KmKII 3 M. Hádková. Člověk ve světě a v jazyce Hranice mého jazyka jsou hranice mého světa. L. Wittgenstein.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naučil jsem se....
Advertisements

„Jak ovlivňuje můj život současná technika“.
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Hodnotová orientace svobodné generace
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Život je jako pohádka. Může být krátký i dlouhý, vyžitý do poslední kapičky, ale také nedokončený. Smutný i veselý, záleží jen na tom, jak si to sám hlavní.
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Občanská výchova Milan Šimek
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Všechno dělejte bez reptání a bez pochybování, abyste byli bezúhonní a ryzí, Boží děti uprostřed pokolení pokřiveného a zvráceného. V něm sviťte jako hvězdy,
Aristotelés – část druhá
Život vždycky stál a stojí a bude stát za to,aby byl dožit
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
Rasismus.
ORIENTOVANÉ GRAFY V této části se seznámíme s následujícími pojmy:
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
OSOBNOST.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Motivační témata a životní příběhy
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Výroková logika.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Motivační témata a životní příběhy
Technologie.
Posun : Auto nebo S láskou je to jako s máslem: občasná trocha chladu ji udržuje svěží.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Metaetika Shrnutí.
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
Biotické podmínky života
Židovské Velikonoce neboli Pesach
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Moje záliby Přemýšlení Kateřina Veverková
Databázové systémy Datové modely.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
DOPIS PRO TEBE.
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
JÁ JSEM TVÉ STÁŘÍ, …pozvi mě dál… a těš se, protože: budeš mít moře času, ale žádný nápad, co s ním udělat.
Proč rád žiješ? Když chceš, aby se Ti splnily sny, nesmíš dlouho spát...
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
P. uč. Zelinková a P. uč. Solnařová MATEMATIKA X MATEMATIKA.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Svědomí a vina Zámečník Martin, C4A. Svědomí „hlas svědomí“, „hlas uvnitř“ objevuje se, pokud nastane rozpor našich norem, ideálů nebo zásad podmíněno.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Naučil jsem se....
Psychické procesy - vnímání
DOPIS PRO TEBE.
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Témata kognitivní psychologie
5. Kultura jako řešení problémů přežití
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
Základní filozofické otázky
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

KmKII 3 M. Hádková

Člověk ve světě a v jazyce Hranice mého jazyka jsou hranice mého světa. L. Wittgenstein

Lidský vztah ke světu je založen na rozumění. Lidský vztah ke světu je založen na rozumění. Rozumění má řečový charakter (je dáno jazykem a v jazyce). Rozumění má řečový charakter (je dáno jazykem a v jazyce). Jazyk zaručuje smysluplnost světa; smysl je v něm uložen dokonce ještě předtím, než se na něj člověk začne explicitně ptát. Jazyk zaručuje smysluplnost světa; smysl je v něm uložen dokonce ještě předtím, než se na něj člověk začne explicitně ptát. Prostřednictvím jazyka od dětství vrůstáme do společenství svých blízkých (přebíráme základní kontury rozumění světu). Prostřednictvím jazyka od dětství vrůstáme do společenství svých blízkých (přebíráme základní kontury rozumění světu). A co kdybychom se žádnému jazyku nenaučili?

Jsou diference mezi jazyky pouze marginální, nepodstatné, anebo mají takovou povahu, že hrají v jazyce a myšlení centrální úlohu? Jsou diference mezi jazyky pouze marginální, nepodstatné, anebo mají takovou povahu, že hrají v jazyce a myšlení centrální úlohu? DVA KRAJNÍ POSTOJE: DVA KRAJNÍ POSTOJE: - jazykový relativismus (až determinismuss), - jazykový univerzalismus

Relativisté ve svém myšlení a ve vztahu ke světu jsme maximálně ovlivněni (nebo dokonce determinováni) mateřským jazykem, ve svém myšlení a ve vztahu ke světu jsme maximálně ovlivněni (nebo dokonce determinováni) mateřským jazykem, více či méně zásadně se lišíme od lidí, kteří žijí v jiných jazykových a kulturních společenstvích, více či méně zásadně se lišíme od lidí, kteří žijí v jiných jazykových a kulturních společenstvích, akcentováno je ono rozdílné, akcentováno je ono rozdílné,

Univerzalisté lidstvo sdílí (bez ohledu na různost jazyků a kultur) určitou psychickou jednotu, lidstvo sdílí (bez ohledu na různost jazyků a kultur) určitou psychickou jednotu, myšlení je opřeno vždy o tytéž základy, myšlení je opřeno vždy o tytéž základy, naše myšlení je stejné, protože jsme příslušníky stejného lidského druhu, naše myšlení je stejné, protože jsme příslušníky stejného lidského druhu, rozdíly dané jednotlivými jazyky nejsou podstatné, rozdíly dané jednotlivými jazyky nejsou podstatné,

Goddard a Wierzbicka kompromisní stanovisko, kompromisní stanovisko, většina jazykových konceptů je sice vázána na určitý jazyk, ale existuje i malé množství univerzálních pojmů (jejich existence je prokazatelná ve všech jazycích), jsou „nadjazykové“, většina jazykových konceptů je sice vázána na určitý jazyk, ale existuje i malé množství univerzálních pojmů (jejich existence je prokazatelná ve všech jazycích), jsou „nadjazykové“, lingvistika by je měla stanovit – univerzálie lingvistika by je měla stanovit – univerzálie jde o univerzální pojmy, elementární sémantické jednotky (atomy významu) jde o univerzální pojmy, elementární sémantické jednotky (atomy významu)

elementární jednotky předpokládal Pascal, Descartes, Locke (simple ideas), předpokládal Pascal, Descartes, Locke (simple ideas), Wierzbicka – inspirace Leibnitzem Wierzbicka – inspirace Leibnitzem atomy mysli = atomy významu atomy mysli = atomy významu Whorf: Lingvistika je hledání výnamu. Whorf: Lingvistika je hledání výnamu.

Wierzbicka 1 Chomsky nevyužil možnost zkoumat lidskou mysl prostřednictví jazyka (antisémantické založení), Chomsky nevyužil možnost zkoumat lidskou mysl prostřednictví jazyka (antisémantické založení), hledá a snaží se formulovat (na základě studia jazyků a kultur) primární a univerzální sémantické jednotky hledá a snaží se formulovat (na základě studia jazyků a kultur) primární a univerzální sémantické jednotky vliv osobní zkušenosti (str. 39) vliv osobní zkušenosti (str. 39)

Wierzbicka 2 základních jednotek je cca 60, základních jednotek je cca 60, lze je složit v komplexnější pojmy, lze je složit v komplexnější pojmy, složitější pojmy lze na jednodušší (elementární) rozložit, složitější pojmy lze na jednodušší (elementární) rozložit, za pomocí atomů říkat, myslet, chtít, pravda, udělat, někdo, něco, jako, ne můžeme popsat význam sloves lhát, slíbit, donášet – některá jazyková společenství mají pojmy jinak modifikovány (některý „atom“ chybí, jiný přebývá) za pomocí atomů říkat, myslet, chtít, pravda, udělat, někdo, něco, jako, ne můžeme popsat význam sloves lhát, slíbit, donášet – některá jazyková společenství mají pojmy jinak modifikovány (některý „atom“ chybí, jiný přebývá) mezikulturní sémantika mezikulturní sémantika

Wierzbicka - Goddard sémantické primitivy (univerzální pojmy, elementární sémantické jednotky, spojnice mezi nimi a prvními pojmy osvojovanými dětmi): sémantické primitivy (univerzální pojmy, elementární sémantické jednotky, spojnice mezi nimi a prvními pojmy osvojovanými dětmi):

1. Substance (bytosti a věci): JÁ, TY, NĚKDO(OSOBA), NĚCO (VĚC), LIDÉ 2. Determinátory: TENTO, STEJNÝ, JINÝ, 3.Kvantifikátory: JEDEN, DVA, NĚKOLIK, MNOHO, VŠECHNO 4.Mentální predikáty a slovesa smyslové zkušenosti: MYSLET, VĚDĚT, CHTÍT, CÍTIT, VIDĚT, SLYŠET 5. Mluvení: ŘÍKAT, SLOVO, PRAVDA 6. Akce a události: DĚLAT, STÁT SE 7.Hodnocení: DOBRÝ, ŠPATNÝ 8.Deskripce: VELKÝ, MALÝ

9.Existence a vlastnění: BÝT, MÍT 10.Život a smrt: ŽÍT, ZEMŘÍT 11. Metapredikáty: NE, MOŽNÁ/ASI, MOCI 12. Spojování dějů logickými vztahy: PROTOŽE, JESTLIŽE, KDYBY 13. Čas: KDY(čas), TEĎ, PO/POTOM, PŘED/PŘEDTÍM, DLOUHO, BRZY 14.Prostor: KDE (místo), ZDE, POD (dole), NAD (nahoře), DALEKO, BLÍZKO, STRANA, UVNITŘ 15.Intenzifikace: VELMI, VÍC 16.Taxonomie: ČÁST (něčeho), DRUH (něčeho) 17.Podobnost: JAKO (Např. konceptualizace barev)

Barvy (Berlin a Kay – Basic color terms – 1969) Pořadí určuje konceptualizaci barvy ve společenstvi. Málo barevných pojmenování se vyskytuje u relativně jednoduchých kultur. Rozvinutější kultury – 11 základních barev