Eneolit - úvod Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zemětřesení Název školy
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní typy monarchií
Ukládání čísel v počítači 1
Zelená revoluce Název školy
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Národy světa Název školy
Mladší paleolit - pavlovien
Socioekonomická geografie
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Užití vektorového součinu
Pravěk II - Věstonická venuše
Eduard Manet Název školy
Kámen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Náboženství - opakování
Elektronická pošta Název školy
Počátky člověka v regionu jihovýchodní Moravy
Nástroje mladého paleolitu
Symbolismus Název školy
VY_32_INOVACE_1D.6.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starší fáze doby bronzové
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Socioekonomická geografie - opakování
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Písmo obrázkové Název školy
Typologie neolitické keramiky
Giuseppe Arcimboldo Název školy
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Další typy eneolitických artefaktů
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Matyáš Bernard Braun Název školy
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Gaudí Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Test číselné soustavy Název školy
Světové obyvatelstvo 2 Název školy
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Neolit - úvod Název školy
Lidské rasy 1 Název školy
Jednoduchá krása neolitických nástrojů
Jazyky světa Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Impresionismus Název školy
Bronzové artefakty KLPP
Kultura lidu popelnicových polí
Pravěké hradisko a dnešní krajina
Další nálezy na keltském sídlišti
Ukázky keltského kovářství
Konec pravěku, Slované Název školy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Keramika kultury lidu popelnicových polí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Zbraně kultury lidu popelnicových polí
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Keramika období laténského
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Transkript prezentace:

Eneolit - úvod www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Eneolit - úvod Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_07 Autor Mgr. Miroslav Černý Datum 15. 7. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Pravěk Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu www.zlinskedumy.cz

Atlas archeologických artefaktů VII. pozdní doba kamenná jihovýchodní Morava

Eneolit - úvod Eneolit, pozdní doba kamenná je charakterizována první tavbou volně se vyskytujícího kovu – proto jí někdy říkáme doba měděná. Velkým vynálezem bylo dřevěné oradlo tažené dobytkem. Jeho užívání vedlo ke snadnější obživě většího počtu obyvatel, k rozvoji obilnářství a chovu dobytka. Došlo ke změnám v tváři krajiny. Pastvou a rozšiřováním obdělávaných ploch se původní, především dubové lesní komplexy začaly prosvětlovat. Člověk při své kolonizaci zabral postupně i vyšší polohy, novým strategickým sídlem se stalo výšinné opevnění Dochází k velkému pohybu obyvatelstva. Původní se setkává s nově příchozími skupinami dalších kultur: nálevkovitých pohárů, jevišovické, bošácké a kanelované keramiky. V závěru eneolitu ovládly východní Moravu dvě výrazné invaze: kultury zvoncových pohárů z oblasti Pyrenejí a střední Evropa se dočkala také indoevropské kultury – lidu se šňůrovou keramikou.

Ve výrobě přetrvává technologie štípané industrie, velká variabilita typů nástrojů a surovin.

Nadále přetrvává broušení kamene Nadále přetrvává broušení kamene. Původní tvary jednoduchých seker a klínů jsou vystřídány velkým množstvím nových typů.

Sekeromlaty odráží estetiku svého nositele, mnohdy pak lze takový artefakt přiřadit určité kultuře.

Spolehlivým dokladem přítomnosti konkrétních skupin lidu je nález konkrétního typu nádoby. Vlevo čerpák kultury bošácké, vpravo zvoncový pohár.

Člověk dává nádobám svůj tvar a výzdobu Člověk dává nádobám svůj tvar a výzdobu. Poháry kultury šňůrové keramiky.

Měděné dláto. Objevují se náznaky budoucí technické revoluce: dochází k prvním tavbám volně nalézaného kovu. Kromě mědi se objeví zlato a vzácně i stříbro.

O jaké budoucí revoluci zde hovoříme?

O jaké budoucí revoluci zde hovoříme? Výrobě bronzu.

O jaké budoucí revoluci zde hovoříme? Výrobě bronzu. V čem je tato změna tak důležitá?

O jaké budoucí revoluci zde hovoříme? Výrobě bronzu. V čem je tato změna tak důležitá? Dovolila výrobu nových typů nástrojů.

O jaké budoucí revoluci zde hovoříme? Výrobě bronzu. V čem je tato změna tak důležitá? Dovolila výrobu nových typů nástrojů. Proč je to tak důležité?

O jaké budoucí revoluci zde hovoříme? Výrobě bronzu. V čem je tato změna tak důležitá? Dovolila výrobu nových typů nástrojů. Proč je to tak důležité? Nové technologie umožnily obživu většímu množství obyvatel. Dojde k prvnímu kontinuálnímu osídlení krajiny.

Fotografie a ilustrace Miroslav Černý a Jana Langová Autorská práva vyhrazena