Savci- medvědovité šelmy, ploutvonožci, zajícovci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Savci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se systémem savců od ptakořitných po hlodavce. Materiál je plně.
Advertisements

Medvědi.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Šelmy (Carnivora).
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Lasicovité šelmy.
Savci.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Panda velká Červený výstražný trojúhelník a v něm černobílý medvěd. Označují se jim druhy, kterým v přírodě hrozí vyhubení.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_494_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
Čeleď: Šelmy lasicovité
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.:
Savci – řád: ploutvonožci
Trénink v určování savců ČR
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Tundry a polární oblasti Živočichové (2)
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Zajícovci, hlodavci Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
Zajícovci (Lagomorpha)
Savci – řád hlodavci (zástupci 3) Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Řád šelmy - čeleď medvědovití
Savci – řád hlodavci (zástupci 2)
Autoři: David Slapnička Jiří Štrincl
Savci – řád hlodavci (zástupci 2)
Savci – řád: ploutvonožci Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Šelmy MEDVĚDOVITÉ Autor: Tereza Štrinclová.
Jsou všechny šelmy opravdovými šelmami?
Savci.
Psovité šelmy.
Savci – řád hlodavci (zástupci 1)
Tajga Jehličnatý les.
ŠELMY- MEDVĚDOVITÍ Filip Grábl 8.B
Název projektu: Živá příroda ve škole
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Anotace Výukový program pro žáky 7. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Savci – zajícovci, hlodavci. Možnost využití: interaktivní tabule.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.03.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: listopad 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_24.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Ploutvonožci a sirény Lucie Machovská 3.C.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Přírodopis – 8.ročník Savci – vodní šelmy VY_32_INOVACE_
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
Transkript prezentace:

Savci- medvědovité šelmy, ploutvonožci, zajícovci

Řád: šelmy Čeleď: šelmy medvědovité

Znaky medvědovitých Silné drápy Dokonalý chrup, 4 špičáky v chrupu, největší stoličky = trháky Potrava maso ulovených zvířat

Zástupci medvědovitých Medvěd hnědý- největší evropská šelma V ČR- výskyt ojediněle v Beskydech Všežravec Hybernuje Označuje si území tím, že ostrými drápy strhává kůru stromů

Zástupci medvědovitých Medvěd hnědý

Zástupci medvědovitých Medvěd grizzly- Výskyt sever Ameriky (USA, Kanada) Na ramenou výrazný hrb, tím je také rozpoznatelný od jiných poddruhů Nešplhají po stromech- díky své velikosti Medvěd ušatý- Výskyt východní Asie Na hrudi bílá skvrna ve tvaru písmena V Menší z medvědovitých šelem, téměř vegetarián

Zástupci medvědovitých Medvěd grizzly medvěd ušatý

Zástupci medvědovitých Medvěd lední- Zbarvení splývá se sněhem polárních polí Loví tuleně a ryby Výborný plavec, dokonalý chrup, 4 špičáky v chrupu, největší stoličky = trháky Potrava maso ulovených zvířat

Zástupci medvědovitých Medvěd lední

Zástupci medvědovitých Panda velká Výskyt Čína (Tibet) Spíše býložravec-živí se bambusy + drobný hmyz, vejce.

Medvídkovití

Znaky medvídkovitých Drobné šelmy Žijí převážně na stromech Noční lovci Všežravci

Zástupci medvídkovitých nosálové mývalové

Procvičování 1. Čím se živí medvěd hnědý? 2. Proč odírají medvědi kůru stromů? 3. Co tvoří potravu medvěda ledního?

Procvičování 1. Čím se živí medvěd hnědý? Je všežravec, živí se jak potravou z ulovených zvířat, tak i rostlinnou potravou. Živí se převážně kořínky, ovocem, lesními plody. S oblibou vybírá med divokým včelám. 2. Proč odírají medvědi kůru stromů? Označení teritoria. 3. Co tvoří potravu medvěda ledního? Tuleni, ryby.

Ploutvonožci

Ploutvonožci Žijí v chladných mořích v polárních oblastech Zástupci: tuleň, lachtan, mrož

Ploutvonožci Tuleň obecný Žije ve vodě, na souši nemotorný pohyb pomocí ploutví. Silná vrstva podkožního tuku Nemá ušní boltce, zvukovody a nosní dutina jsou uzavíratelné. Phoca vitulina

Ploutvonožci Mrož obecný-Dlouhý až 4,5 m 2 kly v horní čelisti, jimi se přidržuje ledového podkladu.

Ploutvonožci Lachtan Nejvíce podobný předkům šelem Mají zachovány ušní boltce Pohybují se zdatně i po souši, zadní končetiny podsunou pod tělo

Ploutvonožci Lachtan

Zajícovci

Králík domácí

Králík domácí Pochází z králíka divokého, jeho domovem je Španělsko a severní Afrika Býložravci Přední končetiny uzpůsobeny k hrabání Chrup neúplný-chybí špičáky Velké řezáky, které neustále dorůstají a obrušují se Rychlé množení-5-10 mláďat/rok, březost 1 měsíc Užitek- maso, kožky se vyčiňují na kožešnické výrobky

Králík divoký

Králík divoký V ČR uměle vysazen, žije v koloniích Loví v noci Žije v norách Mláďata se rodí holá a slepá (po 10 dnech začínají vidět) V Austrálii se přemnožil a působí značné škody (nemá v oblasti přirozeného predátora)

Zajíc polní

Zajíc polní Větší než králík, má delší ušní boltce Hloubí mělký dolík do země Mláďata jsou osrstěná a vidoucí Lovná zvěř, loví se jen na podzim, jinak jsou hájeni

Procvičování 1.Co víš o chrupu zajícovců? 2.Kolik mláďat mívá v jednom vrhu samice králíka? 3.Jmenujte rozdíly mezi králíkem a zajícem.Rozdíly anatomické i etologické.

Odpovědi 1.Co víš o chrupu zajícovců? Neúplný chrup, dorůstající řezáky, nemají špičáky 2.Kolik mláďat mívá v jednom vrhu samice králíka? 5-10 mláďat 3.Jmenujte rozdíly mezi králíkem a zajícem. Zajíc je větší, má delší boltce černě zbarvené na špičkách, mláďata rodí osrstěná a vidoucí. Hloubí do země mělký dolík, králík žije v noře.

Použité zdroje ČERNÍK, V., BIČÍK, V., BIČÍKOVÁ, L., MARTINEC, Z. Přírodopis 2 pro 7. ročník základní školy – zoologie, botanika, Praha : SPN, 1999, 128 s., ISBN 80–7235–069–2. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brown-bear-in-spring.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ursus_arctos_horribilis.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ursus_thibetanus_3_(Wroclaw_zoo).JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eisb%C3%A4r_1996-07-23.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Procyon_cancrivorus_2%2C_Costa_Rica.JP http://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=%28Nasua+nasua&title=Special%3ASearch http://commons.wikimedia.org/wiki/Ailuropoda_melanoleuca http://commons.wikimedia.org/wiki/Phoca_vitulina http://cs.wikipedia.org/wiki/Mro%C5%BE http://commons.wikimedia.org/wiki/File:107_0798_Sivuchi_wiki.jpg

Použité zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki/Sciurus_vulgaris http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apodemus_flavicollis_(Ratiborice).jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europ%C3%A4ischer_Ziesel_aus_Erdloch_guckend.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Microtus_arvalis_lenghts.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9C%D1%8B%D1%88%D1%8C_2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Krysa_obecn%C3%A1 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Co-swand-09-12.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oryctolagus_cuniculus.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/European_Hare_2012-07-30_5.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marmota_marmota_-Swiss_Alps-8.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ondatra_zibethicus_FWS.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castor_fiber_vistulanus2.jpg