Semestrální práce z předmětu Ekologie na téma:Hurikány

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
VÍTR.
Základy meteorologie.
Extrémní fenomény počasí
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
ATMOSFÉRA Podnebí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
CYKLONA EMMA A JEJÍ PROJEVY V HOŘICÍCH Bc. Radek TOMÁŠEK.
Člověk a příroda.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Globální oteplování Vít Kmoch.
Přírodní katastrofy.
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Tlak vzduchu, tlakové útvary
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Tlak a proudění vzduchu
Globální Oteplování Jméno: Martin Šiška Obor: Technické lyceum
Pohyb vody na Zemi.
POČASÍ.
Krausová, Ničová, Jirotková
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Využití energie přílivu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
AMERIKA – PŘÍRODNÍ POMĚRY
TROPICKÉ CYKLÓNY petr klika.
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
Atmosféra Země a její složení
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
její znečištění a důsledky
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
3. PODNEBÍ AMERIKY VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Všeobecná cirkulace atmosféry
TORNÁDO Jméno: Solovský Marek Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Nejčastější přírodní katastrofy
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Tropická cyklóna Tropická cyklóna je atmosférický útvar charakteru cyklóny (tlakové níže), v podobě obrovského víru s charakteristickým okem ve středu.
Základní škola Lednice Břeclavská 510
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
ATMOSFÉRA.
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
Marek Doležal, Ondřej Švéda, Filip Vondra
Transkript prezentace:

Semestrální práce z předmětu Ekologie na téma:Hurikány Jméno:Vladimír Tyrpekl Aprobace:AMVT

1.Co je to vlastně hurikán 2.Jak vzniká a jak se hurikán pohybuje 3.Jak vypadá 4.Vliv hurikánu 5.Měření rychlosti a rozdělení do skupin 6.Globální oteplování a jeho možné vlivy na sílu hurikánů

1.Co je to vlastně hurikán? Hurikány, tajfuny a cyklóny jsou vlastně jedno a totéž. Jedná se o regionální názvy stejného jevu- silné tropické bouře. Hurikány jsou vířivé tropické bouře které mohou dosahovat až 250km/h za jediný den dokáží nasbírat průměrně 2 miliardy tun vodní páry čímž způsobují obří vlny a mohutné záplavy. Hurikány dostaly své jméno po západoindickém bohu Hurakonovi.

V dnešní době se pojmenovávají hurikány jmény, jde o to aby se televizním hlasatelům i veřejnosti lépe hovořilo o určitých hurikánech.

2.Jak vzniká a jak se hurikán pohybuje Hurikány vznikají tehdy, kdyže nad teplými vodami oceánu zformují stoupající vzdušné proudy, díky nimž se vytvoří oblast velmi nízkého tlaku. Z ní vznikne uprostřed teplého stoupajícího vzduchu vír. Jak vzduch spirálovitě stoupá vzhůru, ochlazuje se. Vodní pára, kterou s sebou nese, rychle kondenzuje a vytváří se z ní husté bouřkové mraky, ze kterých následně spadne prudký liják. Z vysrážené vodní pára se navíc uvolňuje ohromné množství latentního tepla, které se stává základním zdrojem pro další postup bouře.

Nejčastěji se vyskytuje v období léta a podzimu, kdy jsou pro jejich vznik nejvýhodnější klimatické podmínky (teplá voda oceánů, výrazné proudění vzduchu a příznivé tropické atmosférické podmínky). Oproti dávné minulosti se intenzita výskytu hurikánů snížila. Nejvíce tajfunů bylo v roce 1964(26) a 1995(19).

3.Jak vypadá Ve středu bouře- tzv. oku - je relativní klid. Mraky jsou tu řídké a vítr vane rychlostí okolo 24Km/H. Nejsilnější větry se ale točí právě okolo oka. Tam mohou dosahovat rychlosti až 250km/h/. Oko hurikánu je vlastně pouze tišina uprostřed bouře, období klidu, po kterém mnohdy následuje ještě zuřivější běsnění živlu než v jeho první fázi. Samotné oko může měřit napříč okolo 20-40Km, ale s postupným přílivem spirálovitě rotujících větrů je stále menší a kulatější. Nejničivější větry tak mohou vanout ve vzdálenosti do 100Km od středu oka. Hradba okolo oka dosahuje výšky 13 až 16 Km nad hladinou oceánu.

Hurikán Frances vlevo a utvářející se hurikán Ivan vpravo dole.

4.Vliv hurikánu Nejničivějším projevem hurikánu je vzdouvání mořské hladiny, které ho doprovází.Díky kombinaci nízkého tlaku vzduchu a spirálovité rotace větrů jsou z noře doslova vysávána ohromná množství vody. Z té mohou případně vzniknout mohutné vlny dosahující výšky až 8m. Když pak hurikán dorazí k pobřeží a narazí na pevninu, projeví se v podobě vysoké vodní stěny, která může zaplavit rozsáhlá území.Vzedmutí moře mívá za následek 90% obětí, které si hurikán vyžádá.

Hurikán Andrew udeřil plnou silou v neděli 24 Hurikán Andrew udeřil plnou silou v neděli 24. srpna 1992 chvíli po páté hodině ráno na Floridu. Stal se druhým hurikánem páté, tedy nejvyšší třídy. O čtyři hodiny později, když Floridu opouštěl, zanechal za sebou 43 obětí a škodu okolo 25 miliard dolarů. Je tedy právem označován za nejdražší katastrofu v dějinách USA

5.Měření rychlosti větru Síla hurikánu se dá měřit na dvou stupních. Dvanáctistupňová Beaurfortova stupnice slouží k měření síly větru do rychlosti 118Km/h, přičemž nejsilnější je stupeň 12. Dnes se ale mnohem častěji používá Saffir-Simpsonova stupnice umožňující měření rychlosti i mnohem silnějších hurikánů. Podle této stupnice se síla větru měří pěti stupni. Stupeň1 odpovídá ,,mírným“ větrům o rychlosti okolo 120km/h, zatímco vítr na stupni číslo 5 může dosahovat rychlosti až 250km/h

Kategorie hurikánu

5.Globální oteplování a jeho možné vlivy na sílu hurikánů Podle nových studií vědců z Geofyzikální laboratoře dynamiky plynů v NOAA vzroste v nejsilnějších hurikánech rychlost větru asi o 5 - 12 %, pokud se teplota mořské vody u povrchu zvýší o něco málo přes 2 °C. Dnešní hurikány mohou být vystřídány ještě silnějšími, vlivem toho, jak bude v příštím století docházet k oteplování klimatu díky vzrůstu obsahu skleníkových plynů v atmosféře.

Vědci použili údaje o hurikánech vyskytujících se v současném klimatu a hurikánů modelovaných v předpokládaném vlivu globálního oteplování k vytvoření programu, který předpovídá chování hurikánů. Tento program již byl běžně používán k předpovědím pohybu silných hurikánů v poslední sezóně. Tento program vytvořený ve výše zmíněné laboratoři, je vedoucím projektem využívající výzkumů klimatu k předpovědi možných efektů globálního oteplování na budoucí klima.