Pohyb kontaminantů v půdách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočty z chemických rovnic
Advertisements

Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Ochrana Ovzduší - cvičení 6 Omezování plynných emisí
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Základy termodynamiky
Fugacitní modely distribuce látek v životním prostředí
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Chemie technické lyceum 1. ročník
Reaktivita a struktura
Fugacitní modely 3. úrovně (Level III)
Partiční koeficient Kow Awater  Aoctanol
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
Chemie a její obory.
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Fugacitní modely 2. úrovně (Level II)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsoby vyjadřování složení směsí
Základní charakteristiky látek
Chemické výpočty III.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Simultánní reakce – následné reakce. Použitím substituce c B ≡ u.v dostáváme pro c B = f(t) výslednou funkci:
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
Adsorpce plynů a adsorpce z roztoků na pevné materiály
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Aplikace analytické metody head – space na zeminy kontaminované VOC
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemické výpočty II.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Testování nových druhů adsorpčních materiálů pro odstraňování.
Dielektrická konstanta roztoků
* © Biochemický ústav LF MU (V.P.) * © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Molární hmotnost, molární objem
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
PŮDOZNALSTVÍ.
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Půdní reakce Půdní reakce patří k nejvýznamnějším charakteristikám půdy !!! Vyjádření  v hodnotách aktivity (koncentrace) hydroxoniových (H 3 O + ) iontů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
ZÁKLADNÍ UČEBNICE. ROZDĚLOVACÍ KOEFICIENT LÁTKY V SYSTÉMU OKTANOL - VODA c 1 (o) a c 1 (w) molární koncentrace rozpuštěné látky v oktanolové a vodné fázi,
OPAKOVÁNÍ - BILANCE Přehled středoškolské chemie, SPN 1995: PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD
Elektrické vlastnosti fázových rozhraní
Stanovení půdní reakce, výměnné acidity
Stavová rovnice ideálního plynu
Role mykorhizních symbióz v minerální výživě rostlin
Základní pojmy.
Distribuce látek v životním prostředí: od limitů po sanace
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Kontakty a materiály J. Šedlbauer tel.:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Partiční koeficient Kow Awater  Aoctanol
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Fugacitní modely distribuce látek v životním prostředí
Pohyb kontaminantů v půdách
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Elektrické vlastnosti fázových rozhraní
Chemické látky v ekosystémech
Adsorpce plynů a adsorpce z roztoků na pevné materiály
„Svět se skládá z atomů“
Půdy.
Transkript prezentace:

Pohyb kontaminantů v půdách

Sorpce v půdě a v sedimentech A: Absorpce do amorfní organické hmoty (non-aqueous phase liquid, NAPL) B: Absorpce do kondenzované organické hmoty (soil organic matter, SOM) C: Adsorpce na vlhké povrchy organické hmoty D: Adsorpce na vlhké minerální povrchy E: Adsorpce na minerály s mikropóry (např. zeolity)

Sorpce na různých půdách Sorpce fenantrenu na různých půdách a sedimentech Proč je sorbované množství různé? Příčinou je různý obsah organické hmoty (organic matter, OM)

KOC Partiční proces: Aw  Aoc nebo Aw  Aom nebo Aw  As Partiční koeficient voda – organický uhlík Koc má jednotku l/kg (litry vodného roztoku na kilogramy organického uhlíku) jde o tendenci látky přecházet z vody do organické složky půdy oc – organický uhlík (organic carbon) om – organická hmota (organic matter) s – půda (soil)

Vztah mezi Koc a Kd (Kp) Kd (alt. označení Kp), Kom , Koc foc (fom) je vlastnost půdy organická hmota je asi z 50% uhlík foc ~ 0.5 fom Koc ~ 2 Kom

Měření foc a fom Typické hodnoty fom foc a fom Spalováním organické hmoty v peci (450C; 24 h) a určení rozdílu hmotností Chemickou oxidací organické hmoty např. manganistanem a IČ detekcí vzniklého CO2 Typické hodnoty fom Rašelina: většina organické hmoty, fom = 0.5 až 1.0 Půdy: závisí na vrstvě, fom = 0.01 až 0.5 Vodní sedimenty: většina organické hmoty mineralizována, fom = 0.00001 až 0.05

logKoc je přímo úměrné logKow (partiční koeficient voda – oktanol) Odhad Koc logKoc je přímo úměrné logKow (partiční koeficient voda – oktanol) log Koc = 1.00 log Kow – 0.21 logKoc je přímo úměrné logCwsat (rozpustnost látky ve vodě) log Koc = -0.54 log xwsat + 0.44 Karickhoff et al. (1979, Water Research 13, 241-248)

Odhad Koc log Koc = 4.04 - 0.557 log Cwsat (M) Chiou et al. (1979, Science 206, 831-832)

Detailnější korelační vztahy Koc – Kow Odhad Koc Detailnější korelační vztahy Koc – Kow Compounds a b Alkylated and chlorinated benzenes, PCBs 0.74 0.15 PAHs 0.98 -0.32 Chlorinated phenols 0.89 -0.15 C1 and C2 halocarbons 0.57 0.66 only chloroalkanes 0.42 0.93 only chloroalkenes 0.96 -0.23 Brominated compounds 0.50 0.81 Phenylureas 0.49 1.05

Příklady Vypočítejte sorpční koeficient benzenu v sedimentu, je-li v literatuře nalezená hodnota logKoc pro benzen 1.58 a v sedimentu je kolem 2 procent organické hmoty. Kd = Koc foc = 10logKoc fom/2 = 101.58 0.02/2 = 0.38 l/kg Odhadněte sorpční koeficient m-chlorophenolu z distribučního koeficientu Kow (např. na http://logkow.cisti.nrc.ca/logkow/search.html ). Doporučená hodnota logKow = 2.50 logKoc = 0.89 logKow – 0.15 = 2.08 Literární hodnota logKoc = 2.54 chyba 10logKocodhad / 10logKoclit = 0.35, chyba odhadu je 65%

Různé formy vztahu pro absorpci do organického uhlíku: Mechamismy sorpce Různé formy vztahu pro absorpci do organického uhlíku: Platí pouze pro neutrální (“hydrofobní”) organické látky foc > 0.001 se obecně považuje za hranici použitelnosti, jinak dominuje sorpce na površích anorganických složek, popř. sorpce spojená s chemickou reakcí (chemisorpce).

Mechamismy sorpce

Freundlichova izoterma Adsorpce Sorpce na povrchu půdních částic je adsorpce. Experimentální data o adsorpci jsou zpravidla vyjadřována ve formě adsorpční izotermy: závislosti adsorbovaného množství na parciálním tlaku (v případě adsorpce z plynné fáze) nebo na koncentraci (v případě roztoků). Freundlichova izoterma alt. Langmuirova izoterma n, popř. a, b jsou konstanty

Exponent Freundlichovy izotermy při různých mechanismech adsorpce, příklad adsorpce s absorpcí Kd: partiční koeficient půda - voda (l/kg) fOC: podíl organického uhlíku v půdě (kgOC/kgpůda) KOC: distribuční koeficient organický uhlík – voda (l/kgOC) fBC: podíl pevné fáze, na které probíhá adsorpce (kgBC/kgpůda) KBC: adsorpční koeficient pevná fáze - voda ([µg/kgBC]/[µg/l]n) Cw: koncentrace ve vodě (µg/L) n: exponent ve Freundlichově izotermě

Pohyb těžkých kovů v půdě, závislost na pH

Limitní obsah těžkých kovů v půdě (celkový obsah v mg na 1 kg sušiny, výluh lučavkou královskou)