Laserové operace Petr Havel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Základní experimenty s lasery
KOŽNÍ SYSTÉM.
NEINVAZIVNÍ, BEZBOLESTNÝ, EFFEKTIVNÍ REDUKCE LOKÁLNÍHO TUKU A OBVODU BODY CONTOURING BEZ CHIRURGIE BEZ DOBY NA ZOTAVENÍ.
Sluneční elektrárna.
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Podnebí se vyznačuje míšením oceánských a kontinentálních vlivů. Je charakterizováno západním prouděním s převahou západních větrů a poměrně hojnými srážkami.
HEMODIALÝZA.
Nemoci oběhové soustavy
Využití elektromagnetického záření v praxi
TRANSPLANTACE LEDVIN.
referát č. 20: ČINNOST LASERU
P. Machek, M. Křečková Fresenius Medical Care – DS Most
Popis Sulk: 1 mm Epiteliální úpon: 1 mm Fibrózní úpon: 1 mm Marginální gingiva Okraj marginální gingivy Svazky vláken Vazivo Kost.
Nádory v oblasti dutiny ústní
LumiSlimPro nízkoenergetický laser k odbourání tukové tkáně Poláček V. 1.LF UK, IPVZ Praha.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření Tadeáš Trunkát 2.U.
Infračervené záření.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Aneta Trkalová Petra Košárková
Vendula Smékalová VŠLG
Hemodialýza X33BMI Peter Kováč.
Prezentace předmětu X33BMI Petr Huňka
Optický přenosový systém
Ošetřovatelská péče o nemocné s varixy
Koronarografie a balónková angioplastika (PTCA)
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_01 Tematická.
Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)
- význam nádorových onemocnění
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Optické kabely.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Hemoroidy – konzervativní nebo chirurgický přístup?
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Optický kabel (fiber optic cable)
Přednášky z lékařské přístrojové techniky Masarykova univerzita v Brně
Použití IPL v kosmetické praxi
Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie
Hypertermie Pavel Lstiburek.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření.
Fyzikální seminář 2014 Jak zapálit bublinu?? Laserem! Ondřej Tyle.
Da Vinci robotic surgical system
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Lasery.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Jednovidová vlákna Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Endometrióza Eva Zemčíková
Fototerapie Vratislav Fabián Elektromagnetické spektrum  Blízké UV záření (200 až 400) nm UV-C (krátkovlnné) pod 280 nm UV-B (středněvlnné)
Zuzana Gocníková Filip Hutečka Hana Koláčková Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (fyzikální část)
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
Název: VY_32_INOVACE_ ICT_9A_15B Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Jaroslava Broumová Ročník: 9. Tematický.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
Fototerapie Vratislav Fabián.
Problémy Ozónové vrstvy.
ULTRAZVUKOVÝ ČISTIČ - SonicOne
Transkript prezentace:

Laserové operace Petr Havel

Obsah prezentace Historie Princip Dělení laseru v medicíně Jednotlivé zákroky, použití Nová technologie

Trocha historie 1953 předchůdcem Laseru byl tzv. Maser, který však generoval mikrovlnné záření . 1960 Theodore Haiman v USA předvedl první funkční laser – rubínový 1961 Leon Goldman použil laser v dermatologii, Charles Campbell k terapii odchlíplé sítnice 1972 vyrobeno flexibilní světelné vlákno Do Čech dorazil Maser v roce 1962 a o rok později i Laser

Princip laseru Jedná se o zdroj velmi kvalitního záření: monochromatické koherentní Rozlišujeme 3 typy laserů: plynové nejčastěji argon, helium, neon velmi vysoké výkony musí se chladit, nákladné na provoz pevnolátkové krystal s příměsí cizorodé látky polovodičové klasické diody

Dělení laseru v medicíně 1/2 CO2 laser použit plyn kysličníku uhličitého vlnová délka 10 600nm neproniká tekutým prostředím hloubka vniku 0,1 – 0,5 mm od povrchu paprsek nelze přenášet optickým vláknem Nd:YAG laser použit krystal ytria hliníkového granátu obohaceného Neodymem vlnová délka 1 064nm proniká hluboko do tkání tekuté prostředí není překážkou bezpečnější a sofistikovanější

Dělení laseru v medicíně 2/2 Lasery neinvazivní – biostimulační určeny pro: kosmetičky, zdravotní sestry účinek: paprsek stimuluje buňku k tomu, aby fungovala, jak má, takže v tkáni nic neničí v žádném případě nebolí. Dokonce je to spíš příjemné. Invazivní chirurgické lasery určeny pro: vyškoleného lékaře účinek: dochází k relativnímu zničení určitého typu nežádoucí tkáně a odstranění problému invazivní lasery mohou být někdy bolestivé. Záleží na místě, kde se zákrok provádí. V takovém případě použijeme anestezii.

Lasery neinvazivní Pomáhají při dohojování pooperačních ran jizvy se hojí mnohem rychleji a jsou minimálne viditelné. Zároveň je třeba laserovou terapii aplikovat co nejdříve Regenerace pleti používá se se sepeciílním gelem, kde dochází k silnému okysličení pleti, které hydratuje a tonizuje pleť Odstranění akné paprsek působí do hloubky 1 – 5mm kde jsou uloženy žlázky, které způsobují akné. Paprsek pouze omezuje jejich činnost, neničí je. Regenerace nehtového lůžka Plísně a nehtové deformace Léčení oparů

Transplantace vlasů Spočívá v přenosu vlastních zdravých vlasů z týlní oblasti Zákrok se provádí v místním umrtvení a je poměrně časově náročný Trvá v průměru několik hodin Operace začíná odběrem kožního štěpu Skalpelem se rozdělí na drobné štěpiny o 1-2 vlasech Poté jsou vsazovány pomocí mikropinzety do otvory v holé části hlavy Plnohodnotný růst začíná až po 5-6 měsících transplantace Významný zlom CO2 Laser, který má mnoho výhod: využívá se k tvorbě otvorů nedochází ke krvácení z otvorů dochází k prosakování tkáňového moku => štěpiny se snáze přilepí vytváří otvory pravidelněji, hustěji, do přesné hlouby a uhlu délka zákroku se zkracuje na 2/3 času hojení je méně bolestivé Laser dále zabraňuje padáním vlasů, vlasy zesiluje a mnohem méně se mastí

Odstranění chrápání Zákrok se provádí ambulantně a v místním umrtvení. Doktor upraví tvar čípku v krku a měkkého patra. Délka zákroku trvá cca 15 minut. Pooperační bolesti jsou srovnatelné s léčením angíny a trvají 10-14 dnů. Není nutná pracovní neschopnost a pacient není omezen v běžných činnostech. Cena zákroku je cca 10 000 Kč

Odstranění křečových žil Dříve se žíly odstraňovaly tzv. stripingem nepříjemný zákrok časté krevní podlitiny jizvy dvoutýdenní pracovní neschopnost Výhody odstranění žil laserem: nedochází ke krevním podlitinám žádné jizvy zákrok je ambulantní Zákrok se provádí v místní anestesii v celém rozsahu žíly. Vyžaduje dobré ultrazvukové vyšetření cévního systému. Odstranění se provádí zavedením vlákna diodového laseru do cévy Pak dojde k následnému zatavení žíly (žíla se smrští a tělo ji vstřebá). Zákrok trvá cca 1 hodinu, poté je nutno končetinu 3 dny bandážovat.

Stomatologie 1/2 Citlivé zubní krčky Bělení zubů U zubů se jedná o podpůrnou terapii, která nenahrazuje standardní léčebné postupy. Citlivé zubní krčky používá se biostimulační laser úspěšná v 90% zákroků je nutno absolvovat 3 zákroky Bělení zubů odstranění zažloutlé barvy zubů zákrok trvá 40 minut nelze vybělit mrtvé zuby metoda nenarušuje zubní sklovinu jako je u bělících past za jeden zub 750 Kč efekt závisí na kouření, pití černé kávy, červeného vína Nanese se speciální gel Následné krátké ozáření

Stomatologie 2/2 LASER ošetřuje zubní kaz bez vrtání a bolesti. LASER  ošetřuje  parodontózu vyžadující stomatochirurgický zásah bez nutnosti použít skalpel, se zkrácením doby hojení a redukcí pooperačních potíží. LASER řeší  problémy s bolestivými afty a herpesem, urychluje jejich hojení a  zbavuje pacienty bolestivých komplikací. LASER umožňuje předcházení vzniku zubního kazu u dětí, na místech, která jsou zatížena zvýšeným rizikem jeho vzniku. Řešením je pečetění těchto míst s užitím laseru. LASER vyřeší problém s prořezáváním  zubů moudrosti, vyžadující chirurgický zásah stomatologa.

Oči Operace se provádí ambulantně Je nebolestivá Oči mohou mrkat K znecitlivění se používají anestetické kapky Až do 14 dioptrií Operace se skládá ze dvou částí: Seříznutí velmi tenké vrstvy rohovky Aplikace laseru

Nanokuličky 1/2 jádro kličky 110nm + zlatý povlak 10nm smíšení kuliček s buňkami nádoru ozáření laserem, pracující v oblasti 1000nm (blízké infračervenému světlu) kuličky se ohřejí na 55°C a následkem toho se nádorové buňky uvaří 100% účinnost kuličky jsou pro lidský organismus neškodné dokáží proniknout do míst kam je obtížné se dostat a kde je lékaři potřebují mít lze je buď vstříknout do nádoru nebo procházejí krevním řečištěm. Nový typ nanokuliček se se váže na nádorové buňky

Nanokuličky 2/2 Roztoky nanokuliček konstruované tak, aby zachytávaly světlo různých vlnových délek. Vzorek „vnímavý“ na vlnové délky kolem 1000 nm je zcela vpravo. O citlivosti nanokuliček na různé vlnové délky rozhoduje síla zlatého povlaku.  Na obrázku jsou výsledky teoretických výpočtů.

Další využití laseru K měření délek – stavebnictví Sváření, řezání, vrtání – strojírenství Navádění střel – armáda Laserový mikrofon – špionáž Přenosy signálů – telekomunikace Výroba mikročipů – elektrotechnika

Odkazy Vlasy http://www.plastikapraha.cz/transplantace_det_cz.htm http://www.sanquis.cz/clanek.php?id_clanek=421 Nanokuličky http://www.transhumanismus.cz/blog.php?time=050117 Chrápání http://www.mesicnikzdravi.cz/poradna/2005_poradna12.htm Zily http://www.mineralfit.cz/mineralfit/clanek/274--krecove-zily---lecba-laserem.html Zuby http://www.stomateam.cz/index.php?clanek=140 Oči video http://video.google.com.au/videoplay?docid=8708452816843725345

Dekuji za pozornost