Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PŘÍPRAVA HUMRA Humr je velký mořský rak, dosahuje okolo 20 cm. Jeho maso je červené, hůře stravitelné. Humra usmrtíme vložením do vroucí vody. Vaříme půl hodiny. Nejvhodnější sezona duben – říjen. Vhodné způsoby přípravy – vaření ve vodě, v páře, grilování. Humří maso se podává s hustými tučnými omáčkami. Ze studeného se připravují humří majonézy, saláty a koktejly.
ROZPŮLENÍ HUMRA Vařeného humra dáme na pracovní plochu. Jednou rukou ho pevně uchopíme a ve středu rozpůlíme velkým kuchyňským nožem. Vnitřnosti vyhodíme, stejně tak jako váček s pískem umístěný blízko hlavy. Vyškrábneme jedlá nazelenalá játra a červeně oranžové jikry, pokud tam jsou.
VYBÍRÁNÍ MASA Z OCASU Ocasní část humra položíme na pracovní desku a nožem rozpůlíme krunýř (můžeme rozstřihnout nůžkami). Pracujeme opatrně, abychom maso nepotrhali. Maso vyjmeme z ocasu a dáme stranou.
ODSTRANĚNÍ KLEPET A NOHOU Prsty uchopíme klepeto co nejblíže u těla a ukroutíme ho. Ukroutíme i druhé klepeto a osm malých nohou. Nohy zlomíme v kloubu a pak pinzetou nebo kuchyňskou jehlou vyjmeme kousek masa, který je uvnitř.
ROZSEKNUTÍ KLEPETA Část klepeta držíme v jedné ruce a nožem rozsekneme, můžeme použít louskáček na ořechy nebo kleště. Odstraníme všechny kousky krunýře a opatrně vybereme z klepet maso. Rozsekneme i zbývající části klepeta a vybereme z nich maso. Stejný postup opakujeme u druhého klepeta.
HUMR
CITACE ZDROJŮ Krabi,humři, langusty [online] 2013 [cit ]. Dostupné z: Humři a langusty, gastroportál [online] [cit ]. Dostupné z: