Struktura Tradingu v ČEZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
6. Trh termínových kontraktů
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Obchodování na pražské burze Petr Koblic, CEO. 2 Historický exkurz  1871 Komoditní a akciová burza v Praze  1920 – 39 Období rozkvětu burzy  1939 –
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Představení Energetické burzy Praha
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Finanční deriváty I. Ing. Martin Širůček, Ph.D.
Finanční deriváty Zdeněk Jelínek. Finanční deriváty Finanční derivát je finanční nástroj založený na určitém finančním nástroji (podkladovém aktivu).
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Předmět: Řízení podniku 1
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Poskytování služeb jako ekonomická činnost. Tvorba podnikatelského plánu Analogie s výrobními podniky Nutno mít na zřeteli charakteristické vlastnosti.
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
MARKETING.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) Dr
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Treasury, transfer a oceňování zdrojů Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1 3. ročník – zimní semestr Přednáška 7 – 2006/7.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Aktuální vývoj na finančních trzích Petr Budinský Prorektor VŠFS Praha, 11. listopadu 2008.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční deriváty Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy, ale právy. Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy, ale.
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Určení cenové úrovně roku EEX Roční produkty – BaseLoad a PeakLoad CAL 09 a za období obchodování až přepočtené z € na Kč.
Model strategie marketingového mixu
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Riziko protistrany a změny v modelu fungování trhu s finančními deriváty Jiří Witzany Rozvoj a inovace finančních produktů, VŠE,
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_09 Název materiáluObchodování.
Co jsou opce? Datum: 9. únor 2016 Lektor: Gabriel Jurčák Kontakt:
Obchodování na PXE David Kučera Generální sekretář PXE.
SPOLUPRÁCE VÝROBA VELKOOBCHOD Jiří Tesák, obchodní ředitel TZB, Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o. Slavkov
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Webové portály účastníků energetického trhu
Kolektivní investování
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy)
Webové portály LDS/MDS
Prezentace pro přednášející
Transkript prezentace:

Kontinuální obchodování – 1rok zkušeností z fungování (nejen) PXE PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Kontinuální obchodování – 1rok zkušeností z fungování (nejen) PXE Ladislav Miškovský ČEZ, a.s. Praha, 15. května 2008

Struktura Tradingu v ČEZ Portfolio VÝROBA Trading Sales Cenový Servis pro ČEZ Prodej a pro ostatní klienty s požadavky na nestandardní produkty, včetně “retail“ obchodů pro účastníky neaktivní na “wholesales“ trhu. Cíl: dosáhnout stanovených cílů. Měřeno dosaženou marží mezi cenou vstupů a výstupů. Distribuční strategie Hrubá marže (HM) Cíl: Max. efektivita využití zdrojů a dosažení plánované HM Měřeno výslednou HM Plnit roli Market Makera na PXE. Transaktovat “flow“ z Výroby a Sales za co nejlepší ceny. Transaktovat klientské ordery včetně orderů ostatních desků. Obchodovat na vlastní účet v rámci stanovených RISK limitů. Cíl: Naplnit roční budget Měřeno dosaženým výsledkem na bázi mark to market (M2M)

Interakce desků v ČEZu a „flow“ management

Charakteristika Systému / System Highlights (1) PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Charakteristika Systému / System Highlights (1) Elektřina zařazena finančním sektorem do koše “oblíbených“ energetických komodit. Finanční trhy jsou jednoznačně symbolem globalizace a “financial engineering“ dominuje jak derivátovým tak i “plain vanilla“ produktům. Elektřina se dnes již neobchoduje pouze za účelem vyrobitXspotřebovat, výrazný vliv spekulativních obchodů. Existuje časový nesoulad mezi zájmem výroby prodat a zájmem spotřeby (trhu) koupit. Řada účastníků trhu pracuje v režimu Mark To Market (M2M). Kromě elektřiny, ceny ostatních energetických komodit (ropa, uhlí, plyn…) jsou v čase spojité, rozdíl ceny spotové a forwardové je tvořen časovou hodnotou peněz (TVM). Elektřinu nelze “skladovat“ a proto forwardové ceny nejsou se spotovými přímo propojeny přes TVM, jejich diference je vyjádřením rizikové prémie.

Charakteristika Systému / Základní formy trhů (2) PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Charakteristika Systému / Základní formy trhů (2) Volný trh - OTC Market (Over-the-Counter) V České rep. podporován brokerskými obchodními platformami od prosince 2004 Burzovní trh - Exchange Market Pražská Energetická Burza (PXE) říjen 2006 oznámen záměr vytvořit burzu 21.12. 2006 oficiální založení PXE 17.7. 2007 spuštěno obchodování

OTC Market (Over-The-Counter) PRG-ZPD008-20041008-11373P1C OTC Market (Over-The-Counter) volné obchodování mezi účastníky trhu přímo nebo za účasti prostředníka (brokerské firmy) do obchodu vstupuje parametr kreditního rizika mezi účastníky obchodování, tzn. každý účastník si musí být vědom případných rizik souvisejících s defaultem protistrany, proto celkové množství zobchodovaného podkladového aktiva se snaží limitovat. (to může být bariérou, limitujícím faktorem pro hloubku trhu…) rizikem je nejen nedodání podkladového aktiva (elektřiny), nebo nezaplacení příslušné dodávky, ale i cenová delta “náhradní dodávky“ a dostupnost podkladového aktiva vůbec.(nejsou neznámé případy “market squeeze“ a jeho cenové implikace…) typické pro OTC obchody je, že křivka, která je finálovým výstupem, nemusí být vnímána/respektována jako nejtransparentnější obraz tržních sil a majoritního flow.

Brokerská Obchodní Platforma – TFS (CZECH Screen) PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Brokerská Obchodní Platforma – TFS (CZECH Screen)

Brokerská Obchodní Platforma – TRAYPORT PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Brokerská Obchodní Platforma – TRAYPORT

Burzovní trh / (Exchange Market) PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Burzovní trh / (Exchange Market) vnímána jako „nejtransparentnější“ způsob obchodování, bez možnosti ovlivňování cenového vývoje… poskytuje velmi reprezentativní výstup v podobě cenové křivky (revalvačních cen). jako centrální protistrana eliminuje kreditní riziko mezi účastníky trhu navzájem. PXE obchoduje (kromě dnů) s produkty definovanými jako FUTURES initial margin – finanční zajištění nominální hodnoty otevřených kontraktů variation margin – finanční zajištění změny ceny držených pozic delivery margin – finanční zajištění skutečné dodávky/odběru má stanovena kritéria pro Market Makery (MM) market making (tvorba trhu) na vybrané produkty (2M, 2Q,1Cal – Base+Peak) cena od 9.00-12.15 a 13.15-16,00 maximální BID-OFFER spread (base 1EURo, peak 3EURa) nová cena po uskutečněném obchodu do 7 minut

Obchodní Platforma PXE PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Obchodní Platforma PXE

Obchodní Platformy – Podíly obchodů / (Market Share)

Účastníci trhu / (okruh stávajících i potencionálních účastníků) PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Účastníci trhu / (okruh stávajících i potencionálních účastníků) Výrobci el. energie Spotřebitelé Lokální obchodníci s el. energií Finanční sektor Burzy (EEX, PXE…) Investiční / Komerční banky (Goldman Sachs, Merrill Lynch, Deutsche Bank,UBS, Baclays, Citibank…) Nadnárodní obchodníci s el. energií (SEMPRA…) Brokeři obchodující na vlastní účet Brokeři neobchodující na vlastní účet – TFS, Prebon, ICAP, GFI, Spectron, MAN-Global…) Institucionální investoři Podílové fondy Hedge funds (pozn. 1,9bln $ vložených prostředků…) Sovereign funds (pozn. 3,7bln $ …)

Účastníci trhu / Struktura obchodů za 04/2008

Tvorba cen / (Zdroje cenové křivky) PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Tvorba cen / (Zdroje cenové křivky) Firma má vlastní tradingovou jednotku, její obchodníci zpravidla: kotují ceny podle vlastních představ, názorů na další vývoj a nebo podle již zaujatých pozic na daném podkladovém aktivu, snaží se odhadnout očekávání ostatních účastníků trhu, budoucí vývoj na daném segmentu trhu, případně na komplementárních produktech, pokud jiní účastníci trhu mají jiná očekávání, projeví se to zpravidla zobchodovanými objemy.

Co ovlivňuje cenu… Spotová i forwardová cena mají každá své „drivers“: PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Co ovlivňuje cenu… Spotová i forwardová cena mají každá své „drivers“: na straně výroby i na straně spotřeby krátkodobé či dlouhodobé povahy fundamentální (data o vývoji ekonomiky) nebo technické (technická analýza) Výroba ceny paliv cena CO2 povětrnostní vlivy (vítr, déšť) technické problémy revize zařízení Výroba&Spotřeba povětrnostní vlivy (teplota,oblačnost) Spotřeba denní čas prázdniny / státní svátky povětrnostní vlivy (teplota)

Kompilace informací pro obchodníka PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Kompilace informací pro obchodníka

Technická Analýza – důležitá součást rozhodování Cal09 PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Technická Analýza – důležitá součást rozhodování Cal09

Technická Analýza – důležitá součást rozhodování ROPA

Technická Analýza / Cal09 vs. ROPA

Technická Analýza / Cal09 vs. CO2

Technická Analýza / Cal09 vs. Cal10

Děkuji za pozornost… Praha, 15. května 2008 PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Děkuji za pozornost… Praha, 15. května 2008