2010 [cit. 2014-05-17]. Dostupné z: http://www.ceskaliteratura.cz/translat/futur.htm ukázka č. 2 - Marinetti: Osvobozená slova: DOPIS "PASSÉISTICKÉHO" PÁNA MLADÉ KRASAVICI. In: Www.ceskaliteratura.cz [online]. 2010 [cit. 2014-05-17]. Dostupné z: http://www.ceskaliteratura.cz/translat/futur.htm PROKOP, Vladimír. Přehled světové literatury 20. století: (pro výuku na středních školách). Sokolov: O.K.-Soft, 2001. ostatní použité obrázky pocházejí z databáze Microsoft klipart