Nasazení DVB-T2 ve Spojeném království Mike Brooks Květen 2010 ředitel technického rozvoje (DVB) divize pozemního vysílání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technický plán přechodu A co dál?
Advertisements

Jsou televize dalším ohroženým druhem?
Efektivita a budoucnost zemského pokrytí digitálním televizním vysíláním Konference DIGImedia Praha 12. června 2008 Kamil Levinský ředitel úseku pro transformaci.
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
Tato prezentace byla vytvořena
České Radiokomunikace Nové trendy v oblasti radiových sítí a sdílení telekomunikační infrastruktury Marcel Procházka Manažer pro rozvoj služeb a strategii.
Emancipace satelitního vysílání v ČR pro reklamní trh Leoš Pohl Czech Digital Group, a.s. 12. června 2008 DIGIMEDIA 2008.
Televizní vysílání bude kvalitnější a zábavnější. Díky Českým radiokomunikacím. Česká hlava - Věda v ulicích a aktualizace říjen 2005.
Radiokomunikační sítě – RKS (referát)
Audiovizuální tvorba v multimédiích HD Odbavování v ČT Ing. Jakub Vaněk KIT digital Czech a.s.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
Skylink slaví první milión zákazníků Praha
Tv a net Pravidla licencování IPTV Kam kráčí české telekom. sítě Srní
Příštích deset let bude charakterizováno rozvojem technologie i programového obsahu televizního vysílání a s tím souvisejících nových služeb. Nové technologie.
Přednosti a úskalí IPTV Jiří Peterka IPTV over ….. STB IPTV set-top box IPTV Internet xDSL nebo FTTx IPTV over xDSL (ADSL, ADSL2+) over FTTX.
Elektrotechnika Přenosová technika
TELEVIZE PUBLIC Prezentace televize, sledovanost, kontakty Květen 2010.
Blok I: Zapínáme digitál, vypínáme analog moderuje: Jan Potůček.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Přenosová technika Přijímače pro digitální televizní vysílání EL31 Ing. Ludmila Nevařilová.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
Digitální televize 36ACS Lukáš Skřivánek 2006/2007.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitalizace televizního vysílání & Internet Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Digitalizaci se neubráníme, ale kde je psáno, že to musí být zrovna DVB-T? DIGImedia 2007 Kavčí hory 17. května 2007.
Rozvíjíme DVB-T2 a HDTV v ČR
Televizní vysílání v České republice
Digitalizace – Tisková konference Prima TV. Digitalizace – tisková konference Jak chápeme digitalizaci?  Vnímáme digitalizaci jako proces, který.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
IPTV dva roky poté Jan Potůček, DigiZone.cz. Stručná historie září 2005 – zahájení prvního pilotního vysílání IPTV v České republice (Mattes AD, Ostravsko)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
1 LICA – IPTV legálně Martin Kubík, DRM manager Srpen 2014.
Aktuální trendy na trhu televizních přístrojů
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Satelit = HDTV do každé domácnosti září Limity pro rozvoj HDTV Dostupnost signálu HDTV Vybavenost domácností televizory zobrazujícími HDTV Cenová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ V ČR. ISSS Proces digitálního vysílání v ČR (1999 – 2004) 1999  zahájení experimentálního vysílání DTV (Praha, později Brno)
‹datum a čas›‹zápatí›Snímek ‹#› Digitální televizní multiplex 4 Telefónica O2 Czech republic, a.s. Prezentátor
Satelitní systémy Mobilní systémy, PF, JČU. Telefonní (radiové) sítě Telefonní sítě Přepojování okruh Přenos hlasu Datové/IP sítě Přepojování paketů Přenos.
Tisková konference ke spuštění multiplexu veřejné služby v Plzeňském kraji a ukončení analogového zemského vysílání ČT2 v Plzni Čtvrtek 5. června 2008.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitalizace v ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
GSM.
Vysílací věž se začala stavět počátkem r. 1955, dokončena za necelý rok s nainstalovanou provizorní anténou pro vysílání na prvním televizním kanále.
Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí o televizním digitálním vysílání. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku systému.
Masová komunikace 2 PhDr. Hana Slámová,Ph.D.. * Odbor médií a audiovize MK ČR * audiovize/default.htm
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_15_televize TEMA:Multimédia a grafika.
Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence RNDr. Radim Pařízek
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Terestriální vysílání digitální.
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Co dokážeme připravit pro HbbTV v ČR?
Telekomunikační a informační infrastruktura
Webové portály LDS/MDS
Přínos přechodu na DVBT-T2 pro koncové uživatele
Německý start DVB-T2 Ivo Ferkl Strana
Český telekomunikační úřad
Role ČT v rozvoji DTT.
Přehled televizorů vybavených technologií podporující DVB-T2 H
Transkript prezentace:

Nasazení DVB-T2 ve Spojeném království Mike Brooks Květen 2010 ředitel technického rozvoje (DVB) divize pozemního vysílání

Úvod Platforma DTT pro Spojené království –Odkud začínáme Program přechodu na digitální signál –Zvýšení kapacity díky přechodu na digitální signál (DSO) –Rozjezd DSO Služby DVB-T2 a vysílání s vysokým rozlišením (HD) Dostupnost služby Freeview HD

Poskytovatel přenosových služeb pro všechny TV a rozhlasové stanice ve Spojeném království Provozovatel družicového uplinku pro stovky kanálů Poskytovatel služeb pro nahrávání a kompresi/multiplex Poskytovatel služeb pro všechny operátory mobilních sítí ve Spojeném království Poskytovatel komunikačních služeb pro záchrannou službu Provozovatel TV a rozhlasového multiplexu Provozovatel platformy internetové televize IPTV

Platforma DTT pro Spojené království Nízkovýkonová DTT síť(digitální zemské vysílání) je ve Spojeném království k dispozici od roku 1998 –Zahrnuje 6 multiplexů z 80 stanovišť –Přenáší více než 50 vysílání SD TV a 24 rozhlasových vysílání Nyní je to nejpopulárnější platforma digitální TV ve Spojeném království (18 mil. domácností má Freeview) –Bez předplatného –Neplacené služby Free-to-Air Poptávka veřejnosti po HD službách –Testy v roce 2006 ukázaly, že je HD na DVB-T technicky proveditelné, ale... Bylo nutné zachovat všechny SD služby a Požadavky na spektrum pro toto řešení by znesnadnily plánovaní sítě.

ZÁBAVA ŽIVOTNÍ STYL ZPRÁVY DĚTI HUDBA ROZHLASOVÉ STANICE

Program přechodu na digitální signál Přechod na digitální signál v současnosti probíhá –Dochází k vypínání vysílání ATV –výkon služeb DTT vzrůstá... –.... a výsledkem je nárůst jejich kapacity.

Mux D – Arqiva Mux 2 - Digital 3&4 Mux A – SDN Mux C – Arqiva Mux B – BBC Mux 1 - BBC DTT síť o nízkém výkonu 18 Mbps 24 Mbps Zvýšení kapacity DSO: 24 Mbps PSB3 – BBC COM6 – Arqiva PSB2 - Digital 3&4 COM4 – SDN COM5 – Arqiva PSB1 - BBC Po provedení DSO: Síť o vysokém výkonu 18 Mbps 24Mbps kapacity celkem navíc díky přechodu z 16QAM na 64QAM PSB Com

Mux D – Arqiva Mux 2 - Digital 3&4 Mux A – SDN Mux C – Arqiva Mux B – BBC Mux 1 - BBC DTT síť o nízkém výkonu 18 Mbps 24 Mbps Zvýšení kapacity DSO: PSB3 – BBC COM6 – Arqiva PSB2 - Digital 3&4 COM4 – SDN COM5 – Arqiva PSB1 - BBC Po provedení DSO: Síť o vysokém výkonu 18 Mbps PSB Com Služby SD vytlačeny do jiných multiplexů PSB3 – BBC 40 Mbps 24Mbps kapacity celkem navíc díky přechodu z 16QAM na 64QAM

Zvýšení kapacity DSO; co to umožní Zvýšení výkonu umožňuje změnit modulaci DVB-T, čímž narůstá i kapacita Zvýšená kapacita byla použita k uvolnění T multiplexu Uvolněný multiplex změněný na T2 umožňuje, aby byly zavedeny služby HD bez ztráty SD služeb a bez potřeby změn infrastruktury (sdružovače, napáječe antén, atd.) Tento přístup byl dohodnut na základě pečlivého vyjednávání mezi Ofcom a vysílacími společnostmi.

