Základní pojmy v informatice –II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Textový procesor Open Office, Writer ÚPRAVA ZÁHLAVÍ A ZÁPATÍ
Advertisements

Jak na hromadnou korespondenci
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Používání hlavního panelu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
Informatika, základní pojmy
MS Windows.
Zkratky.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základy počítačů a kancelářský software
Ovládací panel Pomocí něj změníte nastavení a přizpůsobíte funkčnost svého počítače.
Obrázek v prostředí MS-WORD
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu
Základní pojmy v informatice –II.
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů
Jak vytvořit vlastní prezentaci ?
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
PowerPoint. PowerPoint Co je to PowerPoint? Program PowerPoint slouží k tvorbě prezentace. Pracuje se zde s tzv. snímky. Každý snímek tvoří jednu obrazovku.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Zapínáme PC. Spouštíme aplikace pomocí kláves.
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Power Point– správa prezentace
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
T1: Základy práce s počítačem
Power Point– sestavujeme prezentaci
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Power Point– popis prostředí
Popis a ovládání Plocha I
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů Co jsou textové editory? Textový editor WriterSpuštění editoru Okno programu Writer.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pracovní prostředí počítače
Formát buněk. Obsah: Zarovnání Písmo Číslo Test Test (jak jste poslouchali)
Word – základní práce s wordem.
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Jiroušová název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přepínání mezi programy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_INFORMATIKA_OKNA.
Pracovní prostředí počítače
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
VY_32_INOVACE_06_16_spouštění programů
Malování - uložení a otevření obrázku
Transkript prezentace:

Základní pojmy v informatice –II. Bohumil Bareš

Plocha – jak nemá vypadat

Plocha – je základní obrazovka na Vašem monitoru, která se objeví po zapnutí PC tedy, jde o místo, které se načte po načtení operačního systému nebo po přihlášení uživatele. Na ploše mohou i nemusí být umístěny ikony, které odkazují na určitou složku či program Většina operačních systému umožňuje nastavit pozadí (tapetu) plochy. Jako pozadí si můžete nastavit určitou barvu nebo fotografii ( př já se synem) Na ploše mohou být umístěny okna programu a bývá zde také umístěn panel (lišta s ovládajícími prvky, např. se spuštěnými programy).

Plocha má kromě tapety, kterou jak jsme si řekli můžete zvolit sami má tak zvané ikony – mezi základní patří počítač, koš a uživatel, bývají většinou na ploše PC a pak tak zvaní zástupci (vlevo dole vidíte šipku), přes které spustíte různé programy, ale je možno nastavit zástupce pro soubor či složku.

Složka – bývá, žlutá, ale můžeme ji upravit – má složka má obrázek stromu Zástupci – od druhé řady – prohlížeče na internet a Mapa světa, třetí řada jsou základní programy firmy Microsoft, dále si můžeme dát zástupce př. na kalkulačku apod. Počítač složky Koš 3 prohlížeče internetu MS OFFICE Kalkulačka Hlavní panel

Start Čas Spuštěné programy Klávesnice Čas Spuštěné programy Hlavní panel se skládá z tlačítka start, přes které můžeme vstoupit do všech částí PC nebo také vypnout PC, v další části máme minimalizované programy, které používáme dále vidíme že používáme českou klávesnici CS a čas.

Rozeznejte 4 základní pojmy Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže uvedených možností Zástupce: Poznáme tak, že vlevo dole je šipka, tato ikona, není ani soubor ani složka, má za úkol nám zjednodušit přístup nejčastěji k nějakému programu, nebo možno i k souboru nebo složce…. Když ho smažeme o nic nepřijdeme, jenom budeme déle hledat daný program, složku nebo soubor Složka: Tu si můžeme představit jako Vaši knihovničku s poličkami, slouží k roztřídění Vašich knih (souborů), v jedné poličce máte učebnice do školy, v druhé pohádky, ve třetí westerny, ve čtvrté červenou knihovnu a hned víte do, které poličky máte sáhnout – v počítači si ji i pojmenujete dle sebe Soubor: Je vlastně ta kniha, zde se dočtete nějaké nové informace – vypadají různě dle programu př. soubor videa

Okno Pokud otevřeme nějaký soubor nebo složku otevře se v tzv. okně, vlevo je otevřené okno programu Power point a přímo tento soubor Základní pojmy II. a vpravo složku obrázky. Okno má vpravo nahoře 3 důležité ikonky … ikonku -, kterou minimalizujeme, ale nezavřeme okno, pořád je dole na hlavním panelu, druhé je maximalizace přes celou plochu a X znamená zavřít – vypnout.

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki