Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Nevhodné stravovací návyky (nepravidelný příjem potravy, rychlé stravování takřka v běhu na ulici, nevyvážené zastoupení jednotlivých živin…) přispívají, kromě jiných faktorů, ke vzniku peptických vředů. Jídlo většinou přinese úlevu od bolesti dvanáctníkového vředu, ale neuleví od bolesti z žaludečních vředů a může je dokonce zhoršit.
příjem 6 - 7 porcí jídla denně přiměřená velikost jednotlivých porcí Příjem potravy potřeba upravit tak, aby bylo dosaženo plynulé sekrece trávicích šťáv: zajistit dostatečný časový prostor pro stravování příjem 6 - 7 porcí jídla denně přiměřená velikost jednotlivých porcí výběr vhodných potravin a jejich vhodná příprava (viz dále) omezit konzumaci alkoholu
NÁPOJE vyvarovat se nápojům syceným kysličníkem uhličitým (s bublinkami) omezit kyselé nápoje (šťávy z citrusového ovoce) nepít velmi horké či velmi studené omezit pití kávy - ne „turka“ a espresso, kávu vždy dochucovat mlékem nebo smetanou - mírní účinek kávy na sliznici zaž. traktu
pivo - 1/3 nízkostupňového piva k jídlu podporuje trávení, u točeného pozor na kysličník uhličitý víno - snášenlivost je individuální, většinou působí obtíže bílé a dezertní víno ostatní alkohol - není vhodný
POTRAVINY ZAKÁZANÉ maso - tučné maso (husa, kachna), zvěřina, uzeniny, uzené ryby, sardinky, očka, kaviár mléčné výrobky - pikantní a uzené sýry pečivo - kynutá těsta, linecké a lístkové těsto, někdy těsta s kypřícím práškem do pečiva zelenina - zelí, kapusta, květák, zelená paprika, nakládané okurky, ředkvičky, česnek
ovoce - rybíz, rebarbora, ostružiny, maliny, fíky, datle luštěniny - sušené pochutiny - mák, ořechy, ostré koření (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka nejíst velmi horké či velmi studené pokrmy smažená jídla
POTRAVINY DOPORUČENÉ maso - z mladších zvířat, libové (telecí, jehněčí, kuřecí, králičí, krůtí, klokaní, ryby sladkovodní i mořské, vepřové), z uzenin v malém množství dušená šunka tuky - oleje, máslo, margaríny mléčné výrobky - všechny, kromě pikantních sýrů, mléko většinou obtíže zmenšuje, vhodné jsou zejména zakysané výrobky
zelenina - všechna kromě dříve vyjmenovaných ovoce - dostatečně zralé plody, banány, jablka, třešně, višně, broskve, meruňky koření - petržel, dobromysl, bobkový list, pažitka, majoránka, červená sladká paprika, kmín, kopr, vývar z hub
Při stabilizaci onemocnění možno rozšířit: sardinky, linecké těsto, květák, ořechy, mák, datle, drůbeží párky Vhodné technologické postupy - vaření, dušení, grilování, pečení