Rozjezd DSO Aktuální stav v roce 2009 –Oblasti s plným pokrytím DSO nebo postavené předem –Místa budou posílena, smlouvy dohodnuty v roce 2009 STV North 2010 STV Central 2010 Ulster 2012 Tyne Tees 2012 Border 2008/9 Granada 2009 Yorkshire 2011 Wales 2009/10 Central 2011 Anglia 2011 West 2010 West Country 2009 Meridian 2012 London 2012 Channel 2010

Nasazení DSO - rekonstruovaná stanoviště T2 29 hlavních stanic více než 500 úprav relé

Pokročilá síť HD Dostupnost sítě T2 v normálních časových etapách DSO vedly v pěti klíčových oblastech k nasazení dočasného 7. multiplexu před DSO –London –Glasgow –Newcastle –Birmingham –Leeds/Bradford V těchto oblastech byla před DSO zavedena nízkovýkonová dočasná HD služba. –Potřebné, protože reorganizace služeb pro odbavování mux vyžaduje zvýšení výkonu, k čemuž dojde pouze díky DSO

Hlavní síť První vysokovýkonový přenos DVB-T2 byl spuštěn z Winter Hill v prosinci 2009 Aplikace Freeview HD byla spuštěna pro zákazníky 30. března –Příliš krátká doba na získání jakékoliv smysluplné prodejní statistiky. DVB-T2/HD bude spuštěna na PSB3 na všech stanovištích pro stanice, na nichž probíhá DSO, od počátku 2010 Modernizace rekonstrukcí DVB-T2/HD bude probíhat během roku 2010 na všech stanicích, které prošly DSO během roku 2008 a 2009

Služby DVB-T2 a TV s vysokým rozlišením (HD) Pokročilé techniky korekce chyb DVB-T2 umožňují zvýšení kapacity multiplexu přibližně o 66 % –To umožní na terestriální platformě současnou podporu 4 simultánních služeb HD. –Od spuštění Ofcom (Telekomunikační úřad ve Spojeném království) udělil licenci 4 vysílajícím společnostem

Dostupnost služby Freeview HD Oblasti pokryté Freeview HD –Do zahájení Světového poháru v roce 2010 bude pokryto 50 % populace Spojeného království –Do konce roku 2010 to bude 60 % –98,5 % do konce přechodu na digitální vysílání Cílem je přenášet 6 HD programů díky zdokonalení efektivnosti kódování Dostupnost spektra po změnách v digitálních sítích by měla vést k více T2 sítím, nikoliv k jeho následnému odprodeji. Je však zapotřebí zajistit osvětu spotřebitelů, protože panují nejasnosti ohledně toho, co "HD Ready" (připraveno na HD) vlastně znamená –"Průzkum mezi 9500 diváky ukázal, že 30 procent se domnívalo, že by se mohlo na přenos ve vysokém rozlišení dívat, ale téměř polovina z nich je přesvědčena, že programy v kvalitě HD sledují, ale ve skutečnosti nemají zapojený potřebný set-top box." Viz properly.html

Shrnutí Touha veřejnosti po HD na všech platformách. Nutným, ale nikoliv postačujícím předpokladem pro HD v pozemním vysílání pro Spojené království je zavedení T2. Zavedení T2 vyžaduje zvýšení výkonu a kapacity, aby se minimalizoval dopad na dostupnost platformy a na digitální dividendu. Proto je zavedení pozemního vysílání v HD kvalitě ve Spojeném království spojeno s DSO 5 oblastí s vysokou populací bylo pokryto dodatečným dočasným multiplexem až do zavedení DSO, aby se povzbudil vlastní přechod