AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní dotační politika a výstavba otevřených optických sítí
Advertisements

Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Regulační výzvy Jaromír Novák © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Návrh „Strategie správy kmitočtového spektra“
Výběrové řízení (aukce) na kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz TK ČTÚ k zahájení veřejné konzultace výběrového řízení 19. března 2012.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Jan Husák: Digitální výzvy 2012 „ICT z pohledu PS“
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
BBF 2005 Fórum pro vysokorychlostní přístup (Broadbandové fórum – BBF) Arnošt Traxler.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
České Radiokomunikace
Cykloturistika Produkty Služby Infrastruktura Propagace.
od aukce ke skoro funkční síti
Evropský podnikatelský konzultační panel - EBTP EBTP je konzultačním nástrojem Evropské komise Umožňuje podnikatelským subjektům sdělit své názory Evropské.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Marketing v pojišťovnictví února 2007 E :45 – 17:15 hod.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ V ČR. ISSS Proces digitálního vysílání v ČR (1999 – 2004) 1999  zahájení experimentálního vysílání DTV (Praha, později Brno)
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
Možnosti sledování konkurenceschopnosti destinací turismu na úrovni regionů a míst Monika Palatková Výroční konference ATIC ČR Turistická informační centra.
Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence RNDr. Radim Pařízek
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Co to je MVNO ? Mobile Virtual Network Operator minimální varianta – Affinity partner (velkoobchodní přeprodej pod vlastní značkou) maximální varianta.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Řízení vztahu se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu se sportovními potřebami Autor bakalářské práce: Daniel Baumruk (147.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Brzdy české digitální ekonomiky
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Regulace výkonnostních parametrů a cenová politika ŘLP ČR, s. p
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Český telekomunikační úřad
ISP Futuretec Jakub Rejzek.
Transkript prezentace:

AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012

Východiska aukce Evropská harmonizace: –Evropská politika rádiové spektra –Digitální program pro Evropu Národní strategie: ČTÚ: Strategie správy spektra (3S Strategie) „Postup Českého telekomunikačního úřadu při správě vybraných částí rádiového spektra se zaměřením na podporu poskytování služeb vysokorychlostního přístupu“ =>Usnesení vlády č. 78 /2011 MPO: Digitální Česko (MPO) - rozvojová kritéria

Východiska aukce

Cíle aukce 4G rollout Podpora konkurence Výnos z prodeje spektra ●Rychlý rozvoj sítí 4G (LTE sítě) ●Zajištění pokrytí ČR mobilním broadband internetem ●Efektivní alokace spektra ●Podpora konkurence na trhu (motivace výstavby nové sítě) ●Důraz na dlouhodobý přínos aukce pro trh než na okamžitý výnos z prodeje spektra

Nejvýznamnější rizika aukce Ekonomická situace zejména s ohledem na současný stav telekomunikačního trhu a nejvýznamnějších operátorů v Evropě Malá atraktivita českého trhu pro zahraniční investory Nepřiměřená očekávání Regulace trhu Komplikace a spory v průběhu přípravy, realizace i po skončení aukce

Hlavní výhrady k podmínkám aukce 1 Neexistence podpory vzniku MVNO pro 2G služby v podmínkách aukce 2 Vysoké nároky na nového hráče, resp. jeho nedostatečná podpora 3 Národní roaming a velkoobchodní nabídka 4 Diskriminační podmínky vůči stávajícím MNOs

Očekávání ČTÚ – kritéria úspěchu aukce – 1.Účast v aukci alespoň 4 zájemců –Stávající 3 mobilní operátoři –Alespoň 1 nový zájemce s reálným zájmem o vybudování LTE sítě pokrývající alespoň 50% populace (tj. zájem o vyhrazený blok v 1800 MHz) 2.Úspěšné vydražení a přidělení spektra v pásmech 800 a 1800 MHz, a významné části spektra v pásmu 2600 MHz 3.Srovnatelná struktura nabídky a dostupnosti mobilních 4G služeb na maloobchodní i velkoobchodní úrovni jako ve srovnatelných zemích EU

Aktuální stav (a další průběh aukce) Skončil trénink a testovací etapa Od pondělí bude zahájena ostrá aukce (Fáze I. – nabídky na bloky) Prosinec 2012 a) Fáze II. (Přiřazovací fáze) b) Oznámení výsledků aukce Leden a únor 2013 a) Úhrada ceny za získané spektrum b) Rozhodnutí o přídělů rádiových kmitočtů.

Ale POZOR – přiznejme si … LTE nenahradí NGA optiku LTE nenaplní cíle DigiČeska I. Sítě LTE (a obecně NGA sítě) nakonec zaplatí zákazníci Podpora musí přijít nejen z „TELCO“ legislativy (stavební řízení apod.) Regulace je investičním rizikem Musí se změnit modely poskytování a úhrady služeb Chceme NGA – musíme je podpořit (transparentně, nediskriminačně a dostatečně)

Děkuji za pozornost