Slapové jevy Igor Dostal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Měsíc a jeho vliv na Zemi
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Měsíc.
Fáze Měsíce.
MĚSÍC.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Start Cíl 8 Hlavní městem Filipín je… A) Kuala Lumpur B) Karáčí C) Manila D) Dháka.
Geografie jako věda a její využití
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
Cíl Start Cíl Start.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Vznik a vývoj litosféry
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
POHYBY MOŘSKÉ VODY.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Světový oceán.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Planeta Země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _612 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Využití energie přílivu
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Kartografie – měřítko mapy
1 POHYBY ZEMĚ (žáci mají otevřený Školní atlas světa nebo Školní atlas dnešního světa – v obou případech strany 10-11)
Registrační číslo projektu
Podnebí ČR Igor Dostal.
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Gravitační síla, gravitační pole Země
Slapy Amálie Knotová 1.B.
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
Půdy České republiky Igor Dostal.
Měsíc Iva Ouhelová.
Měsíc - - přirozená družice Země
Měsíc.
Jezera Mgr. Petr Králík.
Jižní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
MĚSÍC.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Země – modrá planeta.
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Měsíc a jeho pohyby.
Gravitační zákon velikost gravitační síly.
Hydrosféra – vodní obal země.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Transkript prezentace:

Slapové jevy Igor Dostal

Obsah Druhy slapových jevů Mořské dmutí Využití slapových jevů Co jsou to slapové jevy Druhy slapových jevů Mořské dmutí Využití slapových jevů

Jaký je rozdíl mezi pojmy slapy x Slapy? Co jsou to slapové jevy Jaký je rozdíl mezi pojmy slapy x Slapy? slapy = zkrácený tvar pro termín slapové jevy Slapy = Slapská přehrada, vodní nádrž na středním toku řeky Vltavy X

Slapové jevy = slapy periodické deformace tvaru zemského tělesa jsou vyvolány gravitačním působením Měsíce (především) a Slunce a také odstředivou silou, která vzniká pohybem Země kolem společného těžiště gravitačně spjaté soustavy Země – Měsíc společné těžiště soustavy Země – Měsíc se nazývá barycentrum a leží asi 1700 km pod zemským povrchem

Druhy slapových jevů ??? Které z nich jsou nejvýraznější a podle prostředí slapy zemské kůry slapy mořské (dmutí) slapy atmosféry ??? Které z nich jsou nejvýraznější a nejlépe pozorovatelné?

Mořské dmutí a) 6 h b) 12 h 25 min c) 12 h d) 24 h souhrnné označení pro příliv a odliv vodních hmot příliv vzniká na straně přivrácené k Měsíci i na straně odvrácené od Měsíce na straně přivrácené k Měsíci převládá přitažlivá síla Měsíce, na straně odvrácené od Měsíce zase převládá odstředivá síla příliv a odliv se pravidelně střídají při každé kulminaci Měsíce ??? Po jaké době se opakuje příliv resp. odliv? a) 6 h b) 12 h 25 min c) 12 h d) 24 h ??? Kdy je příliv nejvýraznější a naopak kdy nejméně výrazný?

I. skočné dmutí (příliv) Země, Měsíc a Slunce se nacházejí v jedné rovině Měsíc je v úplňku (A) nebo v novu (B) výsledné síly působení Měsíce a Slunce se sčítají, a tím pádem nastává největší příliv S Z A. M Měsíc je v úplňku S Z B. M Měsíc je v novu

II. hluché dmutí (příliv) spojnice Země s Měsícem a spojnice Země se Sluncem svírají pravý úhel Měsíc je ve fázi první čtvrti (A) nebo poslední čtvrti (B) výsledné síly působení Měsíce a Slunce se vzájemně odečítají (ve prospěch Měsíce), a tím pádem nastává nejmenší příliv A. B. Měsíc je v první čtvrti M S Z S Z M Měsíc je v poslední čtvrti

Využití slapových jevů dmutí na otevřeném oceáně je poměrně malé mimořádně velký příliv je v zálivech (např. v zátoce Fundy Bay na východním pobřeží Kanady až 18 m nebo v Normandii až 15 m) z některých vnitrozemských měst se stávají díky přílivové vlně námořní přístavy (Londýn, Manaus v Brazílii) výroba elektrické energie v přílivových elektrárnách (hlavně ve Francii)

Seznam použitých zdrojů KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis I. v kostce: pro střední školy. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 152 s. Maturita v kostce. ISBN 978-80-253-0586-7. Školní atlas světa. Redaktor Pavel Šára. Vizovice: SHOCart, 2004, 112 s. Školní program. ISBN 80-722-4031-5. Použity kliparty z MS PowerPoint.