Může být nesnadné představit si a pochopit, že pouštní pustina, suchá a vypráhlá, bez dešťů, plná obrovských písečných dun, je poseta jezery, která.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Advertisements

ČINNOST VĚTRU (EOLICKÁ ČINNOST).
Autor: Mgr. Helena Nováková
De stratovulkaan Nyiragongo
… jen klikej a tiše zírej … Nyiragongo je jednou z osmi sopek nacházejících se v pohoří Virunga. Tyčí se do výšky 3470 metrů (podle jiných údajů 3465.
Dánsko Přírodní poměry.
SEVERNÍ AFRIKA.
Vertikální členitost Vy_32_inovace_Zeměpis
Aneb jezero, které musíme zachránit
POUŠTĚ.
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
NIZOZEMSKÉ KRÁLOSTVÍ.
Pohyb vody na Zemi.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Hydrosféra – vody pevnin
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
JEZERO BAJKAL.
Bozkovské dolomitové jeskyně
Pouště Anotace Prezentace zpracovává informace o pouštích mírného i tropického pásu naší planety. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie.
Informace a fotografie
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE ZUZANA ŠTĚPÁNKOVÁ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
AFRIKA.
Podnebí.
CHKO Český kras.
Claudia Richterová 7.třída
JAK ČLOVĚK PŮSOBÍ NA RELIÉF
JAK SE JMENUJE ZVÍŘE NA OBRÁZKU?
Severní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Přírodní podmínky Asie
Pojmy – východní Evropa
Jižní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Afrika – celkový přehled
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Sopečná činnost.
ASIE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
Pouště test k filmu. Poušť Gobi se nachází a) v Chille. b) v Mongolsku. c) v USA. 1.
POVRCH AUSTRÁLIE 1 2 Doplň k číslům názvy: 1 – 5: pohoří 6 – 8: pouště 9 – 11: ostrov a poloostrovy 12: útes
Česká republika Povrch.
POUŠTĚ Vítek Urban leden 2005 prima. Pouště jsou velmi suché oblasti v tropech, subtropech a v mírném pásu. Nerostou zde žádné rostliny. Povrch pouští.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
MARS 4.Planeta ve sluneční soustavě MARS 4.Planeta ve sluneční soustavě.
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
Podnebí Asie Mgr. Iva Roubalíková
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Povrch ČR Číslo: EU DUM 6_07 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zeměpis – podnebí Afriky
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Převody délkových jednotek
Polární pás Co zde roste? Žije? Polární pustiny trvalé zalednění
VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova
Hydrosféra – vody pevnin
Oceány.
Transkript prezentace:

Může být nesnadné představit si a pochopit, že pouštní pustina, suchá a vypráhlá, bez dešťů, plná obrovských písečných dun, je poseta jezery, která zde „nepravděpodobně“ přetrvávají po celá staletí. Taková pustina ale existuje a nelze se divit tomu, že ji kdosi pojmenoval Badain Jaran, něco jako “Poušť záhadných jezer”.

Poušť Badain Jaran leží na sever od Číny, v autonomní oblasti Střední Mongolsko. Je jedinečná tím, že některé její trvalé písečné duny jsou nejvyšší na světě a mezi nimi se nacházejí poměrně velká jezera. Duny zde zůstávají uvnitř trvale vlhké, což vysvětluje jejich odolnost vůči erozi větrem.

Vodní srážky zde dosahují pouhých 40 mm za rok, což zdaleka nestačí pro udržování stálé úrovně hladiny vody v jezerech. Záhada spočívá v tom, že voda jezer vystupuje z proudů vody, která teče v podzemí ze stovky kilometrů vzdálených hor pohoří Qilian jako jakási gigantická podzemní řeka, protože nemá jinou cestu kudy se dostat skrze poušť.

jeep

Výsledkem je neobyčejná a kouzelná poušť posetá lagunami.

Zatímco některá z jezer vznikla relativně nedávno a jejich voda je „sladká“, stará jezera vykazují zvýšenou salinitu. Scenérie je uchvacující, jelikož některé z dun, které jezera obklopují, dosahují výšky až 500 metrů.