Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Menu – gastronomická pravidla
TUKY (LIPIDY).
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
autor Mgr. Alena Marková
Civilizační choroby a výživa
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Diferencované stravování
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Strava při zánětu jater
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Polévky Tec 1 / str
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BE soup 1 Zeleninový vývar s kapáním 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Dršťková z vepřových žaludků 10,60 Kč / 16,- Kč Pátek.
Studené pokrmy.
Ivana Francová, SOU LIběchov
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ČTVRTEK Polévka Houbový vývar s drobením 20,- Kč Polévka Gulášová 25,- Kč.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PÁTEK Polévka Slepičí vývar s játrovou rýží 20,- Kč Polévka Krkonošské kyselo 25,- Kč.
Pondělí BE soup 1 Kuřecí vývar s masem a těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Fazolová s paprikou 16,60 Kč / 21,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí po italsku 20,- Kč Polévka Houbový krém 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Zeleninový vývar s mušličkami 20,- Kč Polévka Selská polévka 25,- Kč.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
STŘEDA Polévka Hovězí s kapáním 20,- Kč Polévka Cibulový krém 25,- Kč.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa - Zelenina
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
TUKY (LIPIDY).
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Výrobní činnost hotelu
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s krupicí a vejcem
Kuřecí vývar s masem a těstovinou
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PESTROST STRAVY.
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s kapáním Dršťková z vepřových žaludků
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD
Transkript prezentace:

Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech

Nevhodné stravovací návyky (nepravidelný příjem potravy, rychlé stravování takřka v běhu na ulici, nevyvážené zastoupení jednotlivých živin…) přispívají, kromě jiných faktorů, ke vzniku peptických vředů. Jídlo většinou přinese úlevu od bolesti dvanáctníkového vředu, ale neuleví od bolesti z žaludečních vředů a může je dokonce zhoršit.

příjem 6 - 7 porcí jídla denně přiměřená velikost jednotlivých porcí Příjem potravy potřeba upravit tak, aby bylo dosaženo plynulé sekrece trávicích šťáv: zajistit dostatečný časový prostor pro stravování příjem 6 - 7 porcí jídla denně přiměřená velikost jednotlivých porcí výběr vhodných potravin a jejich vhodná příprava (viz dále) omezit konzumaci alkoholu

NÁPOJE vyvarovat se nápojům syceným kysličníkem uhličitým (s bublinkami) omezit kyselé nápoje (šťávy z citrusového ovoce) nepít velmi horké či velmi studené omezit pití kávy - ne „turka“ a espresso, kávu vždy dochucovat mlékem nebo smetanou - mírní účinek kávy na sliznici zaž. traktu

pivo - 1/3 nízkostupňového piva k jídlu podporuje trávení, u točeného pozor na kysličník uhličitý víno - snášenlivost je individuální, většinou působí obtíže bílé a dezertní víno ostatní alkohol - není vhodný

POTRAVINY ZAKÁZANÉ maso - tučné maso (husa, kachna), zvěřina, uzeniny, uzené ryby, sardinky, očka, kaviár mléčné výrobky - pikantní a uzené sýry pečivo - kynutá těsta, linecké a lístkové těsto, někdy těsta s kypřícím práškem do pečiva zelenina - zelí, kapusta, květák, zelená paprika, nakládané okurky, ředkvičky, česnek

ovoce - rybíz, rebarbora, ostružiny, maliny, fíky, datle luštěniny - sušené pochutiny - mák, ořechy, ostré koření (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka nejíst velmi horké či velmi studené pokrmy smažená jídla

POTRAVINY DOPORUČENÉ maso - z mladších zvířat, libové (telecí, jehněčí, kuřecí, králičí, krůtí, klokaní, ryby sladkovodní i mořské, vepřové), z uzenin v malém množství dušená šunka tuky - oleje, máslo, margaríny mléčné výrobky - všechny, kromě pikantních sýrů, mléko většinou obtíže zmenšuje, vhodné jsou zejména zakysané výrobky

zelenina - všechna kromě dříve vyjmenovaných ovoce - dostatečně zralé plody, banány, jablka, třešně, višně, broskve, meruňky koření - petržel, dobromysl, bobkový list, pažitka, majoránka, červená sladká paprika, kmín, kopr, vývar z hub

Při stabilizaci onemocnění možno rozšířit: sardinky, linecké těsto, květák, ořechy, mák, datle, drůbeží párky Vhodné technologické postupy - vaření, dušení, grilování, pečení