Blended learning a vzdělávací program div Mgr. David Nocar akademie distančního vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyly při přípravě i realizaci distančního vzdělávání dospělých RNDr. Jana Pradlová,
Advertisements

Přístav, kde je dobré zakotvit. Přístav, kde je dobré zakotvit Reg.č.: CZ.1.07/1.2.05/ Přístav, kde je dobré zakotvit  reg.číslo: CZ.1.07/1.2.05/
akademie distančního vzdělávání
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
ALT – „Automotive Language Training“ PREZENTACE PROJEKTU.
Vznik Regionálního centra celoživotního technického vzdělávání při VŠB – TUO Česká republika, VŠB-Technická univerzita Ostrava Regionální centrum celoživotního.
Rapid e-learning (REL): sílící trend Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc akademie distančního vzdělávání.
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
PROHLUBOVÁNÍ JAZYKOVÝCH KOMPETENCÍ PRO ODBORNÍKY V JUSTICI PROJEKT ESF (OPRLZ 3.2) CZ / /0279.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
E-learning? LOL !! Ing. Jaroslav Čech, iCORD Int. CEO.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
“Komunikace pracuje pro ty, kteří pracují na ní.” John Powell Institut interní komunikace KNIHOVNA.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Dalším profesním vzděláváním k rozvoji Písecka – Tvorba a pilotní realizace modulárních vzdělávacích programů CZ / Tento projekt je spolufinancován.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Monitoring dalšího vzdělávání
Rozvoj e-learningové formy vzdělávání zaměstnanců ve správních úřadech
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Seminář 1. Distanční vzdělávání a e-learning (část 1. – Distanční vzdělávání) David Nocar Olomouc 2006 Cyklus seminářů „Distanční vzdělávání profesionálně“
e-learning Lucie Rohlíková
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“, který.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Tutorial: Mechanic - electrician Topic: Basics of electrical engineering the 2nd. Year The measuring system1 Prepared by: Ing. Jiří Smílek Projekt Anglicky.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Tutorial:Business Academy Topic: Conditional Formatting Prepared by : Mgr. Zdeněk Hrdina Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Tutorial:
Tutorial: Obchodní akademie Topic: Logical Functions Prepared by: Mgr. Zdeněk Hrdina Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je.
Tutorial: Mechanic - electrician Topic: Basics of electrical engineering the 2nd. year Measuring the capacity Prepared by: Ing. Jiří Smílek Projekt Anglicky.
Tutorial: Mechanik - elektrotechnik Topic: Basics of electrical engineering the 2nd. year Measuring inductance Prepared by: Ing. Jiří Smílek Projekt Anglicky.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Tutorial:
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tutorial: Mechanic - electrician Topic: Basics of electrical engineering the 2nd. year Measurement of current and voltage Prepared by: Ing. Jiří Smílek.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“, který.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Číselná řada 1 – 5 ZAČÍT HRÁT
E-learningový kurz e-learningu
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
GENDER EDUCATION ADVANCING COMPETENCES IN CONTEXT OF CHANGING EUROPE
Transkript prezentace:

Blended learning a vzdělávací program div Mgr. David Nocar akademie distančního vzdělávání

Vzdělávací program div div (Akademie distančního vzdělávání) realizační pracoviště: CDV UP v Olomouci cíl: vytvořit, otestovat a zrealizovat nový vzdělávací program Akademie distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci cílová skupina: vzdělavatelé dospělé populace Olomouckého kraje (především v rámci distančního vzdělávání)

Vzdělávací program div div (Akademie distančního vzdělávání) výstup projektu: intenzivní kurz realizovaný distanční formou s efektivní e-learningovou podporou * realizace: e-learning + letní škola Projekt je v rámci Operační programu rozvoje lidských zdrojů spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR

* realizace vzdělávacího programu div e-learning (samostudium, distanční forma) letní škola (výcvik, prezenční setkání) kombinace e-learningu a prezenčního vzdělávání blended learning

Blended learning e-learning on-line vzdělávání blended learning prezenční vzdělávání distanční vzdělávání

Blended learning L. Eger (2004) vymezil tento pojem jako kombinaci e-learningu a prezenční formy studia. L. Eger vychází ve své publikaci z toho, že cesta smíšeného (kombinovaného) použití e-learningu s prezenčními formami studia se ukazuje jako efektivnější a hlavně odstraňuje některé právem kritizované nedostatky „čistých“ e-learningových kurzů.

Blended learning Theo Bastiens, Jo Boon a Rob Martens uvádějí v knize, která vznikla jako sbírka příspěvků mnoha autorů pod názvem Integrated E-learning (2004): „More and more aspects of formal classroom training and e-learning have become merged into hybrid learning environments which contain a combination of face-to-face and Web- based formats, often referred to as ‘blended learning’.“ V překladu by se to dalo vyjádřit: stále více prvků prezenční výuky ve třídě a e-learningu se slučuje do smíšeného vzdělávání, které obsahuje kombinaci jak prezenční formy, tak vzdělávání se přes web, které se uvádí jako „blended learning“.

Blended learning Kaye Thorne ve své knize věnované této problematice pod názvem Blended learning: how to integrate online & traditional learning (2004) definuje tento fenomén následovně: „Essentially, blended learning is a workable solution that allows trainers and staff developers to integrate online learning with a broad range of more traditional learning techniques“. V překladu: „Blended learning je v podstatě účinné řešení, které umožňuje vzdělavatelům a vývojářům propojit online vzdělávání s širokou škálou tradičnějších výukových metod.“

Blended learning John R. Pratt (2002) ve svém článku The Manager’s Role in Creating a Blended Learning Environment velmi výstižně uvádí: „With a blended learning approach, you can take advantige of the strengths of e-learning and traditional learning methods“, v překladu stručně a hlavně velmi výstižně řečeno: „S příchodem blended learningu získáváme výhody jak síly e-learningu, tak i tradičních výukových metod“.

Použité zdroje: EGER, L. Blended learning. In AULA, roč. 12, 03/2004. Praha: CSVŠ, JOCHEMS, W., MERRIËNBOER, J. van, KOPER, R. Integrated E-learning: implications for pedagogy, technology & organization. London: RoutledgeFalmer, ISBN MUŽÍK, J. Rozdíly mezi vzděláváním dětí, mládeže a dospělých. Brno: MJF Praha. ISBN X. NOCAR, D. a kol. E-learning v distančním vzdělávání. Olomouc: VUP, ISBN PEJŠA, J. E-learning – trendy, měření efektivity, ROI, případová studie. In Internet a konkurenceschopnost podniku. Zlín: UTB, PRATT, J. R. The Manager’s Role in Creating a Blended Learning Environment. In Home Health Care Management & Practice. Sage Publications, p. 76 – 79. THORNE, K. Blended learning: how to integrate online & traditional learning. London: Kogan Page, ISBN

Závěr: V tomto příspěvku jsem se vám pokusil především předložit několik pohledů na současné pojetí blended learningu, neboť většina vzdělávacích aktivit na vysokých školách i v rámci celoživotního vzdělávání dospělé populace je realizována právě tímto způsobem. Připravovaný vzdělávací program projektu Akademie distančního vzdělávání byl zmíněn především z důvodu poukázání na rozšíření nabídky programů celoživotního vzdělávání pro dospělou populaci, neboť jak již uvedl v roce 1791 francouzský filozof J. A. de Condorcet: "Musíme dohlédnout na to, aby vzdělávání neopustilo jedince v okamžiku, kdy opouští školu. Musí jej obklopovat v každém věku, všude tam, kde je potřebné a možné se učit."

Univerzita Palackého v Olomouci Centrum distančního vzdělávání Mgr. David Nocar Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci