Obecná endokrinologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Žlázy s vnitřní sekrecí
MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Obecná endokrinologie Mezibuněčná komunikace
NEINVAZIVNÍ, BEZBOLESTNÝ, EFFEKTIVNÍ REDUKCE LOKÁLNÍHO TUKU A OBVODU BODY CONTOURING BEZ CHIRURGIE BEZ DOBY NA ZOTAVENÍ.
TUKY (LIPIDY).
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
TK = SV x PCR TK = arteriální krevní tlak SV = srdeční výdej
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Regulace metabolismu glukózy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
Obecná endokrinologie
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Přehled vstřebávání hlavních živin
Regulace biochemických dějů
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obecná endokrinologie
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
aneb způsob, jakým je hormon z buňky uvolňován do krevního řečiště … V závislosti na chemické struktuře hormonů existují dva základní způsoby jejich sekrece.
Řízení imunitního systému Kurs Imunologie. Hlavní histokompatibilní systém (MHC) objeven v souvislosti s transplantacemi starší termín: HLA dvě hlavní.
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3
Hormonální akcí rozumíme procesy, ke kterým dochází v cílové buňce poté, co buňka přijme určitý hormon prostřednictvím svých receptorů a zareaguje na.
Soustava vylučovací - močová
Obecná endokrinologie
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Fyziologie srdce.
- Jejich funkce a regulace sekrece…
Regulace krevního tlaku Systém Renin - Angiotenzin
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava Krev.
Hormony.
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
Syntéza, sekrece a funkce TH3 (seminář) RNDr. V. Valoušková, CSc.
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Bílkoviny (proteiny).
Úvod do fysiologie žláz s vnitřní sekrecí
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Hormony Tělu vlastní látky
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Obecná endokrinologie TRANSPORT HORMONŮ http://www.healthline.com/images/staywell/37031.jpg

TRANSPORT HORMONŮ transport tkáňovým mokem transport v krevní plazmě Mechanismem transportu hormonů rozumíme způsob, jakým je hormon dopravován (transportován) ze sekreční buňky do buňky cílové. Existují dvě hlavní cesty v těle, kterými jsou hormony transportovány směrem k cílovým buňkám: transport tkáňovým mokem transport v krevní plazmě při lokálním kontaktu buněk (autokrinní a parakrinní regulace) při kontaktu buněk na větší vzdálenost (endokrinní a neuroendokrinní regulace) Transport hormonů krví se liší v závislosti na jejich chemické struktuře: peptidické hormony katecholaminy melatonin rozpuštěné v plazmě Komplexy hormonů s proteiny jsou důležité pro zabránění jejich filtraci v exkrečních orgánech. ve vazbě na nosičové proteiny steroidní hormony thyroidní hormony

Transport hormonů v krevní plazmě STEROIDNÍ HORMONY THYROIDNÍ HORMONY PEPTIDICKÉ HORMONY KATECHOLAMINY, MELATONIN Nejsou rozpustné ve vodě, proto musí být (z převážné většiny) vázány v krvi na nosičové proteiny, které umožňují jejich transport. Jsou rozpustné ve vodě a mohou tak být snadno transportovány krví bez nutnosti vazby na nosičové proteiny. krevní céva

Transport hormonů v krevní plazmě STEROIDNÍ HORMONY THYROIDNÍ HORMONY PEPTIDICKÝ HORMONY KATECHOLAMINY MELATONIN Využívají proteinových nosičů krevní plazmy, které umožňují jejich transport směrem k cílové tkáni, mimimum (1%) těchto hormonů cirkuluje volně v krvi. Jsou hydrofilní, a proto jsou transportovány volně - rozpuštěné v krevní plazmě (výjimečně jsou transportovány ve vazbě na nosiče). Cirkulují v krvi relativně dlouho  účinek hormonu nastupuje pomalu. Cirkulují v krvi velmi krátkou dobu  účinek hormonu nastupuje rychle. FUNKCE PROTEINOVÝCH NOSIČŮ 1. Zlepšují transport hormonů, které se dočasně stávají hydrofilní (tedy ve vodě rozpustné). Jelikož se neváží na nosiče, jsou funkční jen po krátkou dobu, neboť jsou rychle odbourávány enzymy přítomnými v krvi. 2. Zpožďují ztrátu malých molekul hormonů během filtrace moči v ledvinách, a tak zpomalují jejich vylučování v moči. 3. Zajišťují zásobu (rezervu) hormonu v krevní plazmě